Pereiti į pagrindinį turinį

Mokesčių inspektorių taikiklyje – kurortai

2013-06-26 21:32
Mokesčių inspektorių taikiklyje – kurortai
Mokesčių inspektorių taikiklyje – kurortai / DMN archyvo nuotr.

Vasaros sezono metu Valstybinė mokesčių inspekcija skiria didesnį dėmesį kurortinei veiklai. Per beveik du mėnesius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pažeidimų nustatyta daugiau.

Klaipėdos apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija nuo gegužės pradėjo specialius kurorto paslaugas teikiančio sektoriaus stebėjimus.

Tai atlieka skiriamąja apranga – žaliomis liemenėmis – vilkintys inspektoriai. Šiemet tokiu būdu aktyviau stebimi ne tik Palangos, bet ir Neringos bei Klaipėdos kurortinių paslaugų teikėjai.

Stebėtojai kaupia informaciją apie vykdomos veiklos apimtis, personalo darbo organizavimą, klientų srautus kavinėse, fiksuoja kasos aparatų rodmenis, apgyvendinimo sektoriaus užimtumą.

Į juos gali kreiptis ir poilsiautojai, kurie pastebėjo pažeidimą, pavyzdžiui, negavo čekio, įtaria, kad patalpos nuomojamos nelegaliai.

Pasak Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojos Vidos Okuličienės, kaip rodo praėjusių metų rezultatai ir pačių verslininkų bei aplinkinių pastebėjimai, ši priemonė yra efektyvi.

„Todėl ir šiemet ji aktyviai taikoma tose teritorijose, kuriose aktyviausiai vykdoma komercinė veikla. Neaplenkiami ir paplūdimiai, kur dažniau nei kitose vietose fiksuojami neregistruotos veiklos atvejai“, – tvirtino pavaduotoja.

V.Okuličienė pasakojo, kad stebėjimas vykdomas koordinuotai, atsižvelgiant į daugelį aspektų. Įvertinama, kad pajūrio kurortuose darbingiausias metas – savaitgaliai ir vakarai, švenčių metu atsiranda papildomų paslaugų.

Šiemet kontrolės kurortuose metu, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, nustatyta daugiau pažeidimų. Jų užfiksuota 13.

Pažeidimų tendencijos išlieka panašios: neišduodami apskaitos dokumentai, rasta neapskaitytų pajamų, nustatyta neregistruotos veiklos atvejų, netinkamai laikomasi apskaitos taisyklių.

Pasak V.Okuličienės, pažeidimus pajūrio kurortuose užfiksuoja ne tik stebėtojai. Apie juos praneša ir gyventojai. Dažniausiai tai daroma pasitikėjimo telefonu 1882.

Žmonės informuoja apie galimai nelegaliai teikiamos nuomos paslaugas, kreipiasi dėl viešojo maitinimo, prekybos ir kitų paslaugų.

Praėjusio sezono statistika

Pernai vasaros sezono metu Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija atliko 324 kurorto paslaugas teikiančių mokesčių mokėtojų patikrinimus.

Buvo apskaičiuota per 650 tūkst. litų papildomai mokėtinų mokesčių.

Nustatyti 194 pažeidimai bei už juos surašyti 154 administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Nustatyta atvejų, kai įmonės vykdė veiklą ir gavo neapskaitytų pajamų, pajamų nefiksavo kasos aparatais, už prekes ir paslaugas mokėjo iš „juodai“ uždirbtų pajamų, nepagrįstai didino prekių savikainą, tuo sumažindamos apmokestinamąjį pelną.

Buvo nustatyta ir tokių atvejų, kai apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės, mažindamos realų viešbučių užimtumą, vengė apskaityti visas gautas pajamas, o apyvartinių lėšų trūkumą įmonės akcininkai dengė savo lėšomis.

Stebėtojai aplankė apie 700 būstų pajūrio kurortuose, kur galimai teikiamos nuomos ar apgyvendinimo paslaugos poilsiautojams.

Jie buvo ne tik patikrinti, bet ir informuoti apie veiklos registravimą, gautų pajamų deklaravimą metams pasibaigus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų