Pereiti į pagrindinį turinį

Didesnė minimali alga prismaugs smulkiuosius verslininkus?

2012-12-30 14:20
Didesnė minimali alga prismaugs smulkiuosius verslininkus?
Didesnė minimali alga prismaugs smulkiuosius verslininkus? / Artūro Morozovo nuotr.

Smulkieji verslininkai išsigando, kad juos po Naujųjų prismaugs mokesčiai, nes dar labiau pabrangs verslo liudijimai, kurių kaina yra susieta su minimalia alga, o ši nuo kitų metų didėja iki tūkstančio litų.

Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė ramino, kad verslo liudijimų kainos uostamiestyje bus tokios, kokias dar lapkritį patvirtino miesto taryba.

„Verslo liudijimo kaina nustatoma pagal minimalios mėnesio algos dydį, kuris galioja spalio 1 dienai. Jei niekas nesikeis, tai 2014 metais verslo liudijimai tikrai pabrangs ir kainuos 1,8 tūkst. litų. Mažesnės kainos nustatyti mums neleidžia teisės aktai“, – aiškino J.Uptienė.

Miesto taryba patvirtino nuo kitų metų pradžios Klaipėdoje įsigaliosiančias verslo liudijimų kainas. Metams vienas jų kainuos 1 tūkst. 530 litų. Šiemet smulkieji verslininkai už verslo liudijimą metams mokėjo 1 tūkst. 440 litų.

„Tik pernai buvo pritaikyta išimtis, kai galėjome nustatyti mažesnes, su minimaliu darbo užmokesčiu nesusijusias verslo liudijimu kainas. Tuomet taip ir padarėme, bet šiemet išimtis buvo panaikinta, todėl visoms veikloms ir nustatyta tokia verslo liudijimų kaina. Tačiau nepastebėjome, kad būtų sumažėję žmonių, kurie juos išsiimtų“, – teigė J.Uptienė.

Klaipėdoje per metus išduodama apie 4 tūkst. verslo liudijimų.

Smulkiųjų verslininkų, kurie dirba įsigiję verslo liudijimus, individualios veiklos pažymėjimus ar turi įsisteigę individualią įmonę, nuo kitų metų vis tiek laukia didesni mokesčiai, susiję su minimalios algos padidinimu iki 1 tūkst. litų.

Šie verslininkai nėra valstybės socialiai apdrausti, todėl patys privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Sveikatos draudimo įstatyme numatyta, kad tokia įmoka per mėnesį siekia 9 proc. minimalios mėnesio algos, tad nuo kitų metų pradžios ji sieks 90 litų.

Šiuo metu jos dydis yra 77 litai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų