Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabutis atsidūrė komercinėje žemėje – žmonės negali nei įeiti, nei prieiti: lips per langus?

2024-07-19 00:33

Turgaus aikštėje esančio namo gyventojai surinko pinigus renovacijai. Dalį pinigų davė savivaldybė, esą nepadoru, kad namas miesto centre ir toks apšiuręs. Tik šešioliktame name gyvenančių šeimų ir krautuvėlės apačioje esančiai savininkei iškilo rimta bėda, kai gretimą namą sumanyta aukcione parduoti su visa savivaldybės išnuomota žeme.

LNK stop kadras

„Piktina, kad galbūt negalėsime įeiti į namą. Piktina tai, nes žada parduoti su visa žeme iki pat įėjimo, o jis vienintelis“, – šnekėjo namo gyventojas Alvydas Ruškys.

„Kaip gali būti namas be priėjimo, įėjimo, praėjimo gyventojams ir komercinėms patalpoms. Namui daugiau kaip 130 metų, bet jis turėjo visas tas sąlygas – priėjimus, gatves, viską“, – kalbėjo komercinių patalpų savininkė Vaclova Lukošienė.

Kai kas juokauja. Vienas vyras teigė, kad skris per stogą. „Nusileidimas su malūnsparniais dabar madingas“, – teigė jis.

Žmonėms siūlomas ir dar vienas patekimo į daugiabutį būdas.

„Mes esame apriboti patekti prie savo namo bet kokiu būdu. Tai siūloma lipti pro galimai naujojo savininko langus“, – šnekėjo namo gyventojų įgaliotoji atstovė Joana Untulienė.

Taip nutiko, nes daugiabutis, esantis pačiame turguje, pagal prieš 20 metų patvirtintą detalųjį planą, dabar stovi komercinėje žemėje ir yra be servituto. Tai yra – be specialiai jam skirto privažiavimo per kito savininko žemę. Kaip taip galėjo nutikti – visi tik galvom kraipo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Mes kreipėmės daug kartų į savivaldybę, galutinai į merą. Buvome pas Žemėtvarkos skyriaus vadovę, žadėjo mums iki aukciono sutvarkyti šį reikalą, padaryti privažiavimą prie namo, patekimą, tačiau to nepadarė“, – nurodė J. Untulienė.

Kaip gali laisvos Lietuvos laikais tokius projektus padaryti be mūsų žinios?

„Remontus baigiame pasidaryti savo lėšomis, dabar jau atsirado, kam prireiks ir to mūsų namo, nes daro sąlygas tokias, kad negalėtume nei įeiti, nei prieiti. Kaip gali laisvos Lietuvos laikais tokius projektus padaryti be mūsų žinios?“ – teigė komercinių patalpų savininkė.

„Turėsime, kaip suprantame, mokėti naujam savininkui, kad galėtume patekti į savo namą, nes servitutai yra jau atlygintini, keli metai nebėra nemokami“, – aiškino J. Untulienė.

Atsakingi valdininkai atostogauja, o gretimas namas ir žemė aukcione buvo numatyti parduoti šią savaitę.

„Esu priėmęs sprendimą sustabdyti aukcioną. Noriu raštiškų užtikrinimų, kad toks variantas, nedarant naujo detaliojo plano, yra įmanomas ir užtikrinantis gyventojams patekimą į jų namus“, – sakė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Jeigu teks daryti naują detalųjį planą – pastato pardavimą gali tekti atidėti porai metų. Savivaldybė aiškina, kad jai reikia pinigų projektams mieste vystyti.

Daugiabučio gyventojai viliasi, kad valdininkai, braižydami naujus planus, pagalvos ir apie priėjimą prie namo. Prireikus – privažiuoti, tarkime, ugniagesiams ar medikams. Name gyvena ir neįgalių žmonių.