Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė suginė į konkursus

2009-05-06 09:00
Pagalba: neatpažintų ar vienišų žmonių palaikai "Aternoje" saugomi ir dabar, tačiau savivaldybė už šią paslaugą kol kas nemokėjo.
Pagalba: neatpažintų ar vienišų žmonių palaikai "Aternoje" saugomi ir dabar, tačiau savivaldybė už šią paslaugą kol kas nemokėjo. / Redakcijos archyvo nuotr.

Savivaldybė nebegali atsiginti viešuosiuose konkursuose norinčių dalyvauti kompanijų, kurios stengiasi išgyventi iš valdiškų pinigų.

Bijo teismų

Ypač didelio susidomėjimo sulaukė vertingiausias savivaldybės paskelbtas konkursas – statyti Klaipėdos universalią areną. Prognozuojama statybų kaina – apie 80 mln. litų.

Per pusantros savaitės konkurso sąlygas pasiėmė net 35 kompanijos, tarp jų – viena užsienio bendrovė, turinti ir savo atstovybę Lietuvoje. Gali būti, kad susidomėjusių bus dar daugiau, nes pasiūlymus galima teikti iki birželio 5 dienos. Tada bus atplėšti vokai ir paaiškės, kuri bendrovė verčiausia statyti Klaipėdos areną.

Konkursą laimėjusi bendrovė Klaipėdos areną privalės pastatyti per 16 mėnesių.

Miesto vadovai jau anksčiau nuogąstavo, jog konkursas statyti uostamiesčio sporto kompleksą gali sulaukti didelio susidomėjimo, todėl didės rizika, kad jo nelaimėjusios kompanijos kreipsis į teismą. Tačiau jie sykiu ir džiaugėsi dėl bendrovių aktyvumo, nes aršiai besivaržydamos jos gali numušti statybos darbų kainą.

Tokio didelio susidomėjimo nesulaukė nė vienos šalyje pastatytos ar statomos arenos konkursas. Dėl tokių objektų statybų Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose varžėsi iki 10 bendrovių.

2007-aisiais, kai Lietuvą buvo apėmęs statybų bumas, savivaldybė net pati maldaudavo statybinių kompanijų, kad šios dalyvautų viešuosiuose konkursuose, pavyzdžiui, remontuoti gatves ar pastatus.

Dėl pergalės – skundai

Didelis būrys kompanijų dalyvaus ir Melnragės, Girulių, Smiltynės paplūdimių mechanizuoto ir rankinio valymo konkurse. Vakar konkurso sąlygas jau buvo pasiėmusios 10 bendrovių.

„Tačiau neaišku, kiek jų pateiks pasiūlymus. Įprasta, kad jie savivaldybei įteikiami paskutinę dieną“, – sakė Viešųjų pirkimų tarnybos vedėjas Tomas Mataitis.

Vokai su pasiūlymais bus atplėšti pirmadienį. Konkurso laimėtojas turėjo būti išrinktas dar balandžio 20 dieną. Tačiau savivaldybės konkursuose pastaruoju metu itin aktyviai dalyvaujančios bendrovės juos stengiasi laimėti visais įmanomais būdais. Taigi dėl šio konkurso organizavimo savivaldybei buvo pateikta pretenzija, nes esą valdininkai per vėlai patikslino konkurso sąlygas. Todėl šis buvo laikinai sustabdytas.

Preliminari paplūdimių valymo metinė kaina – apie 1 mln. litų. Pastarajame tokiame konkurse varžėsi tik keturios kompanijos.

Kol kas sunku prognozuoti, kokio susidomėjimo sulauks beglobių gyvūnų laikymo ir utilizavimo konkursas, kuris bus paskelbtas penktadienį.

Šią paslaugą buvo bandoma nupirkti jau daugiau nei pusantrų metų. Pirmiausia konkurso rezultatus stengtasi anuliuoti, nes jį laimėjusi bendrovė „Nuaras“ buvo pasiūliusi galimai per didelę kainą – 1 mln. litų per metus. Galiausia konkursas buvo paskelbtas iš naujo. Jame dalyvavo keturios kompanijos. Bet konkursas buvo atšauktas, nes kai kurios bendrovės siūlomus paslaugos įkainius nurodė ne pagal konkurso sąlygas.

Už parą – 46 litai

Pastaruoju metu nepopuliariausias buvo savivaldybės skelbtas konkursas išrinkti bendrovę, kuri teiktų žmonių palaikų saugojimo (laikino laikymo) paslaugas.

Jame dalyvavo tik dvi kompanijos – ritualinių paslaugų bendrovė „Aterna“ ir V.Čeponio individuali įmonė. Pastaroji neatitiko kvalifikacinių reikalavimų, todėl „Aterna“ pirmadienį bus paskelbta konkurso nugalėtoja.

Ji pasisiūlė neatpažintų, vienišų ir žmonių, kurių atsisakė artimieji, palaikus saugoti už 46 litus per parą. Rinkos kaina – 100 litų už parą.

„Savivaldybei tikrai padarėme nuolaidą“, – sakė „Aternos“ direktorė Vitalija Rumbaitienė.

Tačiau ji tikino, kad sutartis, kurios projektą savivaldybė jau pateikė bendrovei, jų netenkina, nes joje gausu neaiškumų ir neatitikimų.

Todėl bendrovės atstovai ir valdininkai turės sėsti prie derybų stalo. Gali būti, kad neradus kompromiso „Aterna“ atsisakys pasirašyti sutartį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų