Pereiti į pagrindinį turinį

E.Pleškytė atguls šalia menininkų

2012-11-05 23:59

Savaitgalį mirusi legendinė šalies aktorė Eugenija Pleškytė amžino poilsio bus palydėta antradienį.

Eidama 75-uosius metus šeštadienį mirė lietuvių teatro ir kino aktorė E.Pleškytė. Aktorė sukūrė vaidmenis daugiau nei 30-yje filmų.

E.Pleškytė dirbo Kauno dramos, Vilniaus dramos ir Jaunimo teatruose. Ji buvo apdovanota valstybinėmis premijomis. 2009-aisiais artistei skirtas specialus "Auksinės gervės" apdovanojimas.

Kino kritikė Gražina Arlickaitė LRT radijui sakė, kad E.Pleškytė mokėjo gyventi gyvenimą ekrane.

"Prieš mano akis sukasi ilga, didžiulė juosta filmų, kuriuose aš matau jos nepaprasto grožio veidą ir ekraną, nušviestą jos didžiulio ir įvairiapusio talento. Netekome puikios aktorės, netekome nuostabaus grožio moters, tačiau mums liko filmai, kurie garsūs tuo, kad juose vaidino ji – E.Pleškytė. Ir ne tiek vaidino, kiek jos buvimas kine, ekrane turėjo prasmę. Ji mokėjo gyventi gyvenimą ekrane", – tvirtino G.Arlickaitė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, reikšdama užuojautą dėl aktorės E.Pleškytės mirties, pabrėžė jos vaidmenų svarbą Lietuvos teatro ir kino istorijoje.

"Itin didelio talento aktorė ir ryški asmenybė E.Pleškytė aukso raidėmis įrašė savo vaidmenis Lietuvos teatro ir kino istorijoje. Jos vardas ir kūryba plačiai žinomi už Lietuvos ribų, vaidinti su ja scenoje ir kine laikė garbe iškiliausi mūsų bei užsienio aktoriai. Žinomų teatro ir kino režisierių kūrybai ji turėjo didelę įtaką. Aktorės kūryba Kauno ir Vilniaus dramos teatruose, o ypač – Vilniaus jaunimo teatre, kuriame ji sukūrė iškiliausius savo teatrinius vaidmenis, ryškiai spindėjo visoje Lietuvos teatro padangėje ir lėmė išskirtinį ne tik teatro, bet ir kino režisierių dėmesį", – rašoma Prezidentės užuojautoje.

Aktorė gimė 1938 m. sausio 6 d. Giliogiryje (Plungės rajonas). 1961 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją. 1961–1963 m. dirbo Kauno dramos teatre, 1963–1965 m. – Valstybiniame akademiniame dramos teatre, nuo 1965 m. – Jaunimo teatre. Nuo 1995 iki 2008 m. gyveno San Fransiske.

Už nuopelnus lietuviškam kinui auksiniam talentui 2009-aisiais buvo įteikta "Auksinė gervė". Šį apdovanojimą įteikė Ingeborga Dapkūnaitė: ji tikino, kad nereikia atplėšti voko, nes ji jau žino laureatės vardą – tai E.Pleškytė. Tuomet ilgai netilo publikos ovacijos šiai kino legendai.

"Aš labai labai laiminga, matydama čia savo draugus, partnerius, režisierius. Tai – mano namai. Džiaugiuosi būdama su jumis. Gerbiama komisija tikriausiai pagalvojo, kad man dar trūksta šios statulėlės iki visiškos laimės. Būta ir anksčiau apdovanojimų, bet pats mieliausias ir brangiausias – šiandieną, nes aš jį gaunu nepriklausomoje laisvoje Lietuvoje", – graudindamasi tuomet dėkojo garsi aktorė.

E.Pleškytė suvaidino tokiuose filmuose kaip "Laiptai į dangų" (1966 m.), "Vyrų vasara" (1970 m.), "Herkus Mantas" (1972 m.), "Sadūto tūto" (1974 m.), "Grynai angliška žmogžudystė" (1975 m.), "Ilga kelionė prie jūros" (1976 m.), "Nesėtų rugių žydėjimas" (1978 m.), "Velnio sėkla" (1979 m.), "Mažos mūsų nuodėmės" (1979 m.).

Šiandien E.Pleškytės urna nuo 17 val. bus pašarvota Vilniaus šv. Petro ir Povilo bažnyčios salėje, laidotuvių ceremonija numatyta antradienį 14 val. Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų