Pereiti į pagrindinį turinį

Buvę pareigūnai kyla į kovą

2010-01-14 09:07 diena.lt inf.
Nuostata: buvę pareigūnai jaučiasi išduoti dabartinio Seimo.
Nuostata: buvę pareigūnai jaučiasi išduoti dabartinio Seimo. / R.Ambrulaičio nuotr.

"Gynėme Seimą prieš devyniolika metų, dirbome ir sunkiu darbu užsitarnavome pensijas. Dabar atimdamas iš mūsų didžiąją pensijų dalį Seimas mus išdavė. Jaučiamės apgauti ir išduoti!" - taip į klaipėdiečių būrį vakar prabilo buvę pareigūnai.

Piktino kalbos apie pinigus

Vidurdienį protesto akcijos dalyviai susirinko Liepų gatvės pradžioje prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Klaipėdos skyriaus būstinės.

Vakar prie šios gatvės 3-iojo namo, kur įsikūrusios ir politinių kalinių, tremtinių sąjungos bei Sąjūdžio būstinės, buvo iškabinti keturiolikos 1991 metų Sausio 13-osios įvykių aukų portretai.

Piketuotojų būrys nebuvo itin gausus, bet kalbėti norėjo ne tik tie, kurie rankose turėjo megafoną.

Protesto akcijos įkarštyje prie žuvusiųjų portretų priėjo keli žmonės.

Tai buvo klaipėdietė Aldona ir pas ją pasisvečiuoti atvažiavęs sausio įvykių metu žuvusio Rolando Jankausko dėdė Ignas Jankauskas.

"Mes čia atėjome uždegti žvakutę. Tačiau sutrikome pamatę, koks šurmulys vyksta. Negi tokią dieną tokioje vietoje vieta rėkauti apie pinigus? Juk yra kitų vietų, ir laiką galima buvo rasti kitą. Man buvo gėda, kad Klaipėdoje dedasi tokie dalykai, - piktinosi klaipėdietė. - Aš pati netekau 97 litų iš savo pensijos. Susispausiu, pakentėsiu ir nemitinguosiu. Žmonės išgyveno ne tokius baisumus. Aišku, jie turi teisę reikšti nuomonę, bet reikia jausti, kada ir ką daryti."

Prisiminė tankus ir Seimą

Piketuotojai tikino pasirinkę protesto akcijai aikštelę prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Klaipėdos skyriaus sąmoningai, nes, eidama į Seimo rinkimus, ši partija nurodė priešingus tikslus, negu dabar realiai vykdo.

Be to, susirinkusieji tikino norėję ne tik išreikšti protestą, bet ir pagerbti žuvusius bendražygius, mat daugelis dabar pareigūnų pensijas gaunančių žmonių prieš 19 metų patys gynė Seimą ir Klaipėdos tarybos pastatą.

"Mes buvome tarp tų, kurie gynė Tėvynę nuo tankų, kurie stovėjo prie Seimo sausio įvykių dienomis ir kurie ilgus metus rizikavo savo sveikata bei gyvybe būdami pareigūnais. Šiandien mums teigiama, kad neteksime didelės dalies pačių uždirbtos pensijos", - piktinosi advokatas Algimantas Jucys.

Jis yra ir Jungtinės valstybės institucijų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybės įmonių, įstaigų bei jų kitų darinių (statutinių pareigūnų) profesinės sąjungos pirmininkas.

Prokuroras langų nedaužys

Buvęs Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos karininkas Petras Žukauskas pasakojo paskaičiavęs ir nustebęs, kad neteks daugiau nei 70 proc. pensijos.

Nors dar nesenas, bet jau pražilęs ir per darbo metus pasiligojęs vyras dirba, nes gaunamos pensijos šeimai išlaikyti nepakaktų.

Ilgus metus operatyvinėse policijos tarnybose dirbę vyrai teigė, kad įstatymų kūrėjai nepasivargino paieškoti kitų būdų pinigams sutaupyti.

"Galime paskaičiuoti. Kaip ir visiems, mums apie 20 proc. mažins pensijas ir 70 proc. kaip dirbantiems pensininkams. Matematika paprasta - neteksime 90 proc. sunkiai užtarnautos pensijos. Tai didelė neteisybė," - piktinosi vyrai.

Tarp protestuotojų buvo ir pernai į pensiją išlydėtas ilgametis Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Ignas Laucius.

"Manau, neteisingas tas įstatymas, kuriuo iš žmonių atimama jų uždirbta pensija. Kiek žinau, Latvijos konstitucinis teismas tokį įstatymą pripažino prieštaraujančiu pagrindiniam šalies įstatymui. Girdėjau, kad ir Lietuvos Konstitucinis Teismas kažką nagrinės. Palaukime ir pamatysime, kaip vertinti tokius dalykus. Atėjau pasižiūrėti, ką kolegos sako. Nežinau, ar Seimas išdavė laisvės gynėjus, bet kad priėmė nevykusį įstatymą - faktas. Langų nedaužysiu. Konstitucija numato teisę reikšti savo nuomonę. Kaip pats elgsiuosi, dar pamatysime", - pridūrė I.Laucius.

"Ar mūsų valstybėje Konstitucija neveikia? Jeigu A.Kubilius ar kuris kitas pasako, kad reikia balsuoti, ir visi balsuoja. Čia gali šnekėti daug, bet kas iš to?" - piktinosi ir buvęs muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnas.

Gintų šalį, o ne Vyriausybę

Skirtingai nuo kitų panašių nepasitenkinimo akcijų, vyrai kalbėjo trumpai.

Tarp piketuotojų buvo aukštas pereigas ėję Valstybės saugumo, Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, policijoje bei prokuratūroje dirbę vyrai.

"Turėjome garsiai pasakyti, kad dabartinė Vyriausybė ir Seimo nariai mus yra išdavę. Laukiame pavasario, manau, kad rengsime pilietinio pasipriešinimo akcijas. Jeigu bus reikalas, mes ginsime Lietuvą, tačiau tokios Vyriausybės - tikrai ne!" - teigė aktyvus sąjūdietis A.Jucys.

"Gavome apdovanojimus ir už dalyvavimą sausio įvykiuose, ir už gerą tarnybą. Šią tarnybos pensiją galima prilyginti senatvės pensijai. Man keistas pensininkų pasakymas, kad jie dar gali susiveržti diržus, kad jie jau priprato. Žiūriu į juos ir galvoju: prie ko jie priprato? Pritarčiau pensijų mažinimui, jei neskaityčiau spaudoje apie tai, kuris valdininkas kiek ko pavogė. Vienur milijonas, kitur milijonas. Bet už tai niekas neatsako. Tikiu, kad įvedus tvarką nereikės skriausti pensininkų ir priešinti visuomenės, - svarstė buvęs pirmojo policijos komisariato viršininkas Anatolijus Grigorjevas.

Jis aiškino, kad jam nesuprantamos kalbos apie tai, kad dirbantys pensininkai atima duoną iš jaunų žmonių.

"Pažiūrėkime, kuo tie pensininkai dirba ir už kokį atlyginimą. Jauni žmonės tokio darbo nedirbtų. Aš tikiu, kad senatvės pensininkai ar buvę pareigūnai kreipsis į teismą, pereis visas instancijas, pasieks Strasbūrą ir galų gale laimės. Valstybė vis tiek turės grąžinti tas pensijas. Kartą taip jau buvo", - priminė pareigūnas.

Sugavo šlitinėjusį girtuoklį

Piketo tvarkos prižiūrėti buvo atsiųsta nemažai policininkų.

Daugelis jų draugiškai sveikinosi su piketuotojais, mat jiems yra tekę drauge dirbti.

"Mes čia užtikriname tvarką. Ne viską girdime, bet piketo esmę žinome. Teisingai žmonės kelia reikalavimus. Čia viskas vyko ramiai ir taikiai. Jeigu pasikartotų praėjusių metų Vilniaus įvykiai, kai buvo daužomi valdžios namų langai, atliksime pareigą, bet kraujo neliesime", - tikino uostamiesčio Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga.

Klaipėdos miesto Tėvynės sąjungos krikščionių demokratų skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis pasikvietė mitingo iniciatorius pasikalbėti į partijos būstinę, kad jie paaiškintų savo reikalavimus.

Jų mintis partijos skyriaus lyderis žadėjo perduoti klaipėdiečių rinktiems Seimo nariams.

Vos pusvalandį užtrukusi protesto akcija praėjo be nesklandumų. Policijos patruliai į komisariatą išgabeno vieną netoli piketuotojų šlitinėjusį girtutėlį vyrą.

Buvę pareigūnai neleido viešai pasisakyti moteriai, kuri nepriklauso piketą organizavusiai profsąjungai.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų