Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos politikai - paraštėje

2009-06-09 08:05
Apolitiški: Klaipėdoje rinkti europarlamentarus galėjo per 140 tūkst. žmonių, tačiau prie balsadėžių atėjo tik šiek tiek daugiau nei 20 tūkst.
Apolitiški: Klaipėdoje rinkti europarlamentarus galėjo per 140 tūkst. žmonių, tačiau prie balsadėžių atėjo tik šiek tiek daugiau nei 20 tūkst. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Klaipėdiečiai savo atstovo Europos Parlamente tikriausiai neturės. Tai aiškėja sužinojus preliminarius rezultatus, kaip uostamiesčio rinkėjai paskirstė savo pirmumo balsus.

Mero partijai – smūgis

Balsuoti Europos Parlamento (EP) rinkimuose klaipėdiečiai nesiveržė. Prie balsadėžių atėjo tik 17,19 proc., arba 23 tūkst. 826 balsavimo teisę turėjusių miestiečių. Pasyviau už klaipėdiečius balsavo tik penkių iš 60 savivaldybių gyventojai. Lietuvos vidurkis – 20,91 proc.

Klaipėdiečiai ir savo balsus tarp partijų paskirstė šiek tiek kitaip nei visos Lietuvos žmonės.

Uostamiesčio gyventojai į EP norėjo išsiųsti keturis konservatorius, tris Liberalų sąjūdžio atstovus, du partijos „Tvarka ir teisingumas“ narius bei po vieną socialdemokratą, lenkų rinkimų akcijos narį ir „darbietį“.

Bendri Lietuvos rezultatai tokie: keturi mandatai atiteko konservatoriams, trys – socialdemokratams, du – partijai „Tvarka ir teisingumas“, po vieną – Darbo partijai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai ir Liberalų sąjūdžiui.

Kitos devynios partijos ir Lietuvoje, ir Klaipėdoje neperžengė privalomo 5 proc. rinkėjų balsų barjero.

Klaipėdoje savotišką fiasko patyrė miestą jau ne vienerius metus valdanti Liberalų ir centro partija. Ji surinko vos 2,06 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių balsų. Praėjusiuose rinkimuose į EP ši partija buvo pelniusi apie 23 proc. dalyvavusių klaipėdiečių balsų ir buvo antra, nusileidusi tik Darbo partijai.

Mieste viltys nepasiteisino

Paskelbusi, kaip rinkėjai partijoms paskirstė EP mandatus, Vyriausioji rinkimų komisija iki vakar vėlaus vakaro skaičiavo partijų nariams atiduotus pirmumo balsus.

Juos skaičiavo ir Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisija. Nors kol visi balsai nebuvo suskaičiuoti, komisijos atstovai nesiryžo atskleisti preliminarių rezultatų, „Klaipėdai“ pavyko sužinoti kai kuriuos duomenis.

Iš preliminarių rezultatų aiškėja, jog nė vienas klaipėdietis neišvyks į EP.

Daugelis viltis siejo su Liberalų sąjūdžio nariu parlamentaru Vytautu Grubliausku, kuris sąraše buvo įrašytas trečias.

Tačiau, „Klaipėdos“ žiniomis, suskaičiavus 75 proc. atiduotų pirmumo balsų, V.Grubliauską klaipėdiečiai buvo kilstelėję į antrą vietą, o partija yra iškovojusi tik vieną mandatą. Iš ketvirtosios priešrinkiminio sąrašo vietos į trečią pakilo Artūras Šulcas, iš devintosios į šeštąją – Jurgita Choromanskytė.

Pirmasis sąraše, kuris tikriausiai ir iškovos mandatą, – filosofas Leonidas Donskis, anksčiau mokęsis ir studijavęs Klaipėdoje.

Pakėlė 10 vietų

Keturis mandatus iškovojusios konservatorių partijos sąraše iš keturioliktosios į ketvirtąją vietą klaipėdiečiai pakėlė miesto tarybos narį Naglį Puteikį. Tačiau sunku tikėtis, kad jam gali atitekti mandatas, nes kitų Lietuvos miestų gyventojai vargu ar taip aukštai jį reitinguos. Iš 22 priešrinkiminio sąrašo vietos į devintąją pakilo klaipėdietis Nerijus Čapas.

Kitų mandatus EP iškovojusių partijų sąrašuose klaipėdiečiai buvo įrašyti gana žemose vietose, todėl jie taip pat tikriausiai neišvažiuos į Briuselį.

Socialdemokratų sąraše parlamentarė Irena Šiaulienė buvo devinta, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas medikas Artūras Razbadauskas – 21, Lenkų rinkimų akcijos sąraše tarybos narė Irina Rozova įrašyta antruoju numeriu, tačiau jai reikėtų aplenkti partijos lyderį Valdemarą Tomaševskį.

Vyriausioji rinkimų komisija šiandien turėtų paskelbti išankstinius rezultatus, kaip buvo atiduoti pirmumo balsai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų