Pereiti į pagrindinį turinį

Keliaujantis cirkas atsinaujino: bus linksma!

2009-06-13 09:21
Keliaujantis cirkas atsinaujino: bus linksma!
Keliaujantis cirkas atsinaujino: bus linksma! / Evaldo Labanausko nuotr.

Tik Lietuvoje rinkimai į Europos Parlamentą (EP) buvo nuobodūs. Kitur juos lydėjo net skandalai. Klajojančiu cirku vadinamame EP (nes blaškosi tarp Briuselio ir Strasbūro) posėdžiaus fotomodeliai ir skustagalviai, piratai ar net įtariami nusikaltėliai.

Kaltas rinkėjų pasyvumas

Klausimas, kas ateinančius penkerius metus kurs įstatymus, kurie daugiau mažiau paveiks 0,5 mlrd. žmonių gyvenimą, daugeliui įdomus nebuvo. Septinti tiesioginiai rinkimai į EP išsiskyrė rinkėjų apatija. Balsavo šiek tiek daugiau kaip 40 proc. balso teisę turinčių žmonių – tai mažiausias procentas per visą EP rinkimų istoriją.

Todėl nenuostabu, kad į 736 vietų parlamentą pateko nemažas būrys marginalais laikytų asmenų ar tokių, kurie net patys kadaise net nesapnavo dirbti ES įstatymų leidžiamojoje institucijoje.

Kelias į širdis

Prisibelsti į rinkėjų širdis skirtingose ES šalyse politikams pavyko skirtingais būdais. Moterų grožį dievinantis Italijos centro dešiniųjų lyderis ir premjeras Silvio Berlusconi vietas partijoje pasiūlė keletui gražuolių. Buvusios manekenės ir įvairiausių realybės šou dalyvės, pasižyminčios įspūdingomis formomis, pagal sumanymą turėjo tapti nauju EP veidu.

"Nenoriu matyti jokių dvokiančių ir blogai apsirengusių kandidatų", – savo nusistatymą išreiškė premjeras. Keturioms gražuolėms jis netgi organizavo specialius politikos kursus, kad bent žinotų, kas yra ta politika... Kilęs skandalas privertė magnatą teisintis ir aiškinti, kad merginos tikrai labai gabios ir protingos, o politikos išmoks jau tapusios garbingomis parlamentarėmis.

Toks Italijos lyderio sprendimas įsiutino jo žmoną Veronicą Lario. Pakvipo skyrybomis. Paskutinis lašas, nulėmęs moters apsisprendimą nutraukti santuoką, buvo S.Berlusconi dalyvavimas 18-metės Noemi Letizios gimtadienyje. Vėliau dar politiko viloje Sardinijoje darytos skandalingos nuotraukos, kurioje įamžintos apsinuoginusios merginos, paviešinimas.

Ne kokie nors politiniai debatai apie Lisabonos sutartį ar kokius kitus tik eurobiurokratams suvokiamus dalykus, o būtent šie S.Berlusconi persekiojantys skandalai tapo rinkimų į EP Italijoje akcentu.

Tiesa, ministras pirmininkas bandė taisyti savo "seksisto" įvaizdį, palikęs partijos kandidatų sąraše tik vieną iš keturių gražuolių, bet traukinys jau lėkė nesustodamas. Vis dėlto taktika pasiteisino: S.Berlusconi partija laimėjo, o buvusi konkurso "Mis Italija" dalyvė ir televizijos šou žvaigždė 27-erių Barbara Matera papuoš pilkus EP koridorius.

Užteko drąsos pačiai

Panašaus ginklo mėgino griebtis ir Rumunijos liberalai demokratai. Jų koziris turėjo būti Rumunijos prezidento Traiano Băsescu dukra – elito vakarėlių žvaigždė ir buvusi manekenė. Tačiau kilus skandalui dėl protegavimo, Elena Băsescu nutarė parodyti, kad yra ne tik graži, ir balotiravosi kaip nepriklausoma kandidatė. Surinkusi 4,2 proc. balsų 29-erių gražuolė laimėjo EP nario mandatą.

Anksčiau ne kartą įsivėlusi į įvairias nemalonias istorijas ir išgarsėjusi netaktiškais išsišokimais, E.Băsescu po rinkimų padėkojo savo rėmėjams ir pažadėjo nenuvilti visuomenės. "Žiniasklaida vaizdavo mane kaip neišsilavinusią moterį, tačiau per šią kampaniją parodžiau, jog esu verta daugiau", – sakė ji.

Rumunijos Konstancos kurorte prie Juodosios jūros 1980 m. balandžio 24 d. gimusi gražuolė dar paauglystėje ant podiumų demonstravo savo dailią figūrą ir kūrė tamsiaplaukės Barbės įvaizdį. Dėl iki paryčių trunkančių linksmybių Bukarešto naktiniuose klubuose ir audringo asmeninio gyvenimo E.Băsescu greitai tapo vietos bulvarinės žiniasklaidos numylėtine. Ją net praminė Karpatų Paris Hilton.

Tačiau ilgainiui ji nusprendė surimtėti. 2007 m. E.Băsescu įstojo į universitetą studijuoti politikos mokslų ir pradėjo dalyvauti politinėje veikloje. Dauguma balsų ji buvo išrinkta Liberalų demokratų partijos jaunimo skyriaus generaline sekretore. Abejones dėl jos pasirengimo dirbti EP turėjo išsklaidyti ne tik įgytas ekonomikos studijų mokslo laipsnis, bet šioje institucijoje atlikta praktika. Tapusi parlamentare E.Băsescu ketino siekti, kad būtų legalizuota marihuana, bet dėl visuomenės pasipiktinimo šio tikslo atsisakė.

Ne tik moters grožiu

Savo gražuolių šiose rinkimuose turėjo ir kitos valstybės. Pavyzdžiui, Prancūzijoje balotiruotis nusprendė buvusi vidaus reikalų ministrė Rachida Dati. 43 metų prezidento Nicolas Sarkozy numylėtinė ši postą paliko po to, kai pagimdė vaiką, kurio tėvystę bulvariniai laikraščiai priskiria tam pačiam Prancūzijos lyderiui.

Vis dėlto ne visur ir ne visos politinės jėgos pasikliovė moterų grožiu, siekdamos išsklaidyti rinkėjų abejingumą. Kai kurioms tai pavyko. Tikra sensacija rinkimuose tapo Švedijos piratų partijos pasirodymas. Jauna, 2006 m. atsiradusi, politinė jėga, kuri paskelbė norinti legalizuoti nekomercinius mainus internete ir didinti jo vartotojų privatumą, surinko 7,1 proc. balsų. Piratų partija EP gaus vieną vietą.

"Privatumo klausimai ir pilietinės laisvės žmonėms yra svarbu ir jie šiandien balsuodami tai aiškiai parodė", – sekmadienį Švedijos televizijai sakė viena Piratų partijos narė Anna Troberg.

Pasirodė, kad nepatenkintų Švedijoje priimtais įstatymais, kuriais buvo uždraustas keitimasis failais ir leista sekti elektroninius laiškus, yra tikrai nemažai. Partijos narių skaičius ypač išaugo po to, kai Stokholmo teismas šių metų balandžio 17 d. kalėti nuteisė keturis vyrus, kurie tvarkė vieną didžiausių pasaulyje keitimosi failais svetainių – "The Pirate Bay".

Savo Piratų partiją taip pat turi Vokietija ir kai kurios kitos šalys, bet jų atstovai į EP nepateko.

Daug geriau per šiuos rinkimus sekėsi radikalams. Du neonaciai atstovaus Didžiajai Britanijai. Vienas Didžiosios Britanijos nacionalinės partijos atstovas buvo kaltinamas holokausto neigimu, kitas, partijos pirmininkas Nickas Griffinas, jaunystėje buvo nacionalų socialistų judėjimo narys.

"Buvę skustagalviai dabar vilki gražiais kostiumais ir vengia rasistinių pastabų, bet kur yra išpuoselėta britų politinė branda?" – stebėjosi laikraščio "The Independent" apžvalgininkas.

Nustebino ir olandų politiko Geerto Wilderso laimėjimas. Vyras tiesiog trykšta neapykanta musulmonams, kurių jo gimtojoje Olandijoje yra bemaž milijonas. Jis atvirai tvirtina, kad visomis išgalėmis stengsis užkirsti kelią Turkijai tapti ES nare.

Prieštaringos asmenybės

Pirmąja užduotį naujajam parlamentui uždavė lietuviai. Europos parlamentarai vos pradėję darbą turės apsispręsti, ar atimti iš Lietuvos politiko Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Tai, ko gero, pirmas toks atvejis EP. Nors tikėtina, kad atstovavimas Lietuvai per daug nenukentės bet kuriuo atveju.

V.Uspaskichas – ne vienintelis į parlamentą patekęs politikas, turintis šleifą. Santykių su teisėsauga patirtimi galėtų pasidalyti kolega iš Rumunijos. Futbolo klubo savininkas Gigi Becali dabar kovoja dėl teisės išvykti į Briuselį. To jam daryti neleidžia Bukarešto teismas. Prokurorai kaltina milijonierių neleistinais veiksmais. Šis savo apsaugininkams liepė sučiupti ir kaip reikiant įbauginti tris vyrukus, kurie bandė pavogti jo mašiną.


Rumunų milijonierius G.Becali savo apsaugininkams liepė sučiupti ir kaip reikiant įbauginti tris vyrukus, kurie bandė pavogti jo mašiną.

Britų nacionalistui radikalui N.Griffinui pergalę EP rinkimuose apkartino šią savaitę jam surengtas kiaušinių lietus.

Rumunijos prezidento dukra E.Băsescu ketino siekti, kad būtų legalizuota marihuana, bet vėliau šio tikslo atsisakė.

Taip ir lieka neaišku, ar buvusios Prancūzijos vidaus reikalų ministrės R.Dati vaiko tėvas nėra prezidentas N.Sarkozy.

Olandų radikalas G.Wildersas išgarsėjo sukūręs dokumentinį filmą, kuriame islamas prilyginamas terorizmui.

Gražuolės ir televizijos šou vedėjos B.Materos uždavinys – pakeisti Italijos įvaizdį Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų