Pereiti į pagrindinį turinį

Muziejai netaiko lengvatų

2010-01-18 11:19
Muziejai netaiko lengvatų
Muziejai netaiko lengvatų / N.Jankausko nuotr.

Nors kultūros ministro įsakymu šaltuoju metų laiku – nuo rugsėjo iki gegužės į visus muziejus trečiadieniais lankytojai privalo būti įleidžiami nemokamai, didžioji dauguma jų to nepaiso.

Tokia lengvata turėtų būti taikoma tais atvejais, kai muziejų ekspozicijas lankytojai nori apžiūrėti be ekskursinio aptarnavimo. Tačiau nepaisant šio reikalavimo, vidurį savaitės į daugelį muziejų atvykę pavieniai žmonės už bilietus moka lygiai tiek pat, kiek ir kitomis dienomis.

Kultūros ministerija sužinojusi, jog dauguma muziejų savavališkai netaiko šios lengvatos visiems jų išsiuntinėjo raštus primindama, kad taip jie pažeidžia šalyje jau kurį laiką galiojančią lengvatų tvarką.

Anot Lietuvos jūrų muziejaus ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Nikos Puteikienės, toks ministerijos raštas prieš kelias dienas pasiekė ir jų įstaigą.

"Nors ir gavome tokį raštą, tačiau jis mūsų neliečia, nes šaltuoju metų periodu mes dirbame tik savaitgaliais. O be to įvairias nuolaidas ir lengvatas taikome ištisus metus, nebūtinai trečiadieniais. Nemažai lankytojų ir taip įleidžiame nemokamai", – komentavo N.Puteikienė.

Jos teigimu, nuo šių metų pradžios vaikai į muziejų atvykę su tėvais, globėjais ar įtėviais įleidžiami nemokamai. Taip pat pirkti bilietų nereikia ir vaikus į ekskursijas atlydėjusiems mokytojams.

Jos duomenimis, 2008 m. Lietuvos jūrų muziejuje nemokamai apsilankė 37 tūkst., o 2009-aisiais – 16 tūkst. lankytojų.

Palangos gintaro muziejaus vedėja Vilija Macienė tikino, jog tradicija trečiadieniais lankytojus įleisti į muziejų nemokamai pas juos jau seniai negalioja.

"Pas mus jau seniai norint patekti į muziejų bet kurią dieną reikia mokėti tiek kiek priklauso – 8 litus. Kad keistųsi kainos ar tvarka man dar neteko girdėti. Be to tai sprendžiame ne mes, nes esame tik Lietuvos dailės muziejaus padalinys. Jeigu bus nuspręsta kitaip, reikalavimą vykdysime", – kalbėjo V.Macienė.

Pašnekovės teigimu, 50 proc. lengvatos taikomos moksleiviams, studentams, pensininkams. Nemokamai į muziejų įleidžiami ikimokyklinio amžiaus vaikai, neįgalūs asmenys.

Į uostamiestyje veikiančius Laikrodžių, Kalvystės, Mažosios Lietuvos istorijos bei Pilies muziejus trečiadieniais lankytojai už bilietus taipogi moka kaip įprastai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų