Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl karšto vandens tiekėjo pasirinkimo – kvaršatis (papildyta)

2010-03-31 15:51
Pasirinkimas: ketvirtadalio daugiabučių namų gyventojai jau pranešė savo sprendimą dėl apsirūpinimo karštu vandeniu būdo – jiems priimtinesnė dabartinė sistema.
Pasirinkimas: ketvirtadalio daugiabučių namų gyventojai jau pranešė savo sprendimą dėl apsirūpinimo karštu vandeniu būdo – jiems priimtinesnė dabartinė sistema. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Šiandien – paskutinė diena, kai klaipėdiečiai gali apsispręsti dėl karšto vandens tiekėjo pasirinkimo. To nepadarę gyventojai taps įkaitais naujos sistemos, kuri smogs per kišenę.

Pasirinko senąją tvarką

Klaipėdoje yra apie 1 600 daugiabučių. Apie karšto vandens tiekimo būdo pasirinkimą praėjusios savaitės pabaigoje buvo informavę daugiau nei ketvirtadalis namų – 436.

Iš jų 158 priklauso bendrijoms. Iki vakar dienos apie savo sprendimą informavo dar 50 tokių namų. Bendrijos apie pasirinkimą iš karto praneša bendrovei "Klaipėdos energija".

Visi gyventojai, pranešę apie sprendimą, liko prie dabartinės karšto vandens tiekimo sistemos.

Duomenys keičiasi kasdien

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, jog duomenys, kokį karšto vandens tiekimo būdą pasirinko gyventojai, keičiasi kiekvieną dieną, bet statistika kasdien nėra vedama.

Anot direktoriaus, šiandien 13.30 val. vyks pasitarimas, kur bus tikslinami šie skaičiai.

"Pastaruoju metu gyventojai suaktyvėjo. Tačiau galutinis rezultatas, panašu, aiškus. Žmonės lieka prie dabartinės sistemos. Esant tokioms sąlygoms, šis pasirinkimas yra geriausias", – tvirtino L.Dūda.

Šiuo metu Klaipėdoje karšto vandens tiekėjo nėra. Teikiama kompleksinė paslauga – gyventojai už vandenį moka bendrovei "Klaipėdos vanduo", o už jo pašildymą ir temperatūros palaikymą – bendrovei "Klaipėdos energija".

Taip pat klaipėdiečiai šiek tiek daugiau nei 2 litus per mėnesį atseikėja įmonei "Klaipėdos vanduo" – už karšto vandens skaitiklių priežiūrą.

Apsisprendė visi namai

Situacija dėl karšto vandens tiekimo būdo pasirinkimo namų valdose skirtinga. Būdas pasirenkamas daugiabučių namų savininkų daugumos (50 proc. +1) sprendimu.

Bendrovėse "Paslaugos būstui" ir "Laukininkų valda" šiuo klausimu pasisakė beveik visų namų gyventojai.

Įmonės "Paslaugos būstui" direktorės pavaduotoja Vida Kistenienė tvirtino, jog balsavimas dėl karšto vandens tiekimo būdo pasirinkimo vyko sklandžiai.

Anot pavaduotojos, apsisprendė visi bendrovės "Laukininkų valda" namai. Įmonės "Paslaugos būstui" teritorijoje dar yra likę keli, kurie nepriėmė sprendimo.

Iš viso šios dvi bendrovės administruoja per 400 daugiabučių.

"Organizavome gyventojų susirinkimus. Pasirinkome šį būdą, o ne balsavimą raštu, nes žmonės tingi atnešti biuletenius. Manome, kad neapsirikome, nes rezultatai geri. Visų balsavimo rezultatų savivaldybei dar nepristatėme. Tam dar turime laiko", – pabrėžė V.Kistenienė.

Nenori mokėti brangiau

Daugiabučių, kuriuos aptarnauja bendrovės "Vitės valdos" ir "Debreceno valda", gyventojai – ne tokie aktyvūs. Įmonių administruojamuose namuose organizuotas balsavimas raštu.

"Kol kas sunku pasakyti, kiek namų apsisprendė, nes medžiaga nėra apdorota. Biuleteniai dar plaukia. Galima spėti, kad dėl karšto vandens tiekimo būdo apsisprendė pusė – 150 – visų mūsų administruojamų namų. Žmonės buvo aktyvūs. Bijojo, kad netektų brangiau mokėti už paslaugą", – teigė įmonių "Vitės valdos" ir "Debreceno valda" direktorius Remigijus Valentinavičius.

Panaši situacija yra bendrovei "City Service" priklausančiose valdose, kurios administruoja apie 690 namų. Vakar dėl karšto vandens tiekimo būdo buvo apsispręsta daugiau nei 50 proc. namų. Nemažai daliai trūksta 1–5 balsų, kad būtų apsispręsta dėl karšto vandens tiekimo būdo.

Apsispręsti spės laiku

Bendrovės "City Service" Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Genys tvirtino, jog dalyje namų organizuoti susirinkimai, dalyje – apklausos raštu.

Buvo atvykusi ne viena gyventojų iniciatyvinė grupė, kuri pati ir inicijavo balsavimą. Dabar vyks balsavimo biuletenių rinkimas.

Gyventojai užpildytą biuletenį gali atnešti ir palikti namų valdos biure. Neturintiems laiko siūloma sekti informaciją skelbimų lentoje, kur nurodoma, kada atvyks namų valdų vadybininkas, kuris ir surinks biuletenius.

"Iš patirties žinome, jog apklausos raštu ne visada pasiteisina. Gyventojai neturi laiko atnešti biuletenių į biurą. Todėl darbuotojas ir apeina butus", – teigė vadovas.

M.Genys net neabejojo, jog sprendimą dėl karšto vandens tiekimo būdo laiku priims visi administruojami namai.

"Žmonės aktyvūs. 10 proc. namų apsisprendė per susirinkimus iki apklausų paskelbimo, 40 proc. – apklausų raštu metu. Tikiu, jog didžiosios dalies namų sprendimo sulauksime per savaitę", – neabejojo vadovas.

Abejingiesiems – naujas būdas

Namų valdos ir bendrijos apie priimtus gyventojų sprendimus bendrovei "Klaipėdos energija" turės pranešti iki gegužės 1 d.

Neapsisprendusieji namai priverstinai bus pervesti prie naujos karšto vandens tiekimo sistemos, kai karšto vandens tiekėju tampa bendrovė "Klaipėdos energija".

Įmonės skaičiavimais, tokiu atveju kubinio metro karšto vandens kaina klaipėdiečiams vidutiniškai išaugtų daugiau nei 8 litais.

Vidutinis namas pagal dabartinę sistemą už kubinį metrą karšto vandens bei temperatūros palaikymą moka 39,16 lito.

Bendrovei "Klaipėdos energija" tapus karšto vandens tiekėju už kubinį metrą karšto vandens tektų mokėti 47,45 lito.

Šie palyginimai buvo pateikti gyventojams apklausų biuleteniuose ir paskelbti susirinkimuose.

Prisidėjo ir miesto valdžia

Į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją kreipėsi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė, siekusi išaiškinti, ar gyventojams pateikta informacija – objektyvi.

Ji nurodė, kad "Klaipėdos energija" klientus informavo, jog pateikta ne visa informacija.

"Komisija pateikė teorinį pavyzdį su kita metodika, kuri uostamiestyje beveik netaikoma. Mūsų skaičiavimai pagrįsti Klaipėdoje populiariausiu metodu. Šis būdas apsirūpinti karštu vandeniu – pigiausias. Komisijos pateiktas metodas – brangesnis", – komentavo bendrovės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis.

Jis pabrėžė, kad informaciniai pranešimai klaipėdiečiams buvo ruošti kartu su miesto valdžia. Nuspręsta pateikti paprastesnį variantą, numatant, kad papildomą informaciją suteiks namų valdos.

Ministerija – už dabartinį būdą

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra nurodęs, kad klaipėdiečiams naudingiau pasirinkti dabartinį karšto vandens tiekimo būdą.

Energetikų teigimu, namai, likę prie senosios karšto vandens tiekimo sistemos, be didelio vargo pereiti prie naujos galės ir po gegužės 1-osios. Sudėtingiau bus grįžti prie senosios tvarkos.

Su namais, kurie karšto vandens tiekėju pasirinks "Klaipėdos energiją", bus pasirašomos terminuotos sutartys. Jos turės galioti mažiausiai metus. Mat įmonė "Klaipėdos energija", tapusi karšto vandens tiekėja, butuose turės sumontuoti modernius skaitiklius.

Papildyta

Apsisprendžia vis daugiau klaipėdiečių

Dėl karšto vandens apsirūpinimo būdo apsisprendžia vis klaipėdiečių. Paskutiniais duomenimis šiuo klausimu pasisakė daugiau nei pusė Klaipėdoje esančių daugiabučių namų - per 800.

Visi jie lieka prie dabartinės sistemos - be karšto vandens tiekėjo. Dabar klaipėdiečiams teikiama kompleksinė paslauga - vandenį pašildymui jie perka iš bendrovės „Klaipėdos vanduo“, o šilumą iš įmonės „Klaipėdos energija“.

Likę prie senos tvarkos gyventojai, kaip teigiama, išvengs didesnių sąskaitų už karštą vandenį.

Dalis daugiabučių namų administratoriai įsitikinę, kad pavyks sužinoti visų namų nuomonę šiuo svarbiu klausimu.

Jeigu klaipėdiečiai neišreikštų savo valios, nuo gegužės 1 dienos karšto vandens tiekėju taptų bendrovė „Klaipėdos energija“. Dabartiniais skaičiavimais karšto vandens kubinio metro kaina vidutiniškai pabrangtų 8 litais.

Dėl karšto vandens apsirūpinimo būdo apsisprendė (trečiadienį pateikti duomenys):

„Ąžuolyno valda“ - iš 64 administruojamų namų 48

„Buitis be rūpesčių“ - iš 69 administruojamų namų 51

„Vingio valdos“ - iš 22 administruojamų namų 21

„Pempininkų valdos“ - iš 57 administruojamų namų 32

„Klaipėdos bendrabutis“ iš 29 administruojamų namų 29

„Mūsų namų valdos“- iš 283 administruojamų namų 86

„Marių valdos“ - iš 87 administruojamų namų 53

„Paslaugos būstui“ - iš 147 administruojamų namų 142

„Laukininkų valda“ - 57 administruojamų namų 57

„Namų administravimo centras“ - iš 8 administruojamų namų 3

„Vitės valdos“ - iš 224 administruojamų namų 30

„Debreceno valdos“ - iš 59 administruojamų namų 42

Bendrijos - iš apie 400 priklausančių namų per 200

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų