Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl vairuotojo pažymėjimo Lietuvą skųs Strasbūrui

2010-07-19 05:00
Absurdas: R.Jurisė gali vairuoti lengvąjį automobilį, nes vilkiko teisių reikės palaukti mažiausiai keturis mėnesius, mat tada jis liausis buvęs užsieniečiu.
Absurdas: R.Jurisė gali vairuoti lengvąjį automobilį, nes vilkiko teisių reikės palaukti mažiausiai keturis mėnesius, mat tada jis liausis buvęs užsieniečiu. / Nerijaus Jankausko nuotr.

43 metus pajūryje gyvenančiam Rolandui Jurisei neleista laikyti egzamino gauti vilkiko vairuotojo pažymėjimą, nes jis esą pusę metų praleido ne Lietuvoje. Nepatogumų patyręs vyras valstybę ketina skųsti Strasbūro teismui.

Pasijuto aborigenu

R.Jurisė pasakojo, jog pastaruoju metu sulaukė nemažai pelningų darbo pasiūlymų – vairuoti vilkikus. Tačiau jis neturėjo reikiamos aukščiausios CE kategorijos, todėl nusprendė ją įgyti.

Vyras nuėjo į bendrovę "Klaipėdos technikos mokykla", kuri rengia aukščiausios kategorijos sunkiasvorių mašinų vairuotojus.

Sumokėjęs 1150 litų ir pasimokęs vairuoti vilkiką bemaž pusantro mėnesio, R.Jurisė nuėjo į valstybinės įmonės "Regitra" Klaipėdos filialą laikyti teorinio egzamino.

Sumokėjo už egzaminą 35 litus, pareigūnui padavė Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kitus dokumentus ir jau buvo besėdąs prie kompiuterio, kai staiga išgirdo, jog egzamino laikyti jam nebus leista.

"Pareigūnas man pareiškė, kad aš Lietuvoje turiu būti pragyvenęs 185 dienas, o taip nėra, todėl egzamino laikyti negaliu. Pasirodo, esu iš kažkokios aborigenų šalies. Iš pradžių pamaniau, kad jis kliedi, nes mūsų šalyje gyvenu jau 43 metus ir tik retkarčiais išvykstu į užsienį. Tačiau mano paaiškinimų niekas nenorėjo klausytis, atidavė dokumentus ir liepė nešdintis", – piktinosi pašnekovas.

Klausė, ar neemigruos

Paaiškėjo, jog nepatogumų jam kilo dėl ketverių metų senumo įvykių.

Vyras 2006 m. buvo Austrijoje. Šioje šalyje pametė pasą ir iškart kreipėsi į Lietuvos ambasadą. Jos darbuotoja paaiškino, kad gali išduoti leidimą grįžti į Lietuvą arba padarytą naują pasą atsiųsti į Austriją, tik tai kainuos šiek tiek brangiau.

"Sutikau su tokiomis sąlygomis ir, paaiškėjo, "pasimoviau", nes esą nuo tos dienos esu registruotas Austrijoje. Prisipažinsiu, jog grįžęs į Lietuvą savo gyvenamosios vietos nedeklaravau, nes neturiu privataus būsto", – neslėpė R.Jurisė.

Gyvenamąją vietą jis deklaravo tik šių metų gegužės 19 d. Taip pasielgti jį taip pat privertė "Regitra", nesutikusi be gyvenamosios vietos deklaravimo pažymos pakeisti seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimo į naują. Tačiau keisdami vairuotojo pažymėjimą pareigūnai esą primygtinai teiravosi, ar vyras vėl neketina išvažiuoti į Europą.

"Absurdas. Supratau, kad jei nuspręsiu nors trumpam išvykti iš Lietuvos, turėsiu nuvažiuoti į "Regitrą" ir atiduoti savo vairuotojo pažymėjimą. Gal taip jie bando suvaldyti emigraciją?" – ironizavo vyras.

Jaučiasi apgautas

"Taip išeina, kad aš Lietuvoje gyvenu tik nuo šių metų gegužės vidurio, nors puikiai kalbu lietuviškai, esu čia gimęs ir augęs. Man kyla ir kitas klausimas. Kodėl "Klaipėdos technikos mokykla" man leido lankyti kursus gauti aukščiausią vairuotojo kategoriją, paėmė iš manęs pinigus? Vadinasi, valstybė mane apgavo" – svarstė R.Jurisė.

"Klaipėdos technikos mokyklos" atstovai aiškino, jog jie netikrina, ar žmogus yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą Lietuvoje ar ne, kiek laiko gyvena mūsų šalyje. Jie sutartyje tik įrašo kliento pasakytą gyvenamąją vietą.

Logika – be logikos

Valstybinės įmonės "Regitra" Klaipėdos filialo vadovas Saulius Budinas aiškino, jog išties nuo 2008 m. rugsėjo galioja vidaus reikalų ministro įsakymas, kuriame nurodyta, kad laikyti egzaminus gauti vairuotojo pažymėjimą gali tik nuolatiniai Lietuvos gyventojai – tie, kurie čia gyvena mažiausiai 185 dienas.

"Kokia šio įsakymo logika? Negaliu paaiškinti", – tvarkos laikėsi, tačiau ją nelabai suprato S.Budinas.

"Regitros" generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas buvo iškalbingesnis. Jis teigė, kad toks ministro įsakymas yra pasirašytas, nes tai padaryti įpareigojo ES direktyvos.

"Toks draudimas taikomas tam, kad žmogus negalėtų gauti vairuotojo pažymėjimo kiekvienoje ES valstybėje. Todėl ir sukurtas toks diskomfortas. Jei nesilaikysime tvarkos, valstybė gali atsidurti Europos Teisingumo Teisme", – aiškino S.Šuminas.

Jis taip pat pabrėžė, jog visos vairavimo mokyklos žino, bet gal nenori žinoti apie galiojančią tvarką, todėl ir neįspėja klientų, kad jie negali laikyti egzaminų gauti pažymėjimą, jei Lietuvoje nėra gyvenę pastaruosius pusę metų.

Stengsis padėti

"Toks atvejis, su kuriuo susidūrėme, bent jau mano praktikoje yra pirmasis. Žmogiškai R.Jurisę suprantu, todėl stengsimės padėti, kuo galėdami", – tikino S.Budinas.

S.Šuminas aiškino, jog Lietuvoje nesusipratimų dėl vairavimo pažymėjimų su emigrantais kyla nemažai, tad jie turėtų būti atidesni.

"Blogiausia tai, kad dabar turiu laukti dar keturis mėnesius, kol galėsiu laikyti teorijos egzaminą gauti teisę vairuoti vilkiką. Nuplaukė visi mano darbo pasiūlymai. Be to, per tiek laiko galiu pamiršti išmoktą teoriją, reikės iš naujo mokytis vairuoti, o valanda tokios pamokos kainuoja 80 litų", – dėl gresiančių nuostolių nuogąstavo R.Jurisė.

Nerasdamas išeities iš susidarančios padėties, jis tik ironiškai nusišypsojo: "Jei nesate deklaravę gyvenamosios vietos Lietuvoje, vadinasi, jums draudžiama vairuoti ir automobilį".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų