Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojus pavertė įkaitais

2013-11-19 03:00

Klaipėdos centre esančio daugiabučio namo gyventojams ilgiau nei savaitę teko iškęsti be karšto vandens. Jo tiekimas atnaujintas tik tuomet, kai pavyko išlaužti greta esančio namo šilumos centro šarvuotas duris, nes jų geranoriškai atverti nesutiko buvęs bendrijos pirmininkas.

Klaipėdos centre esančio daugiabučio namo gyventojams ilgiau nei savaitę teko iškęsti be karšto vandens. Jo tiekimas atnaujintas tik tuomet, kai pavyko išlaužti greta esančio namo šilumos centro šarvuotas duris, nes jų geranoriškai atverti nesutiko buvęs bendrijos pirmininkas.

Pirmininką atstatydino

Tokia situacija susiklostė dėl to, kad šie abu namai – S.Šimkaus g. 12 ir 14 – turi bendrą šilumos mazgą. Tačiau jį prižiūri skirtingi prižiūrėtojai.

Name, kuriame ir yra įrengtas šilumos punktas, įkurta daugiabučio namo savininkų bendrija "Bastas", kuriai ketverius metus vadovo Aleksandras Smirnovas.
Gretimą, S.Šimkaus g. 14 namą administruoja įmonė "Vitės valdos, o šio namo šilumos punkto priežiūra yra patikėta įmonei "Lamberta".

Rugsėjį bendrijos "Bastas" pirmininką A.Smirnovą gyventojai atleido iš pareigų ir išrinko naują vadovą. Tačiau iki šiol pastarasis neturėjo ne tik reikiamų dokumentų, bet ir šilumos punkto raktų.

Lapkričio 6 d. A.Smirnovas, nors jau buvo nušalintas nuo pareigų, gyventojams išsiuntė pranešimus, kad nuo lapkričio 7-osios bus išjungtas karšto vandens tiekimas kaimyniniam namui, nes nustatytas gedimas šilumos trasoje. Tačiau buvęs pirmininkas pažymėjo, kad į šilumos punktą gretimo namo administratoriaus neįleis.

Gyventojams – gąsdinimai

Tačiau naujai išrinktas bendrijos "Bastas" vadovas Mantas Daukšys įsitikinęs, kad tokių veiksmų atleistasis pirmininkas net neturėjo teisės imtis.

"Manyčiau, kad buvęs pirmininkas manipuliavo situacija. Kodėl kito namo gyventojai turi būti įkaitai?" – stebėjosi M.Daukšys.

A.Smirnovas nuolat "Vitės valdoms" siunčia sąskaitas sumokėti už bendrojo naudojimo patalpų, kuriose yra šilumos punktas, bendrojo naudojimo elektrą. Tačiau "Vitės valdos" sąskaitas grąžina atgal, nes esą neturi nieko bendro su S.Šimkaus g. 12 namu.

"Gąsdinama, kad šiltas vanduo vėl dings. Namo gyventojai net gavo žinutes į savo mobiliuosius telefonus, kad A.Smirnovas neįleis "Vitės valdų" į šilumos centrą, kol nesumokės sąskaitų. O jei naujasis pirmininkas įleis, tai jis ir bus kaltas dėl skolos neišieškojimo", – tikino bendrijos valdybos paskirtas naujasis pirmininkas M.Daukšys.

Penktadienį kartu su įmonės "Lamberta" atstovais M.Daukšys galiausiai pateko į šilumos centrą. Tačiau prieš tai teko išlaužti šarvuotas duris. Karšto vandens tiekimas gyventojams buvo atnaujintas.

Tiria pirmininko veiklą

M.Daukšys tikino, kad namo gyventojams daugybė atleisto pirmininko sprendimų kelia klausimų.

"Tai buvo konfliktiškas ir vienvaldis žmogus. Todėl ir kilo problemų. Jam atrodo, kad tik jis vienas geriausiai žino, kaip viskas turi būti. Gyventojai sukluso, jog kažkas bendrijoje nėra taip gerai, kai buhalterė pastebėjo, kad iš bendrijos sąskaitos išimami pinigai", – tikino M.Daukšys.

Kur ir kam pinigus leido bendrijos pirmininkas, sunku buvo išsiaiškinti ir revizoriams.

"Šiuo metu dar vyksta revizija, tik tuomet, kai galutinai bus išanalizuoti visi dokumentai, bus nuspręsta, ar kreiptis į Ekonominių nusikaltimų tyrimų biurą. Aptikta, kad iš bendrijos sąskaitos išimta daugiau nei 50 tūkst. litų ir nėra jokių dokumentų, kur tie pinigai buvo panaudoti. Tuo remiantis jis ir buvo atleistas", – detales dėstė M.Daukšys.

Gyventojai kol kas negavo atsakymo iš buvusio pirmininko, kodėl ir už ką jis pervedinėjo pinigus į savo tėvo sąskaitą. Jo paaiškinimai, kad pinigus leido daugiabučio namo ūkio reikalams, tik įvairius darbus vykdė be sutarčių ir be sąskaitų, nes taip pigiau, žmonių nepaguodė.

Pats šildosi elektra

Bendrijos dokumentuose klausimų sukėlė ir tai, kad pirmininkui kas mėnesį buvo skiriama pinigų įsigyti 60 litrų degalų, sumokamos mobiliojo ryšio telefono sąskaitos.

"Jis aiškino, kad yra išklausęs paskaitų kursą ir turi licenciją vykdyti šilumos punkto priežiūrą. Net buvo tikinta, kad jis už darbą sau, kaip punkto prižiūrėtojas, grynindavo pinigus iš sąskaitos. Tačiau viskas turi būti paremta dokumentais, sutartimis", – įsitikinęs M.Daukšys.

Jis stebėjosi sąskaitomis, kuriose už bendrojo naudojimo elektrą namas vasarą mokėdavo 100 litų, o žiemą net 2–2,5 tūkst. litų.

"Namo gyventojai neturi atsakymų, kodėl taip buvo ir stebisi, kad pats buvęs bendrijos pirmininkas savo butą yra atjungęs nuo centralizuoto šildymo ir šildosi elektra", – kalbėjo M.Daukšys.

"Tik šalia stovėjo"

Daugiabučio namo, kurio gyventojams ilgiau nei savaitę teko kentėti be karšto vandens, šilumos sistemą prižiūrinčios įmonės "Lamberta" vadovas Jonas Kondratas tikino, kad situacija S.Šimkaus gatvėje nebūtų išskirtinė, jei ne kietas buvusio bendrijos pirmininko charakteris.

"Su juo susitarti buvo sunku. O namas yra problemiškas, vamzdynas itin prastos būklės", – atskleidė J.Kondratas.

"Lambertos" vadovas tiesiai šviesiai patvirtino, kad įmonė prižiūrėjo šį šilumos punktą, nors jo prižiūrėtoju skelbėsi buvęs bendrijos pirmininkas.

"Jis tik šalia stovėjo. Juk negali prižiūrėti 14-o namo punkto, neprižiūrėdamas 12-ojo namo, kai įrengimas yra bendras. Pinigai už šiuos darbus buvo renkami iš 14-o namo gyventojų, o jis dar reikalauja, kad namo administratorius išsinuomotų šilumos punktą. Čia tokia istorija, kad jaučio odas galima prirašyti", – nuomonę išsakė J.Kondratas.

Prirašė mokesčių

S.Šimkaus 14 namą administruojančios įmonės "Vitės valdos" vadovas Jevgenijus Sakovskis patvirtino, jog bendrovė sulaukė buvusio bendrijos pirmininko sąskaitų, kuriose buvo nurodyta sumokėti už patalpų S.Šimkaus 12 name naudojimąsi, elektros sunaudojimą ir įrenginių priežiūrą.

"Kitaip buvo pagrasinta užsukti vandenį gretimam namui – tam, kurį mes administruojame. Gavę buvusio pirmininko sąskaitas, jas siuntėme jam atgal, tačiau jis atsisako priimti registruotus laiškus. Sąskaitose įrašyti  jokiomis sutartimis nepagrįsti skaičiai. Tam, kad būtų mokama nuoma už ką nors, pirmiausia reikia pasirašyti sutartį ir susitarti, kas ir už ką moka", – kalbėjo J.Sakovskis.

Tam, kad būtų susitarta, už ką S.Šimkaus 14 namo administratorius turėtų mokėti bendrijai, buvo paprašyta net savivaldybės pagalbos.

"Su pirmininku nesusikalbėjome, todėl savivaldybėje surengėme susitikimą. Mėginome išaiškinti, kad S.Šimkaus 14 namo gyventojai už šilumos punkto priežiūrą moka įmonei "Lamberta". Manyčiau, bendrija, kurios patalpose yra punktas, turėtų tartis su "Lamberta", kokią mokesčio dalį pastaroji turėtų atiduoti", – nuomonę išreiškė J.Sakovskis.

Netrukus po susitikimo savivaldybėje "Vitės valdos" vėl gavo tą pačią sąskaitą, kurioje buvo pateikta susimokėti ne tik už bendrosios nuosavybės administravimą, bet sumokėti net S.Šimkaus 12 namo žemės nuomos mokestį, už kiemo valymo darbus.

Jaučiasi tarnaująs žmonėms

Buvęs bendrijos pirmininkas A.Smirnovas tikino, kad gretimame, S.Šimkaus g. 14 name prieš daugelį metų buvo šilumos mazgas, bet jis prieš dešimtmetį privatizuotas.

"Ar ūkio subjektas neturi mokėti už patalpas, kuriomis naudojasi? Sovietų laikai pasibaigė. Mūsų namo vandens šildytuvas suprojektuotas tik vienam namui, jis tėra tokio galingumo. Iš mūsų namo yra nuvesta sistema iki gretimo daugiabučio. Mūsų gyventojai moka už tai, kad karštas vanduo būtų tiekiamas kitam namui", – savo poziciją aiškino A.Smirnovas.

Jis tikino, jog buvo susižalojęs koją, o kaip tik tuo metu ir nustatytas vamzdynų gedimas.

"Visa apskaita yra mūsų name. Už tai, kad pusantro mėnesio vanduo varvėjo į žemę, turės sumokėti mūsų namo gyventojai. Įmonei "Lamberta" nėra problemų patekti į šilumos mazgą, o "Vitės valdos" yra skolingos", – tvirtino buvęs pirmininkas.

Nešildė, nes negyveno

A.Smirnovas aiškino, kad jam mesti gyventojų įtarimai yra laužti iš piršto, o patiems juodintojams vertėtų susirūpinti nesumokėtomis savo sąskaitomis.

"Pinigai buvo leidžiami pagal pasirašytus darbų atlikimo aktus. Mano metinės ataskaitos buvo registruojamos. Aš turiu savo požiūrį į naujai išrinktą pirmininką ir jį įvertins teismas", – tikino A.Smirnovas.

Buvęs bendrijos pirmininkas neneigė, kad kas mėnesį į automobilį pylė po 60 litrų degalų, už kuriuos mokėjo gyventojai.

Jų įtarinėjimai, kad už bendrojo naudojimo elektrą žiemą buvo mokama iki 2,5 tūkst. litų, A.Smirnovo nestebino.

"Buvo nustatyti asmenys, kurie vogė elektrą. Na taip, mano butas šildomas elektra, bet aš vienerius metus jame net negyvenau. Nešildomas butas gali būti", – aiškino A.Smirnovas.

Komentaras
Algis Gaižutis
Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas

Atskiro šilumos punkto niekas nestatys, o susikalbėti neišeina. Manyčiau, šioje bendrijoje vienas žmogus viską sprendė už kitus gyventojus. Gal jis ir galvoja, kad gina žmones, bet reikia atsižvelgti ir į kito namo gyventojų interesus. Todėl manau, kad visus ginčus tarp kaimynų išspręstų teismas. Tegul jis ir nustato servitutą arba tvarką, kaip turi būti naudojamasi šilumos punktu. O kol nebus susitarta, galima prašyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Kitų kelių, nei susitarimas, nebūna. Galima susigalvoti nuomos mokesčius, tačiau ar kito namo gyventojai turi juos mokėti?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų