Pereiti į pagrindinį turinį

Pakeisti gyvenimo benamiai nepanoro

2014-02-10 17:48
T,Urbelionio/BFL nuotr.

Po keturis mėnesius trukusių patikrinimų pagalbos kreipėsi tik maža dalis benamių. Norinčių kardinaliai pakeisti gyvenimą neatsirado. Svarstoma, ar tęsti pradėtus patikrinimus.

Gyvena ir laukuose

Patikrinimai ir benamių surašymas Klaipėdoje pradėtas praėjusių metų spalį.

Tokių veiksmų imtasi, nes elgetos buvo visiškai suįžūlėjusios – kabinėjosi prie užsieniečių, gąsdino miestiečius, reikalavo išmaldos, prausėsi fontanuose, apsigyveno senamiestyje, visų matomose vietose.
„Buvo tikrinamos vietos, kur įsikūrę benamiai, surinkti jų duomenys, pasiūlyta socialinė pagalba“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Per keturis mėnesius buvo surengta 11 patikrinimų. Juose dalyvavo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, policijos pareigūnai, socialiniai darbuotojai.

Patikrinimai vyko visame mieste. Jų metu buvo užregistruoti 47 benamiai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Viliaus Valio, daugiausia elgetų būriavosi prie prekybos centrų, bažnyčių, kai vyksta mišios.

Benamiai gyvena ir apleistuose pastatuose, kur gali sukelti gaisrą, ar žūti užkritus konstrukcijoms. Buvo ir tokių, kurie įsikūrė laukuose, namelius susilipdę iš įvairių medžiagų.

Neturi asmens dokumentų

Klaipėdos socialinės paramos centro vyresnysis socialinis darbuotojas Vigantas Norvidas pasakojo, kad nebuvo nė vieno atvejo, kad tikrintojus pasitiktų agresyviai ar piktybiškai nusiteikę benamiai.

„Ne visi iš šių žmonių yra išmaldos prašytojai. Motyvuotų benamių, kurie norėtų pakeisti kardinaliai savo gyvenimą, nebuvo nė vieno. Jiems svarbiausia pasirūpinti maistu. Didžioji dalis šių žmonių yra priklausomi nuo alkoholio. Gal vienas kitas ir nuo kitų medžiagų“, – pasakojo V.Norvidas.

Iš 47 surašytų benamių jau vienas mirė. 27 asmenys turėjo asmens dokumentus, 4 – nesinešiojo, 16 – jų iš vis neturėjo. 32 iš jų nebuvo registruoti darbo biržoje.

34 registruoti Klaipėdoje savo giminių ar pažįstamų butuose. Tačiau tik vienas palaikė ryšius su artimiausiais. Likę tvirtino, jog nebendrauja.

„Su kiekvienu žmogumi ilgai kalbėjome. Kartais pokalbis priminė diskusiją. Suteikėme informaciją, kur galima kreiptis pagalbos, tačiau šie ir taip tą žino. Sunku pasakyti, kokią dalį nuo visų mieste esančių benamių sudaro užregistruoti“, – teigė V.Norvidas.

Po patikrinimų pagalbos į Klaipėdos socialinės paramos centrą kreipėsi 5-6 žmonės. Jiems specialistai padėjo susitvarkyti dokumentus, nuvedė į labdaros valgyklą.

Persikels į kitas vietas

Klaipėdos policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius tvirtino, kad tokie patikrinimai yra reikalingi ir jie turi būti organizuojami nuolat.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad dabar elgetaujantys benamiai nepažeidžia jokių įstatymų. Nebent jie pažeidžia viešąją tvarką, šiukšliną.

Tačiau, anot vedėjos, patikrinimų metu užfiksuoti tik pavieniai tokie atvejai.

„Tie žmonės nėra už įstatymo ribų. Elgetavimas nėra nusikaltimas, o su 10 litų bauda už netvarką nieko nepasieksi. Galima tik gražiai pakalbėti, kad taip nesielgtų. Vasario pabaigoje vyksiančio posėdžio metu miesto tarybai bus siūloma uždrausti duoti išmaldą pinigais visame mieste ir elgetauti miesto centre. Tada bus galima drausminti“, – pasakojo K.Vintilaitė.

Tačiau posėdyje dalyvaujantys policijos pareigūnai atkreipė dėmesį, kad tada benamiai persikels į kitas miesto vietas: „Jie niekur nedings“. Policijos pareigūnų nuomone, drausminti reikėtų ne tik elgetas, bet ir apleistų pastatų, kuriose jie gyvena, savininkus. Pasak K.Vintilaitės, tai yra daroma.

Sukėlė 46 gaisrus

Ugniagesių atstovai tvirtino, kad jų sąraše yra 106 apleisti pastatai. Pernai juose kilo 41 gaisras. Aukų išvengta. 2009 metais jų buvo trys.

Sprendimą, ar tęsti tokius patikrinimus, ketinama priimti miesto tarybai patvirtinus draudimą elgetauti miesto centre ir duoti išmaldą pinigais visame mieste.

V.Norvidas pabrėžė, kad Klaipėdos socialinės paramos centras tokius patikrinimus jau vykdė ir anksčiau. Savi benamių sąrašą turi ir policija.

Taip pat ketinama vykti į Vilnių ir pasižiūrėti, kaip benamių problema sprendžiama ten.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų