Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos verslininkams – mažesni mokesčiai

2010-05-28 05:00
Praplėtė: mažesnis nekilnojamojo turto mokestis nustatytas ne tik senamiesčio, bet ir didesnės miesto dalies verslininkams.
Praplėtė: mažesnis nekilnojamojo turto mokestis nustatytas ne tik senamiesčio, bet ir didesnės miesto dalies verslininkams. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Visą dieną savivaldybės posėdžių salėje verslininkai kantriai laukė žinių, ar bus sumažintas juos smaugiantis nekilnojamojo turto mokestis.

Siūlė nekeisti

Miesto tarybos posėdžio pradžioje Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė pranešė, jog yra parengtas sprendimo projektas, kuriuo nekilnojamojo turto mokestis nebus keičiamas. Verslininkai ir nuo 2011 m. turės mokėti 0,8 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, o apleistų ir ne pagal paskirtį naudojamų pastatų savininkai – 1 proc.

Tačiau po tokio pristatymo kilo smarkios diskusijos. Tribūnoje politikai keitė vienas kitą ir siūlė verslininkams sukurti lengvatų. Siūlyta miesto centre nuo Senojo turgaus žiedo iki S.Dariaus ir S.Girėno gatvės nustatyti 0,5 proc., 0,6 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifą.

Praras milijonus

A.Špučienė teigė, jog tarifą sumažinus viena dešimtąja procento, miesto biudžetas per metus prarastų 3 mln. litų.

Ji siūlė geriau sukurti tvarką, pagal kurią verslininkams būtų galima taikyti mokesčių lengvatas. Dabar jos taikomos tik tiems verslininkams, kurie turi nekilnojamojo turto senamiestyje ir įvykdo keliamas sąlygas. Per metus mokesčių lengvata suteikiama apie 20 įmonių, todėl į miesto biudžetą nepatenka apie 80 tūkst. litų.

Mažinti nekilnojamojo turto mokestį prašė ir Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos atstovė Jūratė Andrijauskienė. Ji politikus tikino, kad tokie mokesčiai, kokie yra dabar, verslininkus tikrai prismaugs ir bankrutuos dar ne viena įmonė. "15–20 proc. gaunamų pajamų mes skiriame sumokėti nekilnojamojo turto mokestį", – skaičius dėstė J.Andrijauskienė.

Statybininkams – parama

Išgirdus daugybę pasiūlymų savivaldybės administracijos specialistai buvo išsiųsti rengti naujų sprendimo projektų dėl nekilnojamojo turto mokesčių tarifo.

Juos imta svarstyti tik posėdžio pabaigoje. Visą tą laiką politikų sprendimo kantriai laukė susirinkę verslininkai.

Galiausiai politikai balsavo už tai, kad visoje miesto teritorijoje būtų taikomas 0,8 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifas. Miesto centre nustatyti mažesni mokesčiai. Vadinamosios U16 ir U17 teritorijoje (nuo Senojo turgaus žiedo iki S.Dariaus ir S.Girėno gatvės) nuo 2011 m. bus taikomas 0,6 proc. tarifas.

Pagalbos sulaukė ir nekilnojamojo turto vystytojai. Politikai balsavo už tai, kad 0,3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas bus taikomas neparduotiems butams.

Miesto piktžaizdėmis vadinamų apleistų ar ne pagal paskirtį naudojamų pastatų savininkai mokės 1 proc. nuo nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų