Pereiti į pagrindinį turinį

Debreceno gatvėje dingęs kryžius užminė mįslę

2010-10-02 07:00
Pasipriešinimas: kryžių gyventojai pastatė taip protestuodami prieš prekybos centro plėtrą.
Pasipriešinimas: kryžių gyventojai pastatė taip protestuodami prieš prekybos centro plėtrą. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Ne vienerius metus pėsčiųjų tako pradžioje Debreceno gatvėje stovėjęs medinis kryžius vieną dieną paslaptingai dingo. Po poros savaičių jis taip pat paslaptingai išdygo ir vėl. Tačiau niekas negalėjo pasakyti, kieno valia tai padaryta.

Per Debreceno mikrorajono vidurį nuo Taikos prospekto Šilutės plento link driekiasi pėsčiųjų takas, kurio žaliosios juostos pradžioje ne vieną dešimtmetį stovėjo medinis kryžius.

Ant jo buvo išraižytas prašymas išsaugoti "Debreceno alėją ir sveikam, ir invalidui". Šioje vietoje nuolat būna pamerktos gėlės.

Tačiau vieną dieną kryžius dingo ir niekas negalėjo pasakyti kur.

Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkai tik gūžčiojo pečiais ir tikino nieko nežinantys apie kryžių.

"Kas nelegaliai jį pastatė, tas turbūt ir nuėmė. Gal išsikraustė ir išsivežė?" – versiją iškėlė vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis.

Jis neprisiminė, kad kas būtų į jį kreipęsis leidimo dėl šio kryžiaus pastatymo mieste, nors pagal įstatymų reglamentuotą tvarką tokiam statiniui turėjo būti išduotas leidimas.

Pasak M.Petrulio, pėsčiųjų takas nėra darželis prie namų, kur galima statyti ką panorėjus.

Netoli Debreceno skvero gyvenantis Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Benas Šimkus prisiminė, kad šį kryžių mikrorajono gyventojai pastatė protestuodami prieš prekybos centro plėtrą, tačiau koks tolimesnis kryžiaus likimas, jis tikino nežinąs.

Kai kurie pašnekovai iškėlė versiją, kad galbūt kryžius sutrešo ir dabar yra remontuojamas. Tai esą patvirtintų ir kryžiaus vietoje likusios pamerktos gėlės.

B.Šimkus suabejojo, ar kryžius galėjo užkliūti vandalams – per 20 metų gana trapios išvaizdos dirbinys nė karto nepaliestas piktavalių.

Praėjus kelioms dienoms po intensyvių paieškų kryžius vėl atsirado savo vietoje – perdažytas ir gerokai atnaujintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų