Pereiti į pagrindinį turinį

Ligą užgožė popierizmo šou

2009-02-24 09:00
Ligą užgožė popierizmo šou
Ligą užgožė popierizmo šou / Nerijaus Jankausko nuotr. Absurdas: net ir sėdint neįgaliojo vežimėlyje tenka įrodinėti, kad nesi sveikas žmogus.

Invalido vežimėlyje dienas leidžianti klaipėdietė sužinojo esanti sveika, kai prireikė gydytojo pažymos neįgalumo dokumentams tvarkyti.

Paaiškinimas šokiravo

Penkerius metus išsėtine skleroze serganti ir sunkiai judanti pacientė "išgijo" po gydytojos neva netinkamai surašyto dokumento.

45 metų Vilijos liga nuolat progresuoja, ji negali išsiversti be kito žmogaus pagalbos.

Žmonos interesams atstovaujantis Linas Deltuva net kelis mėnesius vargo, kad surinktų reikiamus dokumentus nedarbingumo lygiui nustatyti ir būtų skirtos priklausančios lengvatos.

"Iš poliklinikos važiuoji pas universitetinėje ligoninėje dirbantį neurologą, Neįgalumo nustatymo tarnyba įsikūrusi vėl kitame miesto gale. Užburtas trikampis, kur kiekvienas žiūri kablelio, taškelio", – pasakojo vyras.

Slaugant neįgalų žmogų problemų kyla ir ten, kur sveikas žmogus net neįtartų. Sunkiai judančią žmoną buvo sudėtinga nufotografuoti paso nuotraukai. Savaitę teko laukti iš Migracijos tarnybos atvyksiančio į namus darbuotojo, kad paimtų parašą asmens tapatybės dokumentui išduoti. Kad atvežtų pasą, teko laukti dar savaitę.

Visų reikiamų dokumentų sutvarkymas bei surinkimas užtruko beveik keturis mėnesius.

L.Deltuva buvo šokiruotas iš Neįgalumo ir darbingumo nustatymo komisijos išgirdęs, kad šeimos gydytojos išrašytas dokumentas labiau tinka sveikam žmogui.

"Paskaičius jį, gali pamanyti, kad ši moteris vaikšto po maksimas ir darosi masažus. Žodžiu, yra sveika. Tad kodėl jai reikėtų skirti transportą, neįgalumo pašalpą ar slaugą?" – gydytojo žodžius ilgam įsiminė vyras.

Tačiau žmonos kasdienybė skiriasi iš esmės – invalido vežimėlis, lova ir keturios namų sienos.

Situacija verta skandalo

L.Deltuva nesitikėjo, kad geltonas lapelis su elementariais klausimais apie ligonio kasdienybę pakiš koją. Grįžęs pas šeimos gydytoją į Klaipėdos sveikatos priežiūros centrą su prašymu perrašyti dokumentą, žmogus išgirdo neigiamą atsakymą.

Klaipėdietis buvo atviras: šeima su dviem vaikais sunkiai verčiasi materialiai, taupyti tenka viską. Tad ir keli papildomi šimtai litų yra labai svarbūs.

Pasak L.Deltuvos, tvarkant dokumentus dėl neįgalumo pašalpos reikia medicininio išsilavinimo, nes "visokius kodus, numerius" ne medikui sudėtinga suprasti. Tačiau užuot sulaukęs normalaus paaiškinimo, išgirdo tik pasiūlymą susirasti kitą gydytoją.

Per penkerius metus nuo žmonos ligos pradžios Linas teigė iš medikų nesulaukęs normalių žmoniškų paaiškinimų. Viskas daroma formaliai.

Vyras neslėpė, kad kraujas užvirė ne tik dėl niekais nuėjusio keturių mėnesių lakstymo, bet ir dėl arogantiško gydytojos elgesio. Gydymo įstaigoje jis sukėlė skandalą.

L.Deltuva parašė pretenziją gydymo įstaigos vyriausiajai gydytojai. Patikslinus duomenis, pageidauta dokumento forma buvo perrašyta.

"Užpildyti atitinkamos formos dokumentą trunka vos minutę, tačiau įrodinėti, kodėl jis būtinas reikėjo 15 kartų ilgiau. Kai išsirėkauji, įsikarščiuoji, tik tada pavyksta gauti tai, ko reikėjo", – piktinosi vyras.

Norėtų padėti kiekvienam

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė "Klaipėdai" teigė, kad dokumentas iš pat pradžių buvo užpildytas tinkamai.

"Nesąmonė, kad jis buvo parašytas kaip sveikam žmogui. Kaip tada galėtume siųsti ekspertizei darbingumo lygiui nustatyti? Dokumentas užpildytas pagal realią ligonės situaciją," – aiškino vadovė.

Tačiau pripažino, kad pacientė tada būtų netekusi daugelio lengvatų.

"Dabar visi reikalauja parodyti žmogų kuo sunkesnės būklės, nes nuo to priklauso visos socialinės išmokos. Mes dėl to prievartaujami kiekvieną dieną", – sakė L.Jankauskienė.

Per dieną gydymo įstaigoje sulaukiama kelių nepatenkintų interesantų. Vyriausioji gydytoja neatmetė galimybės, kad sunkmetis taip pat verčia žmones siekti didesnių neįgalumo išmokų.

Pasak L.Jankauskienės, gydymo įstaiga nori padėti kiekvienam pacientui, nes kuo geriau jis aprūpintas, tuo lengviau jį gydyti. Tačiau gydytojas privalo vadovautis įstatymais.

10 balų paciento nenaudai

Kodėl dokumentas vis dėlto vėliau buvo perrašytas? "Ne be pacientės vyro pastangų. Gydytoja neatlaikė. Įvertinus pacientės jauną amžių, progresuojančią ligą ir tai, kad kitas peržiūrėjimas bus tik po metų, uždėjome kaip ir avansu", – atvira buvo vadovė.

Vyriausioji gydytoja pridūrė, kad pacientės vyras gydymo įstaigoje reikalavo savo, nors jam bandyta viską paaiškinti.

Bet nejaugi sėdinčiam invalido vežimėlyje ir sunkiai judančiam žmogui reikia daryti malonę, kad jis būtų pripažintas neįgaliu?

"Jei žmogus pakelia šaukštą prie burnos – dešimt balų ne paciento naudai. Lentelėse labai aiškiai apskaičiuota, kiek balų už kokią ligą ir kokioje stadijoje galime skirti. Jūs žiūrite iš žmogiškų pozicijų, o mes – ką rašo ministras", – paaiškino L.Jankauskienė.

Gydymo įstaigos vadovė pasiguodė, kad medikams dažnai suverčiamos kitų institucijų funkcijos, tarp jų – ir socialinių darbuotojų.

"Kad žmogų paglostytų, reikia atskiros tarnybos. Mes dalykiškai ir suprantamai paaiškiname iš medicininės pusės. Visi turime savų pareigų, kaip ir jis – rūpintis sergančia žmona. Ačiū Dievui, kad nepaliko jos ir toliau rūpinasi", – šią nemalonią istoriją apibendrino pašnekovė.

Du žmonės, dvi nuomonės

Pasak Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktoriaus Zdislavo Skvarcianio, nustatant neįgalumo lygį remiamasi gydytojo surašytu dokumentu, nes tik jis gali žinoti realią paciento situaciją.

Tačiau patys medikai pripažįsta esą priversti ligonio būklę apibūdinti pagal žmonių pageidavimus. Priešingu atveju pasipila skundai. "Tiesą rasti sunku, nes tas pats atvejis dviejų žmonių apibūdinamas skirtingai", – neslėpė direktorius.

Siekiant užkirsti kelią interpretacijoms, ketinama tobulinti neįgalumo nustatymo tvarką. "Neįgalumo lygis būtų nustatomas ne pagal ligą, o pagal žmogaus atliekamas funkcijas", – paaiškino Z.Skvarcianis.

Direktoriaus teigimu, dabar pasitaiko kuriozinių atvejų, kai į tarnybą žmogus ateina pasiramsčiuodamas ramentais, o nespėjęs į reikiamą autobusą lekia paskui tuos ramentus pasikišęs po pažastimi.


Albinas Bagdonas

psichologas

Slaugyti kitą žmogų reikia geležinių nervų. Šio žmogaus situacija namuose yra sunki: serganti žmona ir du vaikai. Čia toks evoliucinis aspektas. Bet vyrai įpratę matyti sveikas žmonas, rūpintis kitais labiau yra linkusios moterys. Vyrui sunkiau susitvarkyti su šiomis problemomis. Nuo žmogaus charakterio priklauso, kokią bendravimo taktiką su medikais jis pasirenka. Gal socialinis darbuotojas ar psichologas galėtų paaiškinti, kad tai išties didelis vargas slaugyti žmogų su tokia sunkia liga, bei padėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų