Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje benamių taksi – greitoji pagalba

2013-01-18 15:02
Klaipėdoje benamių taksi – greitoji pagalba
Klaipėdoje benamių taksi – greitoji pagalba / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Greitosios medikai, užuot pasirūpinę ligoniais, priversti taksi paslaugas teikti benamiams. Šie prašosi nuvežami ne tik iki gydymo įstaigos, bet ir nakvynės namų.

Padaugėjo darbo

Kartais benamiai aplinkinių pagalbos sulaukia tiesiog pademonstravę negyjančią opą. Ji tampa geriausia priemone sulaukti praeivių gailesčio ir prisišaukti greitosios pagalbos medikus.

Šiems pastarosiomis dienomis darbo padaugėjo ne tik dėl spustelėjusių šalčių, bet ir praėjusios savaitės pabaigoje mokėtų socialinių pašalpų.

Kaip sakė Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė, iškvietimų skaičius išaugo apie 15–20 proc. Kai kuriuos benamius per tą pačią parą į ligoninę tenka vežti net kelis kartus. Dauguma jų būna neblaivūs.

Pavyzdžiui, per praėjusią parą greitoji pagalba taksi benamiams atstojo 14 kartų. Dažniausiai jie paimami iš autobusų stotelių arba netoli prekybos centrų.

Supainioja lytį

N.Dambrauskienė paaiškino, kad sulaukę iškvietimo medikai nežino, ar pagalbos reikia rimtam ligoniui, ar benamiui. Mat gulintis gatvėje gali būti ir insulto pakirstas žmogus.

Tuo labiau kad skambinantys praeiviai kartais pamini, jog gulintis žmogus yra normaliai apsirengęs.

„Kartais net gulinčiojo gatvėje lytis supainiojama“, – greitosios atstovės nestebina tokie apsirikimai.

Kartais gatvėje sustoję praeiviai ar moksleiviai, paprašyti benamio iškviesti greitąją pagalbą, sutrinka, nesumodami, kaip pasielgti.

Pasak N.Dambrauskienės, benamis yra toks pat žmogus, tad reikia jam suteikti pagalbą. Tuo labiau kad praeivis dažnai nėra kompetentingas nuspręsti apie gulinčiojo savijautą.

Vengia tik agresyvių

Greitoji benamius nuveža ne tik į ligoninę, prireikus – ir į nakvynės namus. Dažniausiai vėlyvą vakarą ar naktį. Kartais čia pristatoma net po 8 ar 10 benamių.

Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė patvirtino, kad spustelėjus šalčiams padaugėjo pas juos apsilankančių nelaimėlių. Šiuo metu jų skaičius svyruoja nuo 40 iki 45.

Laikinojo apnakvindinimo namuose yra 52 vietos, tačiau prireikus nakvynę čia gali rasti ir daugiau žmonių. Pernai per šalčius, kai temperatūra nukrito žemiau 15 laipsnių, buvo priglaudžiama per 60 benamių.

Nors pagal galiojančią tvarką neblaivūs asmenys čia neturėtų būti priimami nakvoti, paspaudus šalčiams į šį reikalavimą žiūrima pro pirštus. Svarbiausia, kad benamis nebūtų nusiteikęs agresyviai.

A.Kontrimaitė neslėpė, kad po pašalpų mokėjimo nakvynės namuose padaugėja neblaivių gyventojų. Tad kartais jų paprašoma dar valandžiukę pavaikščioti gryname ore ir prablaivėti.

Tam tikrais atvejais taikomos išimtys ilgesniam apgyvendinimui. Net neturintiems dokumentų benamiams, nušalusiems galūnes ir išleistiems iš gydymo įstaigos, suteikiama trumpalaikė socialinė globa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų