Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūryje - aplinkos tvarkymo akcija

2009-08-15 09:01
Pajūryje - aplinkos tvarkymo akcija
Pajūryje - aplinkos tvarkymo akcija / D.Vasiliauskienės nuotr.

Švarinimo iniciatyva iš miesto persikelia į pajūrį. Šeštadienį savanoriai kviečiami kuopti paplūdimius bei kopas.

Rugpjūčio 15-ąją organizuojama Tarptautinė Baltijos jūros tvarkymo akcija (TBJTA). Jos iniciatorė – viešoji įstaiga "Darom – 2009" – klaipėdiečius taip pat kviečia atvykti į paplūdimius, kur bus renkamos šiukšlės.

Pasirinkti aštuoni taškai, kurie išskirstyti visame pajūrio ruože nuo pasienio su Latvija iki Kaliningrado srities ribos. Klaipėdoje šiukšlės bus renkamos nuo Pirmosios Melnragės iki Kukuliškių kaimo.

Šįkart išankstinės dalyvių registracijos atsisakyta, tad savanoriai bus laukiami Pirmojoje Melnragėje prie prekybos centro, Antrojoje Melnragėje prie autobusų sustojimo stotelės ir kitų vietų.

Tikslesnės susitikimų su koordinatoriais vietos nurodytos interneto svetainėje www.mesdarom.lt. Akcijos dalyviai bus aprūpinti pirštinėmis ir maišais.

Pasak TBJTA projektą vykdančios vadovės Robertos Ažukaitės, rytą prasidėsianti akcija neužtruks ilgiau kaip 2–3 valandas, nes kaip parodė praktika, ilgiau rinkti šiukšlių neverta. Pajūrio komunalininkai pažadėjo pasirūpinti atliekų išvežimu.

TBJTA projekto koordinatorius Klaipėdoje Giedrius Tumosa antrino, kad akcijos tikslas nėra surinkti kuo daugiau šiukšlių, o mokyti žmones rūpintis švaria aplinka. Tądien paplūdimiuose sutiktus poilsiautojus savanoriai skatins prisijungti prie jų.

"Baltijos jūra labiausiai užteršta vidinė jūra pasaulyje, kur apie 90 proc. biologinių rūšių yra ties išnykimo riba", – sakė TBJTA projekto vadovas Vytautas Krasnickas.

Organizatoriai neslepia, kad šioje akcijoje nesitiki sulaukti daugiau savanorių nei per miesto švarinimą. Priežastis – informacijos stoka. Pavasarį vykusioje visuotinėje talkoje Klaipėdoje dalyvavo per 1,5 tūkst. žmonių.

Įgyvendinti kai kuriuos sumanymus sutrukdė laiko ir finansavimo stoka. Akcijai pradėta ruoštis prieš pusantro mėnesio.Tuo pačiu metu, kaip ir Lietuvos pajūryje, švarinimo akcija vyks Lenkijoje ir Švedijoje. Estija ir Latvija apsiribojo tik informacine sklaida.

Akcija vyks visame 99 km užimančiame lietuviškajame pajūrio regione. Norinčiųjų švarinti gamtą organizatoriai lauks 15 tvarkymo taškų, kurie išdėstyti nuo Lietuvos iki Latvijos ir Kaliningrado sienų. Akcijos organizatoriai žada pasirūpinti maišais bei pirštinėmis, tačiau kviečia atsinešti ir savo darbo priemonių.

Akcijos dalyviai po šiukšlių rinkimo bus pakviesti į Menų kiemelyje vyksiantį koncertą, kur 10 aktyviausiųjų bus paskatinti kvietimais į vakaro linksmybes.

Kad savanorių triūsas nebūtų beprasmis, kai kurie gyventojai jau ėmėsi iniciatyvos – pajūryje pastatė medinį kryžių su užrašu, primenančiu apie surinktas šiukšles ir raginančiu nešiukšlinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų