Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas garsų pasaulio vadovas

2016-12-22 18:00

Klaipėdietės logopedės ekspertės Stasė Vilkienė ir jos kolegė Aldona Andrianova parengė ir išleido antrąjį knygos "Garsų tarimo įtvirtinimas" leidimą. Pasak doc. dr. Anicetos Garšvienės – tai puiki dovana logopedams ir visiems, kuriems rūpi taisyklinga kalba.

Logopedė S.Vilkienė (kairėje) savo knygos, skirtos garsų tarimui įtvirtinti, antrąjį leidimą parengė padedama dviejų savo šeimos dailininkių – anūkės Kotrynos ir dukters Eglės.
Logopedė S.Vilkienė (kairėje) savo knygos, skirtos garsų tarimui įtvirtinti, antrąjį leidimą parengė padedama dviejų savo šeimos dailininkių – anūkės Kotrynos ir dukters Eglės. / Vytauto Petriko nuotr.

Blokadinio leidinio atgimimas

S.Vilkienė neslepia, kad per ilgą savo darbo praktiką gražiai lietuviškai kalbėti išmokė ne mažiau nei tūkstantį žmonių. Savo sukauptą ilgametę patirtį moteris iki šiol dosniai dalija kolegoms, specialiesiems pedagogams, darželių auklėtojoms ir pradinių klasių mokytojams, studentams bei tėvams. Leidinys "Garsų tarimo įtvirtinimas" – solidus ilgos praktikos rezultatas.

"Šios knygos labai norėjo ir ilgai laukė visos Lietuvos logopedai. Pastaruosius kelerius metus daugelyje Lietuvos miestų vedžiau seminarus, dalijausi patirtimi. Visi be išimties prašė atnaujinti 1990 m. Kauno "Šviesos" leidykloje išleistą leidinį "Garsų tarimas", kuris jau keletą dešimtmečių yra logopedų parankinė knyga", – pasakojo S.Vilkienė.

Minėtoji knyga buvo išleista blokados metu, kai trūko kokybiško popieriaus, todėl leidinys išėjo margas (dalis atspausta ant balto, dalis – ant pilko popieriaus). Pasak autorės, ši knyga labai greitai susidėvėjo, nes buvo tiesiog nekokybiška.

Subrendo antrasis leidimas

Pasak S.Vilkienės, kai bėgant metams nuolat naudojama knyga susidėvėjo, ji su kolege A.Andrianova sumanė ją atnaujinti. Akstinu tam tapo 2014-aisiais pačios S.Vilkienės, V.Verpečinskienės ir Eglės Novogrodskienės išleista teorinio pobūdžio knyga "Garsų tarimo mokymas".

"Kai buvo išleista ši knyga, pamačiau, jog prie šio teorinio leidinio labai tiktų praktinė knyga, kaip jos tęsinys. Prikalbinau Aldoną parengti ir išleisti antrąjį mūsų pirmosios knygos leidimą. Kūriau eiles, užduotis, spausdinau tekstą. Taip per pusmetį intensyviai dirbant gimė 256 puslapių ne tik atnaujinta, bet, galima sakyti, beveik nauja knyga", – teigė S.Vilkienė.

Į kūrybą įtraukė ir anūkę

Šis leidinys gausiai iliustruotas. Jame nupiešta daugiau nei 850 paveikslėlių. Čia S.Vilkienei talkino dukra Eglė (E.Novogrodskienė – A.D.) ir anūkėlė Kotryna.

"Eglė yra meno kūrėja ir logopedė metodininkė, o Kotryna – Vydūno mokyklos devintokė. Jų piešiniai – originalūs. Iliustracijos labai papuošė šią knygą, be jų leidinys nebūtų toks išvaizdus. Beje, Eglės karpinys puošia jos viršelį", – džiaugėsi S.Vilkienė.

Knygos autorė ypač pasidžiaugė anūkės Kotrynos indėliu į šią knygą. Mergaitė gabi ir ji šiuo darbu esą pasitikrino savo jėgas.

"Tai gražus jos indėlis į ateitį, belieka palinkėti jai sėkmės. Kotrynos piešinukai kai kur mažai kuo skiriasi nuo mamos darbų, jie labai pagyvino šią knygą", – teigė S.Vilkienė.

Leidinį įvertino kolegos

Ši knyga jau pristatyta uostamiesčio logopedams, kurie greitai įvertino savo kolegių darbą. Pedagoginės ir psichologinės tarnybos Specialiosios pagalbos skyriaus vedėja Rita Nemčiauskienė pabrėžė, kad leidinys labai vertingas, nes jame itin daug kalbinės ir vaizdinės medžiagos specialistams, dirbantiems su vaikais, turinčiais kalbos sutrikimų.

"Knyga parašyta labai profesionaliai ir labai vertinga. Kai kuriems vaikams sunkiai sekasi įtvirtinti garsus. Tad logopedams šis leidinys turėtų padėti dirbti su tokiais vaikais. Pastaruoju metu atveda trimečius, kurie netaria jokių garsų. Tad šią knygą atsivertę specialistai suras medžiagos, kaip dirbti su tokiais mažyliais", – dėstė R.Nemčiauskienė.

Šiaulių universiteto doc. dr. A.Garšvienė knygos anotacijoje pabrėžė: "Dauguma užduočių tinka disgrafijos prevencijai. Kai kurios skirtos pradedantiesiems skaityti ir rašyti: žodžių užbaigimas, skiemenų sujungimas, kryžiažodžiai, kiti galvosūkiai. Leidinio kokybę padidino talentingai nupiešti paveikslėliai. Tai puiki dovana logopedams ir visiems, kuriems rūpi taisyklinga, graži kalba."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų