Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečius piktina rūkantys kaimynai

2015-03-26 17:00

Smiltelės gatvės 9 namo gyventojus iš kantrybės veda bendrojo naudojimo patalpose dūmą traukiantys kaimynai. Įpykusių klaipėdiečių teigimu, rūkaliai dūmuose paskandina ne tik koridorius, bet ir liftus. Į kovą su rūkančiaisiais tam neleistinose vietose periodiškai kyla ir Klaipėdos savivaldybės darbuotojai bei policijos pareigūnai.


 

Nesutarimas: klaipėdiečių nepasitenkinimą kelia bendrojo naudojimo patalpose dūmą traukiantys kiti namo gyventojai.
Nesutarimas: klaipėdiečių nepasitenkinimą kelia bendrojo naudojimo patalpose dūmą traukiantys kiti namo gyventojai. / Vytauto Petriko nuotr.

Smiltelės gatvės 9 namo gyventojus iš kantrybės veda bendrojo naudojimo patalpose dūmą traukiantys kaimynai. Įpykusių klaipėdiečių teigimu, rūkaliai dūmuose paskandina ne tik koridorius, bet ir liftus. Į kovą su rūkančiaisiais tam neleistinose vietose periodiškai kyla ir Klaipėdos savivaldybės darbuotojai bei policijos pareigūnai.

Rūko laiptinėse ir liftuose

Klaipėdiečius, gyvenančius Smiltelės gatvės 9 name, siutina bendrojo naudojimo patalpose kasdien dūmą traukiantys kaimynai.

Gyventojai tikina nežinantys, ko griebtis, mat žodiniai sudrausminimai rūkaliams – it vanduo nuo žąsies. Esą pasitaiko ir tokių atvejų, kai pastabos sulaukęs įkaušęs rūkorius sudrausminusiam žmogui dar ir pats pažeria kritikos žodžių.

„Yra toks vyras. Jis rūko laiptinėse ir liftuose, nesivargina išeiti į lauką. O juk liftu važiuoja ne tik kiti namo gyventojai, bet ir vaikai. Visas namas dvokia“, – piktinosi vienas daugiabučio gyventojas.

Nuplėšė skelbimus

Vyras pasakojo, jog neseniai name bandė pakabinti skelbimus, raginančius nerūkyti bendrojo naudojimo patalpose. Anot jo, nepraėjus nė kelioms valandoms tie popieriaus lapai, kurie kabėjo arčiausiai lauko durų, buvo nuplėšti. Beliko tik pakabinti liftuose.

„Galima nujausti, kas taip pasielgė. Galbūt name yra ir daugiau tokių rūkančiųjų“, – įtarė gyventojas.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio darbuotojai kiekvieną savaitę išsirengia į reidus, kurių metu tyko bendrojo naudojimo patalpose dūmą traukiančiųjų.

Daugiausia – bendrabučiuose

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Viliaus Valio teigimu, paprastai daugiausia skundų sulaukiama bei pažeidimų užfiksuojama bendrabučiuose.

„Bendrijos ar namų valdos paprastai šias problemas išsprendžia pačios. Ten padėtis yra kur kas geresnė. O kai rūkoma bendrabučiuose, žmonės skundžiasi, jog dūmai patenka į jų kambarius“, – pastebėjo pašnekovas.

Nemažai rūkalių sučiumpama ne tik bendrabučiuose, bet ir prie švietimo įstaigų.

Kovoti padeda kaimynai

V.Valys pasakojo, jog daugiabučiuose namuose panašias problemas padeda išspręsti pačių gyventojų rodomas nepakantumas pažeidėjui – apie jo daromą pažeidimą bei gresiančią atsakomybę informuojantys skelbimai, pastabos.

Esą buvęs ir toks atvejis, kai rūkorių kaimynai nufotografavo nusikaltimo vietoje. Vėliau namo gyventojai parašais patvirtino, jog nuotrauka yra tikra, ir ją atsiuntė atsakingiems savivaldybės darbuotojams.

Pažeidėjas netrukus sulaukė nuobaudos. Kita išeitis – bendras namo gyventojų skundas, kuris inicijuotų savivaldybės ir policijos atstovų tikrinimą.

Sučiupti nelengva

V.Valio teigimu, neretai žmonės skundžia ne tik tuos kaimynus, kurie dūmą traukia bendrojo naudojimo patalpose, bet ir tuos, kurie cigaretę prisidega nė metro nenuėję nuo namo ar balkone. Pastaraisiais atvejais kenksmingi dūmai patenka tiesiai į pirmo aukšto gyventojų butus.

Vis dėlto poskyrio vedėjas pripažino, jog sukontroliuoti visus rūkančiuosius ten, kur draudžiama, – sunku. Pašnekovas paaiškino, kad padėtį apsunkina faktas, kad pažeidėją reikia užklupti nusikaltimo vietoje.

Specialistų teigimu, efektyviausiai problema išsprendžiama tik tada, kai veikiama kartu su gyventojais.

Už rūkymą bendrojo naudojimo patalpose numatytas įspėjimas arba bauda nuo 28 iki 289 eurų. Tiesa, pirmą kartą baudžiamam asmeniui tereikia sumokėti pusę minimalios baudos – 14 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų