Pereiti į pagrindinį turinį

Nemokamai – tik profesinis mokslas

2009-07-14 23:59

Aukštajam mokslui vis brangstant, o žmonėms – skurstant, jaunimui lieka kone vienintelė alternatyva – rinktis profesinę mokyklą.

Priešingai nei universitetuose ir kolegijose, profesinių ugdymo įstaigų moksleiviai už mokslą nemoka nė lito. Nemaža dalis jų gauna stipendijas, vietą bendrabutyje.

Klaipėdos profesinėse ugdymo įstaigose mokosi apie 4,5 tūkst. moksleivių. Anot jų vadovų, mokinių skaičius kasmet kinta nežymiai. Šiemet pabrangus aukštojo mokslo studijoms, vienintelės profesinės mokyklos nemokamai suteikia žinių ir profesiją bendrojo lavinimo mokyklas baigusiems mokiniams.

Ypač didelio susidomėjimo profesinių mokyklų teikiamu išsilavinimu iš abiturientų kol kas nesulaukta. Tačiau tikimasi, kad situacija pasikeis po brandos atestatų įteikimo.

Anot Klaipėdos laivininkų mokyklos direktoriaus Vytauto Benečio, nemaža dalis moksleivių tik rugpjūčio pabaigoje apsisprendžia, kokioje profesinio ugdymo įstaigoje likti.

Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos direktoriaus Valentino Radavičiaus teigimu, į mokyklą ateinančių moksleivių skaičius pastaruosius 10–15 metų nekinta, kiekvienais metais pretendentų skaičius siekia apie šešis šimtus. Populiariausiose higieninės kosmetikos ir autoelektrikų specialybėse į vieną mokymosi vietą pretenduoja po tris žmones. Mokykla, kaip ir dauguma profesinių mokyklų, geriausiai besimokantiems moksleiviams moka stipendijas, taip pat suteikia gyvenamąją vietą savo bendrabutyje.

Norinčių mokytis netrūksta ir Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykloje. Čia baigusiems vidurines mokyklas mokytis tereikia vienus metus. Mokykla gerai besimokantiems moka stipendijas, kurių didžiausia siekia 100 litų, iš kitų miestų ar kaimelių atvykstantiems moksleiviams suteikiama galimybė gyventi bendrabutyje, kurio nuoma per mėnesį atsieina 13 litų.

Anot Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos direktorės pavaduotojos administracijai ir ūkio reikalams Vidos Ričkienės, jų mokykla mokinius pritraukia ne tik nemokamu mokslu, stipendijomis ir bendrabučiu, bet ir atsinaujinusiomis dirbtuvėmis, kurios yra moderniausios šalies mokyklose. Be to, čia galima įgyti profesijų, kurios pritaikomos ne tik dirbant laivų statybos pramonėje. Populiariausios čia santechniko, suvirintojo, ventiliacijos, oro kondicionavimo sistemų gamintojo ir montuotojo specialybės.

Kiek moksleivių priimti į Klaipėdos aukštesniąją policijos mokyklą, kasmet nustato generalinis komisaras. Šiemet čia numatoma priimti 150 mokinių. Anot mokyklos personalo skyriaus viršininkės Doloresos Merkelienės, susidomėjimas šia ugdymo įstaiga yra išaugęs.

Mokykla naujus moksleivius vilioja ne tik geromis mokymosi sąlygomis, bendrabučiais ir gerai besimokantiems teikiamomis stipendijomis. Šioje ugdymo įstaigoje pažangiausi moksleiviai stipendijos gauna 481litą.


Uostamiestyje profesiją įgyti galima

Paslaugų ir verslo mokykloje

Klaipėdos laivininkų mokykloje

Klaipėdos turizmo mokykloje

Klaipėdos statybininkų mokykloje

Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokykloje

Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykloje

Aukštesniojoje policijos mokykloje

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų