Pereiti į pagrindinį turinį

Dirbti - už grašius

2009-04-07 09:00
Dirbti - už grašius
Dirbti - už grašius / Nerijaus Jankausko nuotr. Nesikeičia: Klaipėdos darbo biržoje eilės netrumpėja, nes kas mėnesį registruojama daugiau bedarbių, o darbo pasiūla vis mažėja.

Bankrutuojant vis daugiau bendrovių, darbuotojai masiškai įsilieja į bedarbių gretas, o tie, kurie dar turi darbą, vadovų yra verčiami sutikti dirbti ir už ketvirtadaliu mažesnį atlygį.

Bankrutavo 9 įmonės

Klaipėdos miesto (rajono) darbo biržos duomenimis, šiemet bankrutavo 9 uostamiesčio įmonės. Bent tiek bendrovių pranešė apie masinį darbuotojų atleidimą.

Dar trys bendrovės informavo, kad taip pat atleis nemažą dalį savo darbuotojų. Įmonės, kuriose dirba nuo 20 iki 99 žmonių, apie grupinį darbuotojų atleidimą turi pranešti, kai ketinama atleisti dešimt ir daugiau žmonių.

Nuo 100 iki 299 darbuotojų turinčios įmonės apie grupinį atleidimą darbo biržą privalo informuoti, jei atsisveikinama su ne mažiau kaip 10 proc. žmonių. Dar didesnė bendrovė apie tai turi pranešti, jei atleidžiama 30 ir daugiau darbuotojų.

Darbo biržos atstovai tikino, jog bendrovės nelinkusios nuslėpti grupinio atleidimo fakto, nes už neinformavimą joms gresia sankcijos.

Akivaizdu, kad daugelis uostamiesčio bendrovių atsikrato savo darbuotojų, tačiau apie tai Darbo biržai nepraneša. Šioje įstaigoje vien tik per kovo mėnesį užsiregistravo 2810 žmonių, ieškančių darbo. Šis skaičius 1,7 proc. didesnis nei vasarį.

Susimažinus algą – atleidimas

Darbo vietą vis dar turintys darbuotojai taip pat neišvengia problemų.

"Pastaruoju metu vis daugiau darbdavių reikalauja savo darbuotojų, kad šie sutiktų dirbti už mažesnį atlyginimą ir pasirašytų pakeistą darbo sutartį. Tačiau visiems į mus besikreipusiems patariame, kad taip nesielgtų. Ryškėja tendencija, jog už mažesnį atlyginimą sutikęs dirbti žmogus po trijų mėnesių yra vis tiek atleidžiamas ir gauna mažesnę išeitinę kompensaciją", – tvirtino Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininkas Edvardas Šalkauskas.

Jis teigė šiomis dienomis sulaukęs skundo iš vienos muitinės sandėlio paslaugas teikiančios bendrovės. Jos vadovas reikalauja, kad darbuotojai sutiktų dirbti gaudami 25 proc. mažesnę algą.

"Tai įžūlu, nes paprastai atlyginimus norima sumažinti 10–15 proc. Žinoma, kad darbuotojams patarėme nesutikti su tokiomis sąlygomis", – tikino E.Šalkauskas.

Gelbėja Garantinis fondas

Pirmininko teigimu, situacija darbo rinkoje per pastaruosius pusantrų metų apsisuko 180 laipsnių kampu. Anksčiau darbuotojai galėjo darbdaviui kelti savo sąlygas. Dabar samdomiems žmonėms belieka tik tylėti dantis sukandus, nes savo sąlygas ėmė kelti darbdaviai, kurie bet kurią akimirką gali žmogų atleisti.

Mažinami atlyginimai nėra vienintelė darbuotojų problema. Vis daugiau žmonių netenka kantrybės ir rašo skundus Valstybinei darbo inspekcijai dėl nesumokamų atlyginimų ir dėl to, kad atleidus darbuotoją su juo neatsiskaitoma. Tokių skundų šiemet sulaukta 131, kai pernai tuo pačiu metu buvo 95.

Kur kas geriau bankrutavusių įmonių buvusiems darbuotojams. Jiems išmokos skiriamos iš Garantinio fondo. Pernai 44 bankrutavusių Klaipėdos apskrities įmonių 463 darbuotojams buvo išmokėta 1 mln. 133 tūkst. litų. Užpernai ši suma siekė 891 tūkst. litų. Ji buvo padalyta 398 darbuotojams iš 37 bankrutavusių įmonių.


Klaipėdos darbo biržos gauti pranešimai apie įvykusius bei numatomus grupinius atleidimus ir bankrotus

Sausį

Raštinės įrangos prekybos bendrovė "Flopo informacinės sistemos" – 29 darbuotojai

Statybos įmonė "Autofurgonas" – 10 darbuotojų

Vasarį

Klaipėdos teritorinė statistikos valdyba – 2 darbuotojai

Kovą

Atliekų rinkimo ir apdorojimo bendrovė "Specialus autotransportas" – 21 darbuotojas

Medžio apdirbimo įmonė "Laismedas" – 18 darbuotojų

Prekybos įmonė "Ribenos prekyba" – 27 darbuotojai

Žvejybos jūroje bendrovė "BRIZ" – 8 darbuotojai

Krovos ir statybos darbų įmonė "Sjola" – 2 darbuotojai

Statybos bendrovė "Daista" – 27 darbuotojai

Balandį

Transporto paslaugų įmonė "Eureda" – 10 darbuotojų

Karkasinių namų gamybos įmonė "Kelmiškės statyba" – 47 darbuotojai

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų