Pereiti į pagrindinį turinį

Gydytojui – paciento kaltinimai smurtu Reanimacijos skyriuje

2012-06-25 05:00
Gydytojui – paciento kaltinimai smurtu Reanimacijos skyriuje
Gydytojui – paciento kaltinimai smurtu Reanimacijos skyriuje / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klyksmas ir smūgis į veidą – tiek iš incidento ligoninėje prisimena neįgalus vyras. Paciento kaltinimai verčia suklusti: Reanimacijos skyriuje jį sumušė gydytojas. Medikai savo ruožtu teigia, kad agresyvus buvo pacientas.

Sužalojo ligoninėje

Klaipėdiečio Zigmo Bulotos paakyje – mėlynė. Grumtynes primena ant nosies, rankos, už ausies likę nubrozdinimai. 43 metų vyras skundžiasi ir krūtinės bei kojos skausmais.

Neįgalusis teigė, kad šie sužalojimai atsirado po gydymo ligoninėje. Esą Respublikinės Klaipėdos ligoninės Reanimacijos skyriuje jį sumušė gydytojas.

Z.Bulota dar gulėdamas ligoninėje kreipėsi į policijos pareigūnus. Vyras ketina teisybės ieškoti ir teisme.

Artimieji Zigmą apibūdina kaip ramų žmogų ir netiki, kad jis galėjo išprovokuoti incidentą ligoninėje. Žmonės baisisi, kaip Hipokrato priesaiką davęs gydytojas galėjo pakelti ranką prieš neįgalų pacientą, gydomą Reanimacijos skyriuje.

Užklupo priepuolių virtinė

Z.Bulota daugiau nei 20 metų serga epilepsija. Liga jauną vyrą užklupo po armijoje patirtos traumos. Jam nustatytas 25 proc. darbingumas.

Prieš kelerius metus vyrui buvo įdėtas širdies stimuliatorius, pernai atlikta galvos operacija. Prieš gerą mėnesį dėl epilepsijos jis gydėsi Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

Grįžus namo vyrui epilepsijos priepuoliai tapo ne tokie dažni. Iki tol jie ištikdavo vos ne kasdien.

Kaip pasakojo Zigmo gyvenimo draugė Danutė Einikienė, šeštadienio rytą jie susiruošė į turgų gėlių – artėjo moters sūnaus žūties metinės.

Tik grįžus namo Zigmą užklupo epilepsijos priepuolis. Tai jau buvo antras priepuolis tą pačią dieną. Per bendrus gyvenimo metus Danutė buvo išmokusi, kaip atgaivinti mylimą vyrą.

Tačiau vėlai vakare priepuolis ir vėl pasikartojo. Neįgaliojo vežimėlyje sėdinti moteris bandė padėti ir vėl.

Šiek tiek vyrui atsipeikėjus Danutė pastebėjo, kad jo akys ne tokios kaip visada, o prasidėjusių priepuolių virtinę lydėjo traukuliai. Moteris išsikvietė greitąją pagalbą, kurios medikai ne kartą yra padėję.

Tačiau, kaip tikino D.Einikienė, šįkart vietoj lauktos pagalbos ji sulaukė pikto ir nervingo gydytojo.

„Greitosios pagalbos medikas elgėsi gana agresyviai, piktinosi, kodėl moteris delsė kviesti pagalbą. Mane pašiurpino ir tai, jog medikas vaistus Zigmui suleido per drabužius“, – prisiminė D.Einikienė.

Iškviesta papildoma medikų brigada padėjo vyrą nunešti į greitosios pagalbos automobilį.

Ligoninėje pamatė sumuštą

Z.Bulota buvo nuvežtas į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Kadangi moteris be kitų žmonių pagalbos negalėjo jo palydėti, liko namuose.

Vėliau paskambinusi į ligoninę ji sužinojo, kad atlikus reikiamus tyrimus vyras paguldytas į Nervų ligų skyrių. Budėjęs gydytojas paaiškino, kad ligonį sunkiai pavyko atgaivinti po priepuolio, bet dabar būklė stabilizavosi. Nuraminęs moterį medikas patarė jai ilsėtis.

Anksti ryte D.Einikienė sužinojo, kad vyras atsidūrė Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Kadangi pati nevaikšto, Danutė savo socialinės darbuotojos paprašė palydėti į ligoninę. Ten ji pamatė, kad Zigmas sumuštas – paakyje švietė mėlynė, matėsi šviežios žaizdelės ir nubrozdinimai ant veido. Jų išvažiuojant į gydymo įstaigą nebuvo.

Į palatą įėjusi slaugytoja pagąsdino, kad pora turės didelių problemų – esą Zigmas pro langą vos neišmetė gydytojo ir vos nesulaužė lovos.

Danutė netiki tokiais medikų paaiškinimais. Metus kartu su juo gyvenanti moteris tikino, kad jis nebūna agresyvus. Sukelti jo pyktį galėjo nebent pasakytas šiurkštesnis žodis ar stumtelėjimas.

„Jis labai jautrus. Negeria. Su agresyviu vyru tikrai negyvenčiau“, – pridūrė ji.

Pora kartu keliauja su neįgaliaisiais, dalyvauja jų organizuojamuose renginiuose. Ne kartą ligoninėje gulėjęs vyras niekada nebuvo sukėlęs incidentų ar pridaręs nemalonumų.

Užgavo žodžiai

Moters klyksmas, dviejų vyrų užlaužtos rankos ir gydytojo smūgis į veidą – Z.Bulota tiek prisimena iš ligoninėje kilusio incidento. Vyras tikino neįsidėmėjęs gydytojo pavardės, tik veidą.

Z.Bulota prisimena šaukęs, kad jam padaryta galvos operacija ir įstatytas širdies stimuliatorius. Tačiau gydytojas atrėžęs, kad jam tai nė motais.

Vyrui dar užkliuvo, kad gydytojas jį pavadinęs apsimetėliu.

Dar vyrui gulint ligoninėje D.Einikienė padarė jo nuotraukas, kur užfiksuoti sužalojimai. Kai kuriose jų matosi ant Zigmo rankų likusios pirštų žymės. Į ligoninę buvo iškviesti policijos pareigūnai.

Kitą dieną pacientas buvo išleistas namo. Vyras pats norėjo kuo greičiau palikti gydymo įstaigą, kur jį esą sumušė.

Kas iš tiesų nutiko Reanimacijos skyriuje, kur dauguma pacientų nevaikšto ir net nekalba?

Vėl atsidūrė ligoninėje

Z.Bulotą apžiūrėjęs teismo medicinos ekspertas patvirtino apie panaudotą jėgą bei likusius sužalojimus. Išvadoje teigiama, kad vyrui padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Z.Bulota apsilankė ir pas kardiologą, kuris neva patvirtinęs apie nuo smūgio įlenktą širdies stimuliatorių.

Pora nusiteikusi karingai – jie neketina dovanoti medikui ir žada su juo bylinėtis. Jiems sunku suvokti, kaip galima kelti ranką prieš neįgalų žmogų. Paciento skundas pasiekė ir ligoninės vyriausiąjį gydytoją.

Praėjus kelioms dienoms po incidento Z.Bulota vėl atsidūrė ligoninėje, šįkart Klaipėdos universitetinėje. Vyras skundėsi krūtinės ir galvos skausmais.

Poros manymu, šie sveikatos sutrikimai – kilusių grumtynių pasekmė.

Smaugė gydytoją

Respublikinės Klaipėdos ligoninės administracija po gauto skundo pradėjo vidinį tyrimą. Baiminantis, kad nepasikartotų gana nebūdingas epilepsijos priepuolis, pacientas iš Nervų ligų skyriaus buvo perkeltas į Reanimacijos skyrių.

Tąkart budėję medikai tvirtina, kad ligonis pats elgėsi agresyviai, tad vyro skundas juos gerokai nustebino.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicininiam auditui Salvinija Misikonienė pasakojo, kad pervežtas į Reanimacijos skyrių pacientas labai draskėsi ir puolė smaugti gydytoją.

Spėjama, kad paciento įniršį galėjo išprovokuoti frazė, pasakyta prieš suleidžiant vaistus. Vyrui paaiškinta, kad bus leidžiami stiprūs vaistai, tad jeigu jis apsimetąs, tegul iškart pasako.

Po šių žodžių ligonis esą traukė iš lovos metalinį strypą ir puolė gydytoją, net nespėjus šiam suleisti vaistų.

„Jeigu jūs pamatytumėte mūsų gydytoją, jums nekiltų klausimų, kas ką užpuolė“, – tikino S.Misikonienė.

Pacientas už gydytoją yra aukštesnis ir stambesnis. Tad jam į pagalbą atskubėjo budėjęs medikas traumatologas ir apsaugos darbuotojas.

Medikai neslepia tąkart gerokai išsigandę dėl savo gydytojo sveikatos ir saugumo. Tad sulaikytas pacientas buvo pririštas prie lovos.

Po incidento gydytojas buvo linkęs teisinti ligonį. Agresijos priepuolį jam neva galėjo išprovokuoti vartojami vaistai.

„Kas galėtų mušti pacientą Reanimacijos skyriuje, kur ir taip pilna sunkių ligonių?“ – abejones atrėmė S.Misikonienė.

Medikai patvirtino, kad atvežtas į ligoninę pacientas buvo be mėlynės ir nubrozdinimų. Bet jie neatmeta tikimybės, kad ligonis galėjo susižaloti ir griūdamas.

Sulaukia grasinimų

S.Misikonienės teigimu, Reanimacijos skyriuje kilęs incidentas – pirmasis ligoninės praktikoje. Įprastai šiame skyriuje gydomi nevaikštantys ir nekalbantys pacientai. Tačiau medikams nėra naujiena susidurti su agresyviais pacientais.

Ligoninės Priėmimo skyriuje įrengta vaizdo kamera tampa savotiška drausminimo priemone, kai pacientai medikams grasina susidorojimu. Mat čia dažnai plūstamasi, sulaukiama necenzūrinių žodžių ir pykčio proveržių.

Tad ligoninės administracija pusiau rimtai, pusiau juokais svarsto galimybę ir kituose skyriuose įrengti kameras, kad prireikus galėtų apsiginti nuo pacientų skundų dėl panaudoto smurto.

Komentarai

Romaldas Sakalauskas

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas

Gydytojo smurtas prieš pacientą – iš fantastikos srities. Mes turime ir kitų darbų. Tai medikams pacientai garsina nušauti ar kitaip susidoroti. Ligoninė per metus galėtų iškelti kelias bylas pacientams dėl suniokotų baldų, aparatūros ar kito turto. Lieka tik nuoskaudų, kai sutvarkytos patalpos nuniokojamos ir gana greitai vėl tenka jas remontuoti. Vieni pacientai materialinės žalos pridaro paveikti ligos, kiti – dėl vartojamų svaigalų, kvaišalų. Kartais puolama ant mediko vien dėl to, kad jo vietoje matomas koks nors padaras.

Vaida Balčiauskienė

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė

Nesame gavę skundų dėl pacientų patiriamo smurto gydymo įstaigose. Tarnyba pacientų skundus nagrinėja nuo šių metų pradžios. Vertindami kitus skundus kol kas nematome aiškių tendencijų. Pacientai skundžiasi pradedant nepakankamu dėmesiu ligoniui ir baigiant netenkinančia gydymo kokybe.



Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų