Pereiti į pagrindinį turinį

Medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje krūtų ištyrimui naudojamas modernus naujos kartos mamografas

2023-10-29 03:00 diena.lt inf.

Ligų prevencija ir ankstyva diagnostika – prioritetinė medicinos centrų „Northway“ sritis. Čia taikomi šiuolaikiški diagnostikos metodai, o pacientus konsultuoja pripažinti savo sričių specialistai, nuolat primenantys sveikatos profilaktikos ir ankstyvos ligų diagnostikos svarbą.

„Northway“ medicinos centras.
„Northway“ medicinos centras. / „Northway“ nuotr.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga ir dažniausia moterų mirties nuo onkologinės ligos priežastis. Remiantis naujausiais duomenimis, dažniausiai ši liga diagnozuojama 45–69 metų moterims. Šiandien skaičiuojama, kad 1 iš 5 moterų, sergančių krūtų vėžiu, yra jaunesnė nei 50-ies, o 1 iš 25 – jaunesnė nei 40-ies metų. Pasak medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojos chirurgės dr. Agnės Čižauskaitės, profilaktinė mamografinė patikra gali padėti diagnozuoti ikivėžines būkles ar ligą ankstyvose stadijose, taip ženkliai sumažindama mirčių nuo krūties vėžio skaičių.

Spalį medicinos centras „Northway“ Klaipėdoje įsigijo vieną moderniausių Lietuvoje naujos kartos mamografų „Mammomat Revelation“, turintį ir tomosintezės funkciją, leidžiančią atlikti itin mažų (iki 2–3 mm) įtartinų navikų vertinimą. Šis mamografas taip pat užtikrina mažesnę apšvitą, o juo tiriamos pacientės patiria minimalų diskomfortą dėl modernios švelnaus suspaudimo funkcijos.

Ankstyvų stadijų krūtų vėžį diagnozuoti galima tik atliekant instrumentinius tyrimus

„Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo geresnės išgijimo prognozės – net 95 proc. atvejų ankstyvoje stadijoje diagnozuotas krūtų vėžys gali būti pagydomas. Tačiau pirmų stadijų liga simptomų neturi, todėl tai įmanoma padaryti tik reguliariai lankantis pas krūtų specialistą ir atliekant instrumentinius tyrimus. Mūsų tikslas – kaip galima anksčiau užkirsti kelią ligai, diagnozuoti ankstyvas jos stadijas, kad moteriai būtų kuo mažiau pakenkta, ji galėtų išvengti sudėtingo gydymo ir kuo greičiau sugrįžti į įprastą kasdienį gyvenimą“, – sakė dr. A. Čižauskaitė.

Mamografija leidžia aptikti krūtų vėžį, kurio dar negalima pajusti ar apčiuopti. Šio tyrimo tikslumas siekia 95 proc. Profilaktinės mamogramos periodiškai atliekamos moterims, kurios nejaučia ligos simptomų, siekiant ankstyvesnės krūtų vėžio diagnostikos, nei liga pasireiškia kliniškai. Diagnostinės mamografijos tikslas – diagnozuoti ligą moterims, kurios jau jaučia klinikinius simptomus.

Dr. Agnė Čižauskaitė, krūtų onkochirurgė, mamologė. „Northway“ nuotr.

Kaip vyksta mamografinė patikra

Medicinos centro „Northway“ gydytoja radiologė Eglė Gvazdaitė pasakoja, kad konsultacija dėl krūtų patikros visada prasideda nuo pokalbio su paciente, skundų ir rizikos veiksnių įvertinimo, o tuomet atliekamas radiologinis ištyrimas.

Prieš atliekant mamografijos tyrimą, radiologijos technologas supažindina pacientę su tyrimo eiga, atsako į jai rūpimus klausimus. Tyrimo metu reikia iki pusės nusirengti, nusisegti liemenėlę, nusiimti kaklo papuošalus bei auskarus. Tyrimas atliekamas stovint ar sėdint priešais mamografą. Kiekvienos mamografijos atlikimo metu krūtis padedama ant metalinio stalelio, atsargiai prispaudžiama plastikine plokštele (prispaudimas trunka 5–10 sekundžių) ir peršviečiama rentgeno spinduliais – šiuo momentu labai svarbu nejudėti. Standartiškai atliekamos kiekvienos krūties dviejų skirtingų projekcijų mamogramos. Visa procedūra su pasiruošimu trunka apie 5–10 minučių.

Gautus krūtų vaizdus įvertina gydytojas radiologas, pateikia išvadą ir tolesnes rekomendacijas. Prireikus pasitelkiamas ir tomosintezės vaizdų vertinimas.

Mamografas „Mammomat Revelation“ turi tomosintezės funkciją, tad tyrimas atliekamas tuo pačiu aparatu, tik tyrimo metu rentgeno spindulių šaltinis juda – taip gaunami keli kiekvienos krūties vaizdai, atspindintys krūties audinių sluoksnius. Šis tyrimas dar vadinamas 3D mamograma. Tomosintezės vaizdai leidžia įvertinti persidengiančius krūties audinius – tai leidžia geriau pastebėti pakitimus tankioje krūtyje, tiksliau diagnozuoti krūties vėžio požymius, o kartais išvengti kitų papildomų tyrimų – echoskopijos ar net biopsijos. Mamografo „Mammomat Revelation“ plataus 50 laipsnių kampo technologija (ji įdiegta tik šiame mamografe) sukuria tiksliausius tomosintezės vaizdus.

„Mamografu „Mammomat Revelation“ tyrimuose aptikę labai mažus įtartinus pakitimus, kurių negalime stebėti ultragarsinio tyrimo metu, galime atlikti stulpelinę biopsiją. Mamografas labai tiksliai apskaičiuoja pakitimų vietą ir krūtis tiriantis gydytojas specialia įranga bei mamografo pagalba gali paimti nedidelį kiekį medžiagos iš pačių smulkiausių pakitimų. Ši medžiaga yra ištiriama gydytojų patologų – tai tiksliausias tyrimas diagnozuojant krūtų ligas, nustatant krūtų vėžio diagnozę“, – teigė E. Gvazdaitė.

Pamirškite nepagrįstas skausmo ir piktybinės ligos diagnozės baimes

Pasak dr. A. Čižauskaitės, neretai moterys vengia atlikti mamografijos tyrimą bijodamos sužinoti piktybinės ligos diagnozę. „Tačiau, remiantis tyrimų duomenimis, krūtų vėžys patvirtinamas mažiau nei 10 proc. profilaktinės mamogramos metu detalesniam ištyrimui iškviestų moterų. O dėl profilaktinės mamografinės patikros mirtingumas nuo krūties vėžio sumažėjo 40 proc.“, – pabrėžė gydytoja chirurgė.

Pasak gydytojos radiologės, labai dažnai nuo mamogramos tyrimo moteris sustabdo ir skausmo baimė, nors tyrimais nustatyta, kad tik 4 moterys iš 100 mamogramos atlikimo metu patiria skausmą. Yra labai svarbu tinkamai suspausti moters krūtis, kad gaunamas vaizdas būtų kuo tikslesnis, o tiriamoji gautų mažesnę jonizuojančiosios spinduliuotės dozę. Mamografas „Mammomat Revelation“ turi personalizuotą švelnaus suspaudimo technologiją, kurio metu naudojamos minkšto suspaudimo apvalintais kraštais plokštelės, todėl šiuo aparatu atliekamas tyrimas yra ne tik itin tikslus, bet ir maksimaliai komfortiškas.

Naujasis mamografas. „Northway“ nuotr.

Tyrimo kokybę ir minimalų diskomfortą padeda užtikrinti ir tinkamas pasiruošimas

Pasak E. Gvazdaitės, mamogramos tyrimui taip pat svarbu tinkamai pasiruošti ir primena, kaip tai padaryti:

Registruokitės tyrimui tarp 7–12 mėnesinių ciklo dienos, tai leis sumažinti suspaudimo metu patiriamą diskomfortą. Po menopauzės specialaus laiko rinktis nereikia.

Suraskite, atsineškite ir pateikite visus anksčiau darytus krūtų tyrimų aprašymus bei vaizdus (rentgenogramas, CD ar kitose laikmenose) – tai gali turėti lemiamą reikšmę interpretuojant tyrimą.

Vilkėkite kelnes ar sijoną ir palaidinę.

Tyrimo dieną pažastų bei krūtų srityje venkite dezodorantų, antiperspirantų, kremų ar pudros – tai gali klaidinti vertinant mamogramos.

Nusiteikite pozityviai, išklausykite radiologijos technologų instrukcijų, tyrimo metu atsipalaiduokite.

Ateikite pasitikrinti, nes tai gali išgelbėti jūsų gyvybę

Baigdama pokalbį gydytoja krūtų chirurgė dr. A. Čižauskaitė pabrėžia, kad labai svarbu krūtų vėžį diagnozuoti anksti, nes tuomet tikimybė pasveikti labai didelė.

„Pirmų stadijų liga simptomų neturi, todėl tai įmanoma padaryti tik reguliariai lankantis pas krūtų specialistą ir atliekant instrumentinius tyrimus: mamografiją, ultragarsinį krūtų tyrimą arba krūtų magnetinio rezonanso tomografiją. Kokį tyrimą rinktis ir kaip dažnai jį atlikti, sprendžia gydytojas, atsižvelgdamas į moters amžių, krūtų dydį, audinį, rizikos veiksnius ir pan. Europos ir JAV mokslininkų rekomendacijos skiriasi, tačiau bendrai sutariama, kad sveikai moteriai, neturinčiai nustatytų rizikos veiksnių, rekomenduojama krūtis pradėti tikrinti 35–40 metų ir, nenustačius pakitimų ar nustačius gerybinius pokyčius (pvz., nekomplikuotas cistas), tai daryti kas metus ar dvejus iki gyvenimo pabaigos, kol bendra būklė bus pakankamai gera tyrimui atlikti. Krūtų ligų diagnostika nuolat tobulėja, tačiau turime būti sąmoningos ir rasti laiko laiku pasirūpinti savo sveikata, nes tai gali išgelbėti mūsų gyvybę“, – pabrėžė dr. A. Čižauskaitė.

Svarbu žinoti, kad norint užsiregistruoti mamografijos tyrimui reikia turėti šeimos gydytojo arba gydytojo akušerio ginekologo, echoskopuotojo ar krūtų chirurgo siuntimą.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų