Pereiti į pagrindinį turinį

Našlaičiai savarankiškai kabinasi į gyvenimą

2012-07-20 18:05
Našlaičiai savarankiškai kabinasi į gyvenimą
Našlaičiai savarankiškai kabinasi į gyvenimą / Shutterstock nuotr.

Globos namuose užaugusiems jaunuoliams savarankiško gyvenimo pradžia neretai tampa rimtu išbandymu – valstybės skiriamos pašalpos pragyvenimui užtenka vos pusmečiui.

Pasikeitė požiūris

Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ direktorė Regina Milašienė tvirtina, kad per pastaruosius 5–6 metus labai pasikeitė požiūris į našlaičio parengimą ir išleidimą į savarankišką gyvenimą.

„Anksčiau viskas buvo truputį kitaip. Ir vaikų namai tada kitaip atrodė – lyg gyventum kareivinėse, o ne šeimynose, kaip dabar“, – sakė R.Milašienė.

Esą viskas po truputį keičiasi, pradedant nuo globos namų įvaizdžio, darbuotojų kvalifikacijos, nuo požiūrio į vaikus. Nors pripažįstama, kad rezultatas ne visada toks, kokio laukiama.

„Kaip visose šeimose pasitaiko visko – vaikų globos auklėtiniai taip pat nueina gyvenimo klystkeliais. Bet mus stebina, kad jų skaičius labai nedidelis“, – tvirtino R.Milašienė.

Pernai Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ darbuotojai atliko tyrimą: apklausė 40 buvusių auklėtinių ir paaiškėjo, kad tik du iš jų pabuvojo įkalinimo įstaigose.

„Patys stebėjomės tais rezultatais. Ne vienas jų baigė aukštąsias mokyklas, kai kurie net po kelias. Jie kabinasi į gyvenimą visomis išgalėmis“, – apie buvusius auklėtinius kalbėjo globos namų direktorė.

Skiria valstybės pašalpą

Šiemet į savarankišką gyvenimą Klaipėdoje iš globos namų išėjo 10 jaunuolių. Našlaičiams, sulaukusiems pilnametystės, įsikūrimui valstybė skiria 9 tūkst. 50 litų.

„Tų pinigų grynais jie negauna. Jaunuoliai pristato prekių ir paslaugų sąskaitas, o jos yra apmokamos“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Socialinės rūpybos skyriaus vedėja Audronė Liesystė.

Pasak A.Liesytės, tokią tvarką numato įstatymas. Jei valstybės pašalpos našlaitis neišnaudoja iki 25 metų, tų pinigų likutis jam atiduodamas grynais, bet ne daugiau nei 1 MGL, t.y. 350 litų.

Būsto laukia 317 našlaičių

Vienas svarbiausių dalykų savarankišką gyvenimą pradėjusiems našlaičiams – būsto klausimas. R.Milašienės teigimu, nėra taip, kad jaunuoliams sukraunama manta ir buvę globos namų auklėtiniai išleidžiami į niekur.

Jie baigia 12 klasių ir gyvena globos namuose, nesvarbu, kad jau yra pilnamečiai. Pagal įstatymą, jei jaunuolis kažkur mokosi ir ta įstaiga turi bendrabučius, jis persikelia gyventi tenai.

„Kartais nuomojame jiems būstą iš jų sukauptų našlaičio pašalpos pinigų. Jų mes neleidžiame ir išlaikymui nepanaudojame, kol vaikas gyvena pas mus“, – pripažino R.Milašienė.

Į biologines tėvų šeimas iš globos namų vaikai grįžta labai retais atvejais. Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus duomenimis, šiuo metu sąraše yra 317 našlaičių, laukiančių socialinio būsto.

Įstatyme nurodyta, kad našlaičiai tam turi pirmumo teisę.

„Mes jiems skiriame didžiausią procentą visų suteikiamų socialinių būstų. Šiemet jie suteikti trims našlaičiams. Bendroje eilėje socialinio būsto laukia apie 2 tūkst. šeimų ir asmenų“, – tvirtino Socialinio būsto skyriaus vyresnioji specialistė Danguolė Deimantienė.

Sukaupia gyvenimo pradžiai

Šiemet Klaipėdos vaikų globos namai „Rytas“ į savarankišką gyvenimą išleido penkis jaunuolius. Direktorės teigimu, globos namų darbuotojai ir toliau stebi tolesnį jų gyvenimą bent porą metų, o kartais ir ilgiau bendrauja, jei buvę auklėtiniai patys to nori.

Direktorės teigimu, vaikams, gyvenantiems globos namuose, kaupiasi našlaičio pašalpa, kartais mirus artimiesiems jie paveldi kažkokį turtą, taip pavyksta sukaupti net solidžią sumą gyvenimo pradžiai.

„Būna tokių atvejų, kad susikaupia nemenka pinigų suma, esame net butą nupirkę ir bendrabučio kambarį, kiti – nuomojasi. Teko ne kartą kovoti su giminėmis dėl našlaičiams priklausančios dalies. Mes labiausiai džiaugiamės dėl kiekvienos jų sėkmės, kad vaikai stengiasi nekartoti tėvų klaidų“, – sakė R.Milašienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų