Pereiti į pagrindinį turinį

Jūrinių rinkliavų kėlimo vajus: kai kurios didinamos 1,5 ar beveik 3 eurus

2024-09-29 18:00

Nors Seimo rinkimai ant nosies, valdžia nesibijo didinti nemažą dalį rinkliavų, susijusių su jūrine veikla.

Vertina ir aptarnavimo laiką

Šiuo metu jau yra parengtas Vyriausybės nutarimo projektas dėl kai kurių valstybės rinkliavų didinimo. Paketą yra pateikusi Susisiekimo ministerija.

Didinamos rinkliavos, kurios susijusios su įvairių jūrinių dokumentų išdavimu. Kai kurios rinkliavos didinamos 1,5 ar beveik 3 eurus.

Rinkliavų didinimas aiškinamas paprastai – neva brangstančios įvairių blankų spausdinimo išlaidos. Įvairių dokumentų išdavimą brangina ir kasmet neva kylantys atlyginimai. Valdininkai skaičiuoja, kiek laiko dokumentus išduodantis darbuotojas sugaišta aptarnauti jūrininką. Vertinama, kad vienam jūrininkui aptarnauti skiriama 15 minučių.

Vadovaujantis tokia logika jūrinių dokumentų išdavimo rinkliavos dar kartą turėtų brangti ir 2025 m., nes nuo sausio 1 d. įsigalios nauji degalų automobiliams akcizai. Be automobilių juk neparveši blankų iš spaustuvės?

Naikinama iki šiol buvusi jūrininkų reputacijos pagrindimo pažymos išdavimo rinkliava. Susisiekimo ministerijos sistema negali turėti tiesioginių duomenų apie vieno ar kito asmens teistumą ar padarytus nusikaltimus.

Ateityje tokias pažymas išduos Informatikos ir ryšių departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos.

Konvencijos ir egzaminai

Pastebėta, kad rinkliavų didinimas susijęs daugiausia su pramogine laivyba. Valdžios institucijose, matyt, laikomasi nuostatos, kad jei ko nors reikia dėl pramogos, žmogus tam negailės pinigų.

Valdininkai skaičiuoja ir tai, kiek laiko dokumentus išduodantis darbuotojas sugaišta aptarnauti jūrininką.

Gerokai brangsta ir jūrininkų pažymų išdavimo rinkliavos. Tai aiškinama tuo, kad tokių specialybių nėra daug, todėl į rinkliavos dydį reikia įtraukti ir papildomas dizainerių paslaugas blankams sukurti.

Atsiranda ir laivo virėjų kvalifikacijos liudijimo pažyma. Jos išdavimo rinkliava – net 37 eurai.

Įvedamos ir naujos su locmano veikla susijusios rinkliavos. Locmano egzamino laikymo rinkliava įvertinta 61 euru, pažyma apie kvalifikaciją bus išduodama už 8,9 euro. Aiškinama, kad locmano egzaminavimo procedūra yra sudėtingesnė, reikalauja suburti komisiją, todėl ir jos rinkliava – gerokai didesnė.

Dalies rinkliavų padidinimas susijęs su Lietuvoje ratifikuojamomis naujomis jūrinėmis konvencijomis. Pavyzdžiui, buvo ratifikuota 2007 m. Nairobio tarptautinės konvencijos dėl laivų nuolaužų pašalinimo.

Vienas iš jos straipsnių numato, kad ir pramoginių laivų savininkai privalės turėti patvirtintą privalomo draudimo liudijimą. Tokį dokumentą su atitinkama rinkliava išduos Lietuvos transporto saugos administracija.

Mokami elektroniniai jūrlapiai

Nauja rinkliava susijusi ir su jūrlapių išdavimu.

Iki šiol Lietuvos uostų, Kuršių marių ar teritorinės jūros jūrlapius buvo galima gauti nemokamai, išskyrus popierinius variantus.

Dabar ir PDF formato jūrlapiams numatoma vadinamoji jūrlapio rinkmena. Jos dydis bus 9 eurai. Įvertinta, kad tiek kainuoja vieno lapo A formato jūrlapį rengiančių darbuotojų darbo laikas ir siuntimo klientui išlaidos.

Valstybėje laikomasi nuostatos, kad ji patiria išlaidas kaupdama hidrografinius duomenis, atnaujindama juos, organizuodama jūrlapių, žinynų ir kitų navigacinių leidinių leidybą, todėl už tai turi būti mokama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų