Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaulienos parduoda mažiau

2009-05-05 09:00
Įtarinėja: turgaus prekeiviai tvirtina, kad klientai, baimindamiesi kiaulių gripo, vis dažniau klausinėja, ar jų parduodama kiauliena yra lietuviška.
Įtarinėja: turgaus prekeiviai tvirtina, kad klientai, baimindamiesi kiaulių gripo, vis dažniau klausinėja, ar jų parduodama kiauliena yra lietuviška. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Meksikoje prasidėjus kiaulių gripo protrūkiui lietuviai ėmė baimintis pirkti kiaulieną. Tačiau specialistai tvirtina, jog užsikrėsti naujuoju virusu valgant šią mėsą neįmanoma.

Padėtis kol kas neaiški

Tiek turguje, tiek ir prekybos centruose kiaulių skerdenas pardavinėjantys verslininkai teigia pastebintys, kad pastaruoju metu šios mėsos pardavimai šiek tiek sumenko. Vis dėlto, pasak prekybininkų, kiek iš tikrųjų pasklidusios kalbos apie kiaulių gripą paveiks kiaulienos pardavimus, paaiškės gerokai vėliau.

Prekybos tinklo "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė patikino, kad ženklaus kiaulienos pirkimo sumažėjimo kol kas neužfiksuota: "Palyginome kelias paskutiniąsias pardavimų savaites su ta savaite, kai buvo paskelbta apie kiaulių gripą, apskaičiavome, kad kiaulienos pirkimas sumažėjo tik keliais procentais. Žinoma tikėtina, kad jos pardavimai dar mažės, tačiau kiek – prognozuoti sunku", – kalbėjo R.Saulytė.

Pašnekovė pabrėžė, kad lietuvius informacija apie kiaulių gripą pasiekė dar visai neseniai, todėl žmonės nespėjo sureaguoti. R.Saulytė prisiminė, kad panašiai buvo ir paskelbus apie paukščių gripą, tada paukštienos pardavimai sumenko praėjus tik kelioms savaitėms po informacijos pasklidimo.

"Informacija apie kiaulių gripą pasiekė dar ne visus, tad kol kas sunku nuspėti, kaip klientai pasielgs. Gal šiek tiek vėliau koreguosis kiaulienos pardavimai, tačiau tikrai nemanau, kad labai ženkliai. Vis dėlto Lietuvoje žmonės yra pamėgę šią mėsą, jos suvalgoma daugiausiai. Gal kurį laiką pirkėjai ims pirkti paukštieną, tačiau tikėtina, kad tai truks neilgai", – įsitikinusi R.Saulytė.

Pirkėjai tapo įtarūs

Uostamiesčio naujajame turguje kiaulienos skerdenomis prekiaujanti Antanina taip pat pastebėjo, kad žmonės vis mažiau domisi šia mėsa. Pasak jos, klientai vis įtariau klausinėja iš kur ji atvežta.

"Net tie klientai, kurie ne vienus metus iš manęs perka mėsą lyg juokais, lyg ir rimtai vis paklausia, ar mano parduodama kiauliena nėra atvežta iš už Atlanto. Tačiau tai tikrai juokinga, nes juk visi puikiai žino, kad mes prekiaujame lietuviška kiauliena, kai kurie dar jos atveža iš Lenkijos, bet tikrai ne iš tokių tolimų šalių kaip Meksika", – tvirtino Antanina.

Prekeivė paskaičiavo, kad savaitgalį kiaulienos ji pardavė apie 20 kg mažiau nei ankstesnėmis dienomis, tačiau susieti tuo su kiaulių gripu ji neskuba: "Dabar buvo ilgas savaitgalis, tad mėsą šašlykams ar kepsniams žmonės pirko savaitės viduryje, nes ją reikėjo dar ir paruošti. Tad gal normalu, kad per savaitgalį suprekiavau mažiau. Tačiau, jeigu kalbos apie šį virusą sklis ir toliau, nė neabejoju, kad lietuviai atsisakys kiaulienos, nes jie dažnai supanikuoja net neįsigilinę į esmę", – tikino pardavėja.

Mažinti kiaulienos kainų dėl pasklidusių kalbų apie kiaulių gripą pašnekovė teigė neketinanti. To daryti kol kas neplanuoja ir kiti kiaulienos pardavėjai.

Parduoda europietišką kiaulieną

Žmonių baiminimasis užsikrėsti kiaulių gripu valgant mėsos produktus, anot specialistų, yra visiškai nepagrįstas. Visų pirma, šis virusas, plinta ne per produkciją, bet oru. Taip pat termiškai apdoroti gaminiai netenka visų bakterijų: "Tikrai nėra jokio pagrindo nerimauti dėl gaminių kokybės, nes esant 70 laipsnių temperatūrai šis virusas žūva, o žalios kiaulienos juk niekas nevalgo – ją verdame, kepame. Be to, mūsų gaminiai įvežami tik iš Europos šalių. Kiaulienos mes neimportuojame nei iš JAV, nei iš Meksikos", – patvirtino Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos šiuo metu laikinai einanti viršininko pareigas Dalia Kazackienė.

Ekspertė taip pat pridūrė, kad visi mėsos produktai, patenkantys į prekybą, yra nuodugniai ištiriami, todėl pardavinėjama tik kokybiška mėsa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų