Pereiti į pagrindinį turinį

Informacinio karo kuriozai: kaip į juos reaguoti?

2014-03-13 03:00

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga paskelbta peticija, kurios autoriai kreipėsi į Klaipėdos krašto gyventojus siūlydami atsiskirti nuo Lietuvos ir prisijungti prie Rusijos, sulaukė atkirčio. Netrukus pasirodė analogiškas kreipimasis į Kaliningrado srities žmones su siūlymu prisišlieti prie Lietuvos.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga paskelbta peticija, kurios autoriai kreipėsi į Klaipėdos krašto gyventojus siūlydami atsiskirti nuo Lietuvos ir prisijungti prie Rusijos, sulaukė atkirčio. Netrukus pasirodė analogiškas kreipimasis į Kaliningrado srities žmones su siūlymu prisišlieti prie Lietuvos.

"Ivanas iš Kubos pristato"

Interneto portale avaaz.org, kuris skelbiasi esąs didžiausia pasaulyje bendruomenė, siekianti pakeisti pasaulį, prieš pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną rusų kalba pasirodė anoniminis kreipimasis į visus Klaipėdos krašto gyventojus.

Jame pranešama apie renkamus parašus, kad Klaipėdos kraštas būtų prijungtas prie Rusijos Federacijos. Organizatoriai siekė surinkti 10 tūkst. parašų. Skelbiama, kad peticiją inicijavo Ivanas D. iš Kubos.

Parašų rinkėjai tikino, kad Lietuvą valdo "proamerikietiški rusofobai", kuriems nerūpi Lietuvos žmonės. Esą Lietuvos rusai diskriminuojami, jiems trukdoma mokytis gimtąja kalba. Teigiama, kad Klaipėdos kraštą atplėšti nuo Lietuvos Rusija turi ir juridinę, ir moralinę teisę.

Neabejojama, kad Klaipėdos kraštas pasirinktas neatsitiktinai, nes čia gyvena gausi rusakalbių bendruomenė, turinti nemažai ryšių su Kaliningrado sritimi.

Ieško provokatorių?

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atkreipė dėmesį, kad peticiją dėl Klaipėdos internete "surado" ir paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai.
Peticiją-provokaciją Kovo 11-ąją paskleidė Klaipėdos krašto viešoji įstaiga "Būkime vieningi".

Minėti visuomenininkai taip pat siekia pakeisti pasaulį bei "sugrąžinti teisingą pasaulėžiūrą". Ši viešoji įstaiga taip pat turi tinklalapį internete.

"Būkime vieningi" aktyvistas Vaidas Lekstutis, paklaustas, kokiu tikslu išplatinta ši peticija, atsakė: "Tam, kad jūs, žurnalistai, išsiaiškintumėte, kas tai daro. Išsiuntėme nuorodas ir į Valstybės saugumo departamentą. Man tai kelia nerimą. Aš juk gyvenu Klaipėdoje, o kažkas iš Afganistano ims ir pasirašys, kad mus reikia prijungti prie Rusijos. Tai protu nesuvokiami dalykai".

V.Lekstutis teigė pats bandantis suprasti, kas parengė šitą peticiją ir kam jos reikia. Visuomenininkas tikina nustatęs, jog peticija atsirado kai kurių dešiniųjų Lietuvos partijų iniciatyva.

"Man atrodo, kad tai daroma tam, kad kažkas nuteiktų Lietuvos visuomenę prieš Rusijos žmones ir dar daugiau aplinkui paskleistų rusofobiją. Išsiuntinėjau visiems, kad būtų išsiaiškinta, kas tai daro. Man labai keista, kad žiniasklaida tai priėmė kaip rimtą dalyką ir dabar eskaluoja", – stebėjosi V.Lekstutis.

Portalas registruotas Niujorke

VSD jau nustatė, kad peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos yra paskelbta Niujorke registruotame interneto portale "avaaz.org".

"Jame anoniminiai vartotojai kuria įvairiausio – kartais net ir absurdiško turinio peticijas. Tame tinklalapyje jau ir anksčiau buvo keltos provokacinio pobūdžio iniciatyvos, tačiau minėta svetainė yra beveik nežinoma, todėl jos nepasiekė jokio tikslo", – rašome VSD pranešime spaudai.

Valstybės saugumo departamentas ragino interneto vartotojus ir žiniasklaidą blaiviai bei pragmatiškai vertinti tokias iniciatyvas ir nepasiduoti provokacijoms. Esą vertėtų sekti pažangių Ukrainos piliečių elgesiu – jie adekvačiai reaguoja į nepalyginamai aršesnius Kremliaus išpuolius.

VSD pranešime pabrėžiama, kad vieši raginimai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą arba pažeisti teritorijos vientisumą yra traktuojami kaip nusikaltimas. Už jį laisvės atėmimo bausmė gali būti skiriama iki penkerių metų.

Sujudo politikai

Rusų aljanso partijos atstovas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas internete pasirodžiusią peticiją dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos vertina kaip politinę provokaciją.

"Mes šitų dalykų nepalaikome. Ir manome, kad tokios provokacijos, kuriomis bandoma sukiršinti lietuvius, lenkus ir rusus, turi būti išnagrinėtos atitinkamų tarnybų. Didžiosios daugumos mūsų partijos narių nuomonė sutampa, nors, žinoma, už visus atsakyti negaliu. Tačiau bet koks radikalus požiūris man nepriimtinas", – pabrėžė A.Michailovas.

Didžiųjų šalies partijų – opozicinių konservatorių bei valdančiųjų socialdemokratų atstovai taip pat pasipiktino peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos.

"Matyt, jau vakar generalinis prokuroras turėjo inicijuoti tyrimą dėl viename interneto tinklalapyje pasirodžiusio anoniminio kreipimosi į Lietuvos piliečius su raginimu pažeisti Konstitucijos nuostatas, ginančias valstybės teritorinį vientisumą. Norėčiau žinoti, ar tai padaryta. Konstitucijos nuostatos turėtų būti ginamos be laisvadienių", – teigia A.Anušauskas.

Panaudojo miesto simboliką

Reaguodamas į internete platinamą peticiją Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vakar kreipėsi į Lietuvos Prezidentę, ministrą pirmininką, Seimo pirmininkę ir į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas atkreipti dėmesį į nesantaiką kurstančius išpuolius.

"Mane labai užgavo tai, kad iš viso surengta tokia provokacija ir tam panaudojama Klaipėdos miesto simbolika, taip pat spekuliuojama Klaipėdos miesto ir krašto vardais. Tai – spjūvis klaipėdiečiams į veidą, pigus bandymas įžiebti tautinės nesantaikos kibirkštį, manyčiau, kad už to slypi kur kas didesni pavojai", – įsitikinęs V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras pabrėžė, kad uostamiestis – draugiškų santykių miestas, galintis būti pagarbaus bendravimo ir bendradarbiavimo su kitakalbiais bei kitataučiais pavyzdys kitiems.

V.Grubliausko įsitikinimu, mėginimai provokaciniais veiksmais atsukti istorijos laikrodį atgal, bandymas priminti sudėtingas, bet uostamiesčio bendruomenės sėkmingai išmoktas istorijos pamokas bei kurstyti skirtingų tautinių grupių priešiškumą aiškiai prieštarauja valstybės Konstitucijai ir sveikam protui.

"Klaipėdos bendruomenė randa konsensusą net pačiais kebliausiais, daugiausia viešų diskusijų keliančiais klausimais. Todėl esu tikras, kad ilgalaikį konstruktyvaus bendravimo ir taikaus sugyvenimo įdirbį diskredituojantys protrūkiai čia palaikymo nesulauks", – įsitikinęs uostamiesčio vadovas.

Atsakas į provokaciją

Tame pačiame avaaz.org tinklalapyje vakar pasirodė dar viena peticija. Šį kartą kreipiamasi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Jungtinių Tautų generalinį sekretorių dėl Kaliningrado srities atsijungimo nuo Rusijos Federacijos.

Šia peticija Kaliningrado srities gyventojai raginami rinkti parašus, kad kraštas būtų atjungtas nuo Rusijos Federacijos ir prišlietas prie Lietuvos "su plačia administracine, kultūrine, ekonomine ir kalbos autonomija".

Esą, "kiekgi galima kęsti KGB darbuotojų režimą, plutokratų ir agresorių valdžią, kuri susiriejo su visu civilizuotu pasauliu". Teigiama, kad visi, kurie nori pradėti gyventi europietiškai, turėtų palaikyti šią iniciatyvą ir siekti prisijungti prie Lietuvos.

Retorika primena tą, kuri vartota ankstesnėje peticijoje dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos.

Galima spėti, kad autoriai gali būti ir tie patys. Pasirodžius šiai "kontrpeticijai", pirmasis raginimas dėl Klaipėdos krašto atskyrimo įgavo komišką atspalvį.

Beje, vakar po pietų, surinkus 211 parašų "dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos", buvo paskelbta, kad "peticija uždaryta".

Komentaras
Dr. Nerijus Maliukevičius
Politologas

Mačiau tas peticijas ir labai apgailestauju, kad daug kas priima už tikrą pinigą tai, į ką iš viso nereikėtų reaguoti, nes pagrindinis tokios diversijos tikslas yra sukelti provokacijas šita tema. Šiuo išpuoliu matome, kaip vyksta kova jau ne tik dėl realių geografinių teritorijų, bet ir dėl žmonių širdžių bei protų. Tokiomis informacinėmis diversijomis siekiama sukelti sąmyšį. Šiuolaikiniame globaliame pasaulyje informacinės technologijos suteikia galimybę agresyvias provokacijas vykdyti anonimiškai. Taigi sunku įvertinti, kieno iniciatyva parengta peticija. Tačiau jos autorių tikslas ir yra kuo plačiau paskleisti žinią, kuri bendrame Ukrainos įvykių kontekste posovietinėse šalyse sąmoningai jauktų informacinę erdvę. Informacinis karas, nors ir vyksta virtualiai, bet jo tikslas yra atlikti kažkokį realų veiksmą. Akivaizdus pavyzdys – Krymo atvejis, kur dėl menamos Vakarų grėsmės vietos rusakalbiai įsukti į nepagrįstą isteriją, kuri sukėlė tragiškas pasekmes. Dabar nenaudingas metas tokias provokacijas tiražuoti. Į panašias peticijas reikėtų reaguoti sarkastiškai, ironiškai, bet ne rimtu veidu aptarinėti tikslingai vykdomas diversijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų