Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojų leidimai – patiems sau

2016-10-05 02:00

Herkaus Manto gatvės 11 namo kieme įsivyravusi tvarka primena jaunimo grupės SEL dainą "Čia mano kiemas". Automobilius statantys klaipėdiečiai išrado naują būdą išvengti rinkliavos už automobilių stovėjimą. Vairuotojai ant balto popieriaus lapo patys sau išsirašo leidimus, pareiškę, kad čia jų kiemas, ir stato mašinas, kur jiems patinka.

Aikštelėje galiojanti automobilių stovėjimo tvarka sudomino ne tik J.Dikšaitį (kairėje) bet ir žinomą uostamiesčio advokatą M.Kepenį bei policijos pareigūnus. Aikštelėje galiojanti automobilių stovėjimo tvarka sudomino ne tik J.Dikšaitį (kairėje) bet ir žinomą uostamiesčio advokatą M.Kepenį bei policijos pareigūnus. Aikštelėje galiojanti automobilių stovėjimo tvarka sudomino ne tik J.Dikšaitį (kairėje) bet ir žinomą uostamiesčio advokatą M.Kepenį bei policijos pareigūnus. Aikštelėje galiojanti automobilių stovėjimo tvarka sudomino ne tik J.Dikšaitį (kairėje) bet ir žinomą uostamiesčio advokatą M.Kepenį bei policijos pareigūnus.

Sumokėjo 72 eurus

Herkaus Manto 11A namo gyventojas Jonas Dikšaitis pasakojo patekęs į absurdišką situaciją – žmogus gavo baudą, nors yra įsigijęs leidimą statyti savo automobilį 200 metrų spinduliu aplink savo namą.

"Mūsų namo kiemą dienos metu okupuoja automobiliai, kurių vairuotojai atvažiuoja į šalia esantį Klaipėdos apylinkės teismą. Kitoje namo pusėje, vietoje buvusio kino teatro "Vaiva", dabar yra pastatytas prekybos centras. Jo aikštelė tiek dieną, tiek vakarą yra perpildyta automobilių. Tad kur man statyti savo automobilį?" – žvalgėsi namo gyventojas.

Klaipėdietis už antrąjį šeimos automobilį ir jo teisėtą stovėjimą kieme yra sumokėjęs 72 eurų mokestį.

Vyras, sugrįžęs iš darbo, vieną vakarą mašiną paliko prie prekybos centro.

"Mašiną palikau 17 val. 30 min. Prie prekybos centro esančio taromato stovi ženklas, kad šioje vietoje automobilius draudžiama statyti nuo 23 iki 7 val. ryto. Bet mane vis tiek nubaudė 14 eurų bauda, nors tebuvo pusė šešių vakaro", – tikino vyras.

Išsprendė rebusą

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistams besidairant po automobilių aikštelę, kur buvo nubaustas vairuotojas, į ją įsuko žinomo uostamiesčio advokato Mindaugo Kepenio vairuojamas automobilis.

Šis advokatas dažnai turi darbo administracinėse bylose, susijusiose su Kelių eismo taisyklių pažeidimais.

Pasiteiravus, ką jis mano apie susiklosčiusią situaciją, teisininkas prasitarė, kad ir pats neturi kur statyti mašinos, kai atvažiuoja į teismo posėdžius, kurie vyksta Klaipėdos apylinkės teisme.

"Sunku pasakyti, kas čia teisus. Ženklas turėtų galioti visai šiai teritorijai. Bet kodėl jie naktį draudžia stovėti?" – galvą kraipė advokatas.

Po poros minučių į tą pačią aikštelę įsukę policijos pareigūnai, kurie buvo iškviesti dėl kito įvykio, taip pat ilgokai sukiojo galvas, spręsdami, teisėtai ar ne Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius nubaudė vairuotoją, pastačiusį automobilį už ženklo, stovėjimą draudžiančio tik naktį.

Patruliai netrukus išsprendė gyventojui ramybės neduodantį klausimą.

"Panašu, kad jus baudė ne dėl šio ženklo, o dėl stovėjimo rezervuotoje vietoje", – reziumavo pareigūnai.

Vilioja nemokama aikštelė

Paaiškėjo ir tai, kodėl automobilių vairuotojai taip braunasi į šią teritoriją Herkaus Manto gatvėje.

Šis aplink prekybos centrą esantis sklypas yra privatus, jame negali būti renkama automobilių stovėjimo rinkliava.

Sklypą nuomojančios įmonės "Tilžės projektai" vadovas Marius Markauskas patikino, kad įmonė, neapsikentusi įžūlių vairuotojų akibrokštų, nusprendė įrengti automobilių vietas patalpų nuomininkų ir jų pačių įmonės darbuotojų automobiliams.

"Paprašėme savivaldybės pagalbos, iš tiesų automobilius čia stato kas tik nori. Ar norėtų žmogus, kad privačiame jo sklype kaimynas nuolat laikytų savo mašiną? Rezervavome vietas ir parengėme leidimų sistemą", – aiškino M.Markauskas.

Įmonė įrengė 13 automobilių stovėjimo vietų, sumontavo įspėjamuosius ženklus ir pastatė lenteles.

Negana to, darbuotojams buvo išdalyti popieriaus lapai, ant kurių buvo užrašyta, kad tai yra leidimas statyti automobilį Herkaus Manto 11-o namo kieme.

"Prašėme, kad savivaldybės darbuotojai kartkartėmis patikrintų šią vietą. Visiems aišku, kas gali statyti automobilius, o kas ne – juk yra leidimai", – tikino įmonės vadovas.

Tačiau šių leidimų tikrumą atspindi tai, kad juose matyti keturi lapo kampuose esantys įmonės antspaudai.

Išsispausdino patys

Gudruoliai lietuvaičiai jau po kelių dienų suuodė, kad lengva ranka gali legalizuoti nemokamą stovėjimą pačiame miesto centre.

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistai užfiksavo automobilius, už kurių priekinių stiklų buvo užkišti popieriaus lapai su parašytu identišku tekstu, kaip ir oficialiame leidime mašinoms stovėti centrinėje miesto gatvėje.

"Mūsų leidimai yra su antspaudais. Be jų radote? Tada jie yra neteisėti. Taip ir turėjo nutikti. Pasižiūrėjo, kad su leidimais stovi, pasigamino patys", – nustebęs kalbėjo M.Markauskas.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys tikino, kad jokiame teisės akte nėra išaiškinta, kokia turi būti leidimų sistema rezervuotoms automobilių vietoms.

"Pati įmonė ją susikuria. Mes tik tikriname, ar vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių. Tai liečia ir stovėjimą rezervuotose vietose. Minėtas klaipėdietis buvo nubaustas už stovėjimą rezervuotoje vietoje", – patvirtino V.Valys.

Tačiau tuo, kad šioje vietoje automobilius laiko ir savadarbių leidimų autoriai, V.Valys iš pradžių suabejojo.

"Gal nematyti antspaudo? Gal nusitrynė? Tikrai nėra? Tuomet išeitų, kad tokie leidimai nėra teisėti", – garsiai svarstė V.Valys.

Ženklų nekeis

Įmonės "Tilžės projektai" vadovas M.Markauskas tikino, kad didžiausias galvos skausmas verslininkus užklumpa dienos metu.

"Mūsų teritorija, o pastatyti mašinos nėra kur", – apgailestavo verslininkas.

Tačiau paklaustas, kodėl nesutinka, kad gretimo namo gyventojai bent vakarais galėtų palikti mašinas prie prekybos centro, atsakė, jog savo lėšomis kelio ženklų nekeis.

"Mes sutvarkėme apleistą teritoriją, investavome, pasirūpinome sklypo ribomis. Gali ir gyventojai pasirūpinti savojo namo sklypo ribomis. Nestatys jiems mašinų svetimi. Man negaila, gali jie statyti, tačiau tegul patys pakeičia ženklus. Kiek pamenu, draudimas stovėti naktį buvo inicijuotas dėl pačių gyventojų ramybės. Kad jaunimas neburzgintų mašinų variklių ir neleistų muzikos gyventojams po langais", – tikino M.Markauskas.

Gretimo namo gyventojas J.Dikšaitis prisiminė, kad prieš atsirandant prekybos centrui esą lyg ir buvo kalbėta dėl automobilių vietų šio namo žmonėms.

"Tikrai buvo minėta, kad atsiras automobilių aikštelė, ir nuo to gyventojams tik bus geriau", – prisiminė gyventojas.

M.Markauskas aiškino, kad verslas ne tam investavo į apleisto sklypo sutvarkymą, kad atsirastų papildomų vietų gretimo sklypo gyventojų automobiliams.

Nemokamų zonų rojus

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas V.Valys tikino, kad uostamiestyje yra ir daugiau vietų, kuriose rinkliava už automobilio stovėjimą negali būti renkama.

"Kontrolieriai negali į jas lįsti. Tai yra aukso vietos vairuotojams, kurie nori mašinas laikyti nemokamai. Danės gatvėje prie buvusio "Telekomo" pastato yra toks sklypas. Dar vienas toks kiemas yra šalia Lietuvininkų aikštės. Informacija apie privačius sklypus yra viešai prieinama, bet kuris gali pasidomėti, kur gali būti renkama rinkliava, o kur ne. Vasarą prie prekybos centrų Melnragėje taip pat daugelis palikdavo mašinas, nes visur aplink žalioji zona, reikia mokėti rinkliavą", – tikino V.Valys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų