Pereiti į pagrindinį turinį

Nidoje pakvipo keptomis stintomis

2016-02-20 15:41

Šį penktadienį startavusi „Stintapūkio“ šventė sulaukė gausaus svečių būrio. Vakar lengvaisiais automobiliais važiuojančių į neriją buvo tiek, kad teko atlikti kelis papildomus keltų reisus. O į šventę susiruošusiems šeštadienį pavyko sutaupyti – iki vidurdienio įvažiuojantiems į Kuršių neriją nereikėjo mokėti vietinės rinkliavos mokesčio.

Nors šių metų „Stintapūkio“ šventė ir be ledo, tačiau renginių ir pramogų Nidoje netrūksta. Nuo Neringos savivaldybės pastato pasukus Parnidžio kopos link vedančia Naglių gatve atvykėlius įvairiausiais skanėstais vilioja vietos žvejai ir verslininkai.

Svečiams siūloma ragauti įvairiausių rūšių žuvienių, keptų stintų, rūkytų įvairiausių žuvų. Be tradiciniais receptais ruoštų žuvų, atvykėliams siūloma ragauti ir piene virtų stintų. Vietos žvejo receptu virta žuvienė sulaukė daugiausiai ragautojų pagyrimų ir klausimų jos virėjui.

Nidoje šį savaitgalį stintų galima paragauti pigiau, nei Palangoje praėjusį savaitgalį vykusioje šventėje. Jei palangiškiai už vieną keptą stintą prašė 80 euro centų, tai nidiškiai teprašo 70 euro centų.

Šį savaitgalį tikėtasi daugiau svečių iš Kaliningrado srities. Tačiau didelio kaimyninės šalies keliautojų būrio nesulaukta.

Tačiau nidiškiai vis tiek džiaugiasi – Nida pilna lietuvaičių, pasiilgusių pramogų.

Tarp atvykėlių vyrauja jaunos šeimos su vaikais. Į šventę žmonės vežėsi ir keturkojus augintinius.

Šventės svečiai kviečiami į tradicines varžybos „Nidos blizgė“. Po keturių valandų žvejybos nugalėtojais taps tie, kurių sugautos žuvys svers daugiausiai. Pirmųjų vietų nugalėtojams atiteks Neringos savivaldybės įsteigti prizai.

Dėl šilto oro šiemet nepavyks pademonstruoti bumbinimo (tokiu būdu žuvys į tinklus būdavo baidomos ritmiškais garsais, kurie išgaunami kaukšint į eketėje skendinčios lentos galą) – senojo stintų žvejybos metodo ant ledo, tačiau kaip tai daroma, bus galima išvysti Žvejo etnografinėje sodyboje. Ten veiks ir lauko paroda „Poledinė žūklė Kuršių mariose“.

Kasmet vis didesnio smalsuolių antplūdžio sulaukianti "Stintapūkio" šventė šiemet pažers staigmenų. Čia, kaip ir kasmet, galynėsis žvejybos mėgėjai, vyks edukaciniai užsiėmimai ir koncertai, o pasigendantys naujovių galės virtualiai pasivaikščioti ledu aptraukta Kuršių nerija.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre (KTIC) „Agila“ vyks daugybė renginių. Šeštadienį nuo 16 val. „Stintapūkio“ lankytojai gali pasigrožėti Klaipėdos menininko Lino Kutavičiaus šviesos instaliacija.

Taip pat "Stintapūkyje" bus atskleistos žuvininkų tradicijos ir papročiai, lauke skambės seniausių Neringos folkloro ansamblių "Mingė", "Martvežiai", "Joldija" atliekamos dainos. Tam, kad lankytojai nesušaltų, vyks šokių pamokos, sportinės varžybos visai šeimai, grupėms, pavieniams asmenimis, o žiniomis praturtins edukacinės programos.

Sušalusiems nuo darganoto oro Nidoje siūloma pasišildyti ant marių kranto įrengtoje pirtelėje. Jei anksčiau pirtininkams teko kirsti eketes lede, tai šįmet bus galima nerti nuo krantinės tiesiai į marių vandenį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų