Pereiti į pagrindinį turinį

Fasadams dažų nebus

2009-04-16 09:00
Fasadams dažų nebus
Fasadams dažų nebus / Astos Aleksėjūnaitės nuotr. Atsinaujina: vieni pirmųjų fasadą perdažė "Bandelių namų" savininkai.

Lietuvos tūkstantmečio minėjimą uostamiestis pasitiks apšiurusiais fasadais. Šiemet neskirta nė lito bent centrinės dalies pastatams dažyti.

Nėra litų

Šią vasarą miestą užplūsiantys turistai ir jachtų regatos dalyviai greičiausiai išsiveš ne itin ryškius įspūdžius apie vienintelį šalies uostamiestį. Tačiau miesto biudžetas pernelyg kiauras tam, kad jį būtų galima tuštinti specialiai šventiniams renginiams ar ilgalaikėms miesto gražinimo programoms.

Pasak savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjos Violetos Staskonienės, iš šiųmetinio biudžeto bus sumokėta tik už Tiltų gatvės 3 namo pernai atlikto fasado remonto darbus.

"Daugiau remonto darbų nenumatyta, nes nėra skirta pinigų", – apgailestavo V.Staskonienė.

"Mano supratimu, privatininkai galėtų skirti ir nedideles sumas pinigų, kad jų fasadai šiek tiek pagyvintų miesto veidą. Juk dalis senamiesčio pastatų savininkų vasarą net gėlių krepšelių nesugeba pasikabinti. Miesto makiažui pinigų nėra. Vadinasi, reikia patiems galvoti, kaip pasipuošti. Nenorime atrodyti kaip rusiškas provincijos miestelis", – aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

"Baltija" bado akis

Miesto širdyje klaidžiojantiems turistams vasarą iš tiesų turėtų akis badyti ne tik papilkėję pastatų fasadai, bet ir griuvenomis virtę privatizuoti, bet taip ir netvarkomi namai, sustojusių statybviečių tvoros.

Mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė pastebėjo, kad iš esmės savivaldybė senamiestyje neturėtų valdyti pastatų.

"Savivaldybė centre turi vieną kitą pastatą, tačiau tai nėra gera praktika. Dalį bendrabučio turime, tačiau nei iškeisti, nei parduoti šių socialinio būsto patalpų negalime. Verslininkai dar kažkiek tvarkosi. Didžiausia problema yra gyvenamųjų namų fasadai. Pensininkai ar mažiau uždirbantys žmonės namo fasadui remontuoti pinigų neturi", – kalbėjo J.Simonavičiūtė.

Viena didžiausių piktžaizdžių miesto valdžia vadina buvusį "Baltijos" kino teatrą, "Viktorijos" viešbutį, naujai sutvarkytos M.Mažvydo alėjos nepuošiančius kai kuriuos statinius.

"Svarstėme ir net inicijavome įstatymo pataisas dėl galimybės atsiimti neprižiūrimą privatizuotą ar parduotą turtą. Tačiau Konstitucija gina tokius savininkus, kaip akis badančio "Baltijos" kino teatro valdytojus. Praktiškai nieko negalime padaryti, baudos juokingos – po du šimtus litų, o miesto veidas sudarkytas", – sakė mero pavaduotoja.

Puošiasi spalvomis

Tačiau net ir sunkmečiu atsiranda iniciatyvų gražinti miestą. Akį džiugina vienas kitas spalvą keičiantis statinys. Vakar buvo dažomas Tiltų ir Kūlių Vartų gatvių sankryžoje esančių "Bandelių namų" fasadas.

"Fasado dažymui, girdėjau, ruošiasi senoji vyninė. Kai kurie verslininkai domisi ar tebeveikia senamiesčio gaivinimo programa, juk už fasado perdažymą galima pateikti parašką ir vėliau verslininkams taikomas atleidimas nuo turto mokesčio", – džiaugėsi J.Simonavičiūtė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų