Pereiti į pagrindinį turinį

Nemokamų būrelių Klaipėdoje nebus?

2015-09-16 15:00

Viltį teikianti žinia, kad nuo šių mokslo metų moksleivių būrelių išlaidas padengs valstybė ir tėvams jų atžalų neformalusis ugdymas nekainuos, bliūkšta. Nepaisant valdžios dotacijų, vaikų klubuose mokestis ir toliau veikiausiai išliks.

Vytauto Petriko nuotr.

Viltį teikianti žinia, kad nuo šių mokslo metų moksleivių būrelių išlaidas padengs valstybė ir tėvams jų atžalų neformalusis ugdymas nekainuos, bliūkšta. Nepaisant valdžios dotacijų, vaikų klubuose mokestis ir toliau veikiausiai išliks.

Reikia mokėti

15 eurų per mėnesį – tiek iki Naujųjų metų valstybė pasirengusi skirti kiekvieno šalies moksleivio neformaliajam ugdymui. Kitaip tariant, jei vaikas po pamokų lanko kokį nors būrelį, dalį sumos šalies valdžia pasirengusi padengti. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad būrelio lankymas taps nemokamas.

Štai viename moksleivių dailės klube net ir po finansinės injekcijos 8 užsiėmimai per mėnesį kainuos 19 eurų. Kitame vaikų klube saviraiškos lavinimas, net pritaikius nuolaidas ir gavus valdžios paramą, atsieis 25 eurus per mėnesį.

Valstybė uostamiesčio moksleivių neformaliajam ugdymui šių metų spalio–gruodžio mėnesiams skyrė 173 tūkst. eurų. Apskaičiuota, kad būrelius lanko maždaug penktadalis moksleivių, tad kiekvienam iš jų per mėnesį būtų atseikėta po 15 eurų.

Moksleivių saviraiškos centre, kurio veiklą finansuoja savivaldybė, vaikams būreliai taip pat yra mokami. Nustatyti simboliniai skirtingų užsiėmimų tarifai – nuo 4,20 iki 10 eurų per mėnesį. Brangiausiai kainuoja šokių bei gitaros pamokos.

Projektas – naujiems žaidėjams

Esą valstybės skirtų pinigų neformaliajam ugdymui yra ne tiek ir daug. Pagrindinis tikslas yra į būrelius įtraukti naujus dalyvius. Bet savivaldybės finansuojamos įstaigos to krepšelio lėšų iš esmės negaus. Į rėmimą galėtų pretenduoti nebent papildomos naujos, savivaldybės neišlaikomos programos.

"Tėvai galvoja, kad visi tie būreliai taps nemokami, kad Moksleivių saviraiškos centrui bus skirti tie 15 eurų ir jiems patiems už neformalųjį švietimą mokėti nebereikės. Bet nei mes, nei sporto, dailės, muzikos mokyklos ar kitos įstaigos, remiamos savivaldybės, į šias lėšas pretenduoti negalime. Pinigai bus skirti naujai ateinantiems žaidėjams", – teigė Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro direktorius Vytautas Krutulis.

Pernai Valstybės kontrolieriaus tarnybos atliktu tyrimu nustatyta, kad nėra žinoma, kiek šalyje veikia neformalaus ugdymo įstaigų. Savivaldybės savo įstaigas kontroliuoja, tačiau, kiek yra jai nepriklausančių sporto, šokių, teatro klubų ir kiek juose lankosi vaikų, neaišku.

Galvos skausmas dėl pinigų

Kaip tuos pinigus dalyti, Švietimo ir mokslo ministerija esą labai ilgai galvojo.

"Klubai, kurie nori dalyvauti šiose programose, būtinai turi registruotis. Tada galėsime pasakyti, kiek mes jų turime. Tačiau sunku pasakyti, kiek atsiras tokių paraiškų teikėjų. Gali būti, kad rėmimo suma vienam vaikui gali ir sumažėti, jei norinčiųjų lankyti būrelius atsiras daugiau nei skaičiavo ministerija", – sakė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Stirbienė.

Teigiama, kad savivaldybės nėra pajėgios vienos, be valstybės pagalbos spręsti neformaliojo vaikų švietimo tinklo plėtros klausimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų