Pereiti į pagrindinį turinį

Naujasis laipynių parkas uostamiestyje dvelkia afera

2012-11-05 05:00
Naujasis laipynių parkas uostamiestyje dvelkia afera
Naujasis laipynių parkas uostamiestyje dvelkia afera / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jauniausias Klaipėdos miesto tarybos narys Mindaugas Žilys klimpsta į melo liūną, iš kurio jam padės išsikapstyti arba paskandins Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Klaipėdiečiai laukia atsakymų, ar „Nuotykių parko KAR KAR“ atsiradimas mieste nėra politinė afera.

Valdo pusę bendrovės

„Klaipėda“ neseniai rašė, jog netikėtai paaiškėjo, kad bendrovei, kuri laimėjo konkursą Klaipėdos poilsio parke įkurti naują pramogų ir atrakcionų zoną, vadovauja miesto tarybos narys M. Žilys. Jis yra bendrovės direktorius ir akcininkas.

Nors konkursą laimėjo bendrovė „To Do Finance“, tačiau savivaldybė dešimt metų galiosiančią sutartį dėl laipynių parko steigimo pasirašė su įmone „Nuotykių parkas KAR KAR“.

Tai ta pati konkursą laimėjusi bendrovė – įmonės kodas nesikeitė, tačiau pakeistas pavadinimas ir buveinės adresas. Pastarasis sutampa su M. Žilio gyvenamąja vieta.

„Į šitą projektą atėjau nuo spalio. Yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su bendrove „Klaipėdos pienas“ dėl prekės ženklo „Kar kar“ naudojimo, taip aš ir atėjau į šitą projektą“, – aiškino M. Žilys.

Tačiau „Klaipėda“ turi iš Registrų centro gautą išrašą, kuris įrodo, kad politikas meluoja.

M. Žilys dar birželio 25 dieną įsigijo 50 proc. bendrovės „To Do Finance“, kuri nuo rugsėjo 19-osios tapo „Nuotykių parkas KAR KAR“, akcijų.

Kitų 50 proc. akcijų savininke tą pačią dieną tapo 19-metė klaipėdietė. Jos tėvas kurį laiką buvo bendrovės „To Do Finance“ akcininkas.

Konkurso išrinkti bendrovę, kuriai būtų suteikta galimybė Klaipėdos poilsio parke įrengti laipynių parką, komisija buvo sudaryta kovo 26 dieną.

Gegužės 30-ąją buvo paskelbti konkurso nuostatai, o liepos 4-ąją išrinkta nugalėtoja – bendrovė „To Do Finance“, kurios 50 proc. akcijų jau priklausė miesto tarybos nariui M. Žiliui.

Pirko bulvių maišą

„Kuo čia dėtas melavimas“, – supyko miesto tarybos narys, išgirdęs pastebėjimą, jog melavo.

„Akcijų įsigijimas birželio 25 dieną nėra registruotas Registrų centre. Čia tas pats, kas nusipirkti bulvių maišą ir jų nevalgyti, o pasidėti žiemai. Kai įsigijau akcijų, niekas nežinojo, ar bus projektas, ar kas nors vystysis. Tai, kad įsigijau akcijų, Registrų centre buvo užregistruota vėliau – rugpjūtį. Jei „To Do Finance“ nebūtų laimėjusi konkurso, tas akcijas būčiau išmetęs“, – aiškino M. Žilys.

Visuomeninio judėjimo „Klaipėdieti! Atgaivink savo miesto parką“ vadovė Jolanta Norkienė buvo šokiruota žinios, kad M. Žilys bendrovės, laimėjusios konkursą dėl laipynių parko, akcininku tapo dar tada, kai vyko procedūros.

„Ir tai jis dar bandė nuslėpti. Mano nuomone, gėda turėtų būti visai miesto tarybai, visai savivaldybės administracijai. Juk tai akivaizdu, kad buvo sudarytos sąlygos savo žmogui leisti Klaipėdos poilsio parke daryti verslą. Prisiekiu, kad mes, visuomenininkai, šitą situaciją išsiaiškinsime iki smulkmenų. Negalima mulkinti žmonių, nes tiesa vis tiek išlenda“, – pabrėžė J. Norkienė.

Dirbo nuostolingai

Ji stebėjosi, kaip bendrovė „To Do Finance“, vėliau tapusi įmone „Nuotykių parkas KAR KAR“, sugebėjo laimėti konkursą, jei gyvuoja vos dvejus metus, o ir jos veiklos sritis buvo visai kita, nei reikalauta konkurso nuostatuose.

Kitai konkurse dalyvavusiai įmonei, kuri Lietuvoje yra įrengusi ne vieną laipynių parką, komisija priekaištavo, kad ši neturinti reikiamos patirties, tačiau iš konkurso neišmetė, bet jo laimėti neleido, nes esą pasiūlyta per mažai investicijų.

„To Do Finance“ įsipareigojo į laipynių parką Klaipėdoje investuoti beveik 1,2 mln. litų. Jos buveinė – M. Žilio butas, o Registrų centrui pateiktoje finansinėje ataskaitoje matyti, kad praėjusiais metais įmonė patyrė apie 40 tūkst. litų nuostolių.

Iš kur bendrovė gaus pinigų investicijoms?

„Dar kokios nors istorijos ieškote? Mes iš banko imame pinigus ir finansuojame laipynių parko įrengimą. Investicijos, kurios nurodytos konkursui pateiktame pasiūlyme, turi būti padarytos per dešimt metų. O jau šiuo momentu yra padaryta darbų ir investicijų už dvejus metus“, – aiškino M. Žilys.

Rinkliava buvo sumažinta

„Nagrinėjome visus pateiktus dokumentus ir jie atitiko konkurso sąlygas. Bendrovės „To Do Finance“ pasiūlymas buvo geresnis, todėl ji ir laimėjo. Apie jokius akcininkų pasikeitimus nežinojau, pats nustebau, kai paaiškėjo, kad laipynių parkui vadovauja M. Žilys. Abejonės dėl investicijų sumos? Juk jau investavo, tai kokios gali būti abejonės", – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas, pirmininkavęs konkurso dėl laipynių parko komisijai.

J. Norkienė stebėjosi, kad šis konkursas nebuvo registruotas Viešųjų pirkimų tarnyboje.

„Tai nebuvo viešasis pirkimas, o tiesiog konkursas išrinkti bendrovę, kuri Poilsio parke savo lėšomis įsteigtų laipynių parką“, – teigė V. Karmanovas.

Bendrovė „Nuotykių parkas KAR KAR“ per mėnesį į miesto biudžetą turėtų sumokėti apie 2 tūkst. litų. Miesto taryba yra nustačiusi rinkliavos dydį – 650 litų per mėnesį už hektarą laipynių parko užimamos teritorijos. „Kar kar“ parkas užima 2,5 ha.

Beje, prieš tvirtinant rinkliavos dydį, miesto tarybai pateiktame sprendimo projekte buvo įrašytas kitoks rinkliavos dydis – 2 tūkst. litų per mėnesį už hektarą parko užimamos teritorijos. Tačiau rinkliavos dydis sumažėjo iki 650 litų.

„Kažkam tokia mintis buvo kilusi apie tuos 2 tūkst. litų, bet paskui buvo atlikti skaičiavimai, investicijų atsiperkamumo laikotarpis, todėl politikai rinkliavos dydį sumažino iki 650 litų“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas.

„Mes dar kariausime“

„Kai aš akcijas įsigijau, pasiūlymas konkursui jau buvo pateiktas. Aš nedalyvavau jokiuose posėdžiuose, komisijos narių nepapirkinėjau, nebuvau su jais susijęs. Visiškai jokių tapatinimų negali būti. Turėtų Specialiųjų tyrimų tarnyba ar kitos institucijos ištirti, pasiklausyti mano telefono pokalbių. Palaukite Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų ir tada gausite visus atsakymus. O dabar jūs kaltinate mane. Suprantu, kad mes dar kariausime“, – lyg ir grasinimas žiniasklaidai nuskambėjo iš M. Žilio lūpų.

Į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją kreipėsi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuris paprašė ištirti, ar M. Žilys nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Jis prašo ištirti galimą korupciją Klaipėdos savivaldybėje dėl viešo konkurso laipynių įrengimui Poilsio parke.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jau pradėjo tyrimą. Ji išsiuntė paklausimus ir M. Žiliui, ir V. Grubliauskui, kad šie pateiktų išsamesnės informacijos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas teigė, kad Seimo nario gautas raštas yra Pareiškimų nagrinėjimo skyriuje.

„Tikslinamos rašte nurodytos aplinkybės ir tada bus sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, ar atsisakyti“, – teigė R. Golubovas.

Sulaužė pasižadėjimą

Su Darbo partija į Klaipėdos miesto tarybą patekęs M. Žilys ją paliko praėjusių metų pabaigoje, o šiemet kovą tapo Liberalų ir centro sąjungos nariu bei papildė šios partijos frakciją miesto taryboje. Taip jis išplėtė ir valdančiosios koalicijos miesto taryboje gretas.

Paklaustas, kokios priežastys lėmė, kad teko atsisveikinti su Darbo partija, M. Žilys „Klaipėdai“ šiemet kovą diplomatiškai aiškino, jog nesutapo kai kurios pozicijos.

Tuometis Darbo partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Antanas Bosas buvo gerokai atviresnis. Jis viešai yra teigęs, kad M. Žilį išstoti iš partijos privertė jo ambicijos. Politikas esą norėjo dalyvauti ir Seimo rinkimuose, o Darbo partijos pozicija buvo kita – miesto tarybos nariai Seimo rinkimuose nedalyvaus, kad neapgaudinėtų rinkėjų.

M. Žilys, kai buvo įtrauktas į Darbo partijos Klaipėdos skyriaus kandidatų patekti į miesto tarybą sąrašą, pasirašė pasižadėjimą. Vienas jo punktų – išėjus iš Darbo partijos ar pašalinus iš jos, atsisakyti ir Klaipėdos miesto tarybos nario mandato.

„Man tas dokumentas absoliučiai nieko nereiškia, nes ne Darbo partija man suteikė mandatą, o žmonės mane išrinko“, – tvirtino politikas ir nesilaikė pasižadėjimo, jog išstojęs iš partijos pasitrauks ir iš miesto tarybos.

Komentaras

Naglis Puteikis

Seimo Antikorupcijos komisijos narys

Tai, kad dalis įmonės, kuri laimėjo konkursą Poilsio parke įrengti nuotykių parką, akcijų ir direktoriaus pareigos priklauso miesto tarybos nariui M. Žiliui, yra klasikinė korupcijos schema, politikų piktnaudžiavimas užimama padėtimi. M. Žilys įmonę, kuri dalyvavo konkurse, įsigijo tada, kai jau buvo sudaryta konkurso organizavimo komisija. Jis ėjo savivaldybei iš paskos, prisitaikė prie visų iškeltų reikalavimų, nors įmonė ir neturėjo reikiamos patirties. Tai, kad tokia įmonė laimėjo konkursą, vertinu kaip galimą vienos iš Klaipėdą valdančios partijos atlygį M. Žiliui už tai, kad jis į ją perėjo iš Darbo partijos. Stambesni politikai, partijos taip ir superka smulkesniuosius. Jaunojo M. Žilio elgesį turi įvertinti visos Lietuvos teisėsaugos institucijos, politikų elgesį serginčios instancijos. Manau, kad toks politiko elgesys turi būti ištirtas ir įvertintas kiek galima plačiau ir išsamiau, nes tai pati tikriausia politinė prostitucija ir už pakankamai menkus pinigus. Keista tai, kad įmonės buveinė yra M. Žilio butas. Dar keisčiau, kad įmonė dirba nuostolingai, o prisižadėjo į nuotykių parką investuoti daugiau nei milijoną litų. Kur garantijos? Labai tikiuosi, kad šis atvejis bus ištirtas, atsakyta į visus klausimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų