Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje – politikų desantas

2009-04-27 09:00
Autoritetas: A.Brazauskas tikino, kad dabar kiekviena šalis turi pati kapanotis iš krizės.
Autoritetas: A.Brazauskas tikino, kad dabar kiekviena šalis turi pati kapanotis iš krizės. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Savaitgalį Klaipėdą užgriuvo aukščiausio rango politikų būrys. Šeštadienį mūsų mieste viešėjo kadenciją baigęs Prezidentas Algirdas Brazauskas, jo remiamas kandidatas į prezidentus Algirdas Butkevičius bei ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Premjeras kava nevaišino

Muzikos koncertų salės darbuotojos balandžio 25-ąją vos spėjo suktis. Po kelias valandas trukusios socialdemokratų konferencijos teko sutvarkyti ne tik salę, bet ir fojė, kurioje dalyviai buvo vaišinami kava, arbata bei sausainiais.

Vos spėta išvėdinti patalpas, kai į koncertų salę atskubėjo Vyriausybės apsaugos departamento vyrai, o po kiek laiko – ir pats premjeras.

Tądien vykę renginiai skyrėsi tiek išoriškai, tiek kalbų turiniu.

Socialdemokratų renginio metu teiktos puokštės gėlių, o vandenį pranešėjas bei prezidiumo nariai gėrė iš taurių. Artipilnė klausytojų salė įdėmiai klausėsi pranešėjų, tačiau kiekvienas jų sulaukė vos po vieną klausimą.

Ministrui pirmininkui plastikinę stiklinėlę vandeniui įsipilti teko išsilupti iš krūvelės kitų. Į susitikimą su A.Kubiliumi susirinko kur kas mažiau žmonių, bet klausimų bei patarimų, kaip valdyti šalį buvo daugybė.

Ragino sujungti ligonines

Socialdemokratai, pavadinę renginį skambiu konferencijos "Krizė socialdemokratų akimis" pavadinimu, iš esmės skyrė jį kandidato į prezidentus A.Butkevičiaus rinkimų kampanijai.

Konferencijos vedėjas Vytautas Čepas šmaikštavo, kad jo padėtis greičiausiai kelia pavydą daugeliui susirinkusiųjų. "Ne kiekvienam pasiseka sėdėti tarp dviejų prezidentų – buvusiojo ir būsimojo", – šmaikštavo V.Čepas.

Konferencijoje kalbėjo A.Brazauskas, A.Butkevičius, V.Čepas, Juozas Olekas ir Klaipėdos universiteto profesorius Vaidutis Laurėnas. Visų kalbėjusiųjų tikslas buvo vienas – paaiškinti klaipėdiečiams, kas kaltas dėl krizės ir išdėstyti, kad šios partijos krizės įveikimo planas radikaliai skiriasi nuo valdančiųjų.

A.Brazauskas ypatingai gailėjo atleidžiamų aukštos kvalifikacijos ir kompetencijos valdininkų bei ministrų sekretorių. Jo tikinimu, praradę vertingus kadrus, galime tapti pažeidžiami per tarptautines derybas.

Pasak A.Butkevičiaus, taupyti biudžeto lėšas galima jungiant panašias funkcijas atliekančias įstaigas. Kaip klaipėdiečiams suprantamą pavyzdį jis pasiūlė greta esančių uostamiesčio Universitetinės bei Jūrininkų ligoninių sujungimą, taip esą būtų sutaupyta pinigų ligoninių vadovų bei laboratorijų sąskaita.

Klaipėdiečiai klausė ir patarė

A.Kubilius šeštadienį susitiko ne tik su klaipėdiečiais, bet ir šilutiškiais bei palangiškiais. "Klaipėdos" paklaustas, su kokiomis nuotaikomis žmonės sutinka A.Kubilių, šis tikino, kad priekaištų dažniausiai neišgirstąs. Priešingai, ne vienoje Lietuvos gyvenvietėje garbaus amžiaus žmonės raginę nebeleisti dirbti pensininkams, kad darbo vietos atitektų jauniems. Reikalauta atimti pinigus iš tų valdininkų, kurie praėjusių metų pabaigoje nepelnytai gavo premijas. Žmonės ragino sujungti "Sodrą" ir Mokesčių inspekciją.

A.Kubilius tikino, kad šis taupymo vajus – ne paskutinis. "Susiveržti diržus labai sveika. Pažiūrėkite į kolegą Kęstutį Gabšį", – juokavo premjeras rodydamas į greta sėdintį bendrapartietį, per neilgą laiką atsikračiusį ne vienos dešimties kilogramų.

Klaipėdiečius labiausiai jaudino planas masiškai renovuoti daugiabučius namus. Nors A.Kubilius ramino, kad vieniši pensininkai ir socialiai remtini žmonės nebus pasmerkti ilgalaikėms skoloms, daugelis nuogąstavo, ar tai skaidrus projektas.

Nemažai kalbėta apie šią savaitę ketinamą patvirtinti Aukštojo mokslo reformą, taip pat bandyta paneigti kalbas apie nepakankamai išnaudojamą galimybę gauti ES paramą.

Klaipėdiečiai negailėjo premjerui patarimų, pavyzdžiui, siūlyti Seimo nariams palikti po vieną patarėją, reformuoti Valstybės saugumo instituciją, nemažai kalbėta apie teisėjų susipriešinimą su tauta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų