Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečius puolė salmoneliozė

2008-12-01 09:00
Klaipėdiečius puolė salmoneliozė
Klaipėdiečius puolė salmoneliozė / Darija Vasiliauskienė

Šiemet padaugėjo susirgimų salmonelioze. Per devynis mėnesius užfiksuota 15 proc. daugiau susirgimų nei pernai.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, iki spalio salmonelioze užsikrėtė 143 žmonės. Daugiau nei pusė sirgusiųjų buvo vaikai iki 17 metų.

Didžioji dalis salmonelioze užsikrėtusių žmonių buvo paguldyti į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą. Tik dešimt šia liga susirgusių žmonių gydyti ambulatoriškai.

Ligoniai salmonelioze galėjo užsikrėsti valgydami patiekalus su žaliais kiaušiniais, taip pat nuo vištienos ar konditerijos gaminių.

Per devynis šių metų mėnesius Klaipėdoje užregistruoti trys salmoneliozės protrūkiai, kurių metu susirgo 15 žmonių. Protrūkis registruojamas, kai vienoje vietoje ar nuo vieno užkrato suserga daugiau nei vienas žmogus.

Vieni žmonės užsikrėtė vestuvių pobūvyje, kiti – kebabais prekiaujančiame kioske. Trečias ligos protrūkis užfiksuotas po vaišių ant laužo keptais kiaulienos šašlykais iš prekybos centro.

Salmoneliozė – dažniausia per maistą plintanti infekcija. Šią ūmią infekcinę žarnyno ligą sukelia bakterijos, vadinamos salmonelėmis. Jas platina naminiai ir laukiniai gyvūnai bei paukščiai.

Žmogus salmonelioze užsikrečia valgydamas paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius, kurie buvo nepakankamai termiškai apdoroti. Užsikrėsti taip pat galima nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorojama salmonelėmis užkrėsta žalia mėsa ar paukštiena. Dar vienas salmoneliozės užkratas – neplautos, salmonelėmis užkrėstos rankos.

Salmoneliozė pasireiškia per 2-30 valandų po užsikrėtimo bakterijomis. Pagrindiniai ligos simptomai: labai aukšta temperatūra (39-40°C), dažnas viduriavimas, pilvo ir sąnarių skausmai, pykinimas, vėmimas, bendras viso kūno silpnumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų