Pereiti į pagrindinį turinį

Palangoje – kainų viliotiniai

2009-06-11 18:00
Taupūs: J.Basanavičiaus kavinėms sunkiai sekasi vilioti klientus.
Taupūs: J.Basanavičiaus kavinėms sunkiai sekasi vilioti klientus. / N.Jankausko nuotr.

Birželis įsibėgėjo, tačiau vasaros sostinėje šurmulio nedaug. Dūsauja ir poilsiautojus medžiojančios Palangos močiutės, ir prekeiviai bei kavinių savininkai.

Lovadieniai atpigo

Lietingą savaitę nakvynės siūlytojų kurorto prieigose pridygo tarsi grybų. Kalbinti uždarbiautojai tvirtino, kad iš pakelių jų niekas nevaiko. "Dėl patikrinimų širdis nedreba - esu įsigijęs patentą, bet kada galiu dokumentus pateikti", - užtikrintai išrėžė pakelėje stovėjęs palangiškis Darius.

Atvykstantiems ilsėtis yra iš ko rinktis: vieni uždarbiautojai gundo apsistoti liuksuose, kiti neslepia nežadantys ypatingų patogumų, tačiau gali parūpinti nebrangų kambarį.

Darius teigė, kad mažiausiai už nakvynę šiuo metu tektų pakloti apie 50 litų: "Tiek kainuoja paprastas dvivietis kambarys. Yra dušas, tualetas - tai, kas būtiniausia. Liuksą prie jūros dviese galima išsinuomoti už 100 litų. Jame poilsiautojai ras visus patogumus, yra palydovinė televizija".

Vyras tvirtino, kad, palyginti su praėjusiais metais, nakvynės kainos yra smarkiai nukritusios: "Ypač tai pasakytina apie brangesnius apartamentus. Nakvynė liuksuose anksčiau kainavo apie 300 litų".

"Kalbėk tiesiai šviesiai. Visai nėra biznio!" - šūktelėjo savo bičiuliui kitas pakelėje stovėjęs nakvynės siūlytojas.

Derėtis - ir viešbučiuose

Prie įvažos į Palangą sutikti vietiniai tvirtino, kad privataus apgyvendinimo sektoriaus atstovams šią vasarą labai sudėtinga konkuruoti su viešbučiais. Daugelis jų siūlo žemesnes kainas nei pernai.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė teigė, kad vidutinės klasės viešbutyje dviviečiame kambaryje kainos prasideda nuo 120 litų. Neretai į kainą būna įskaičiuoti ir pusryčiai.

"Pastebėjome, kad šiemet išties mažiau žmonių domisi poilsiu brangiuose viešbučiuose. Apgyvendinimo paslaugų teikėjai stengiasi dirbti lanksčiai. Manau, kai kur pasistengus galima gauti papildomą nuolaidą", - spėjo E.Smilingienė.

Norintieji pailsėti nenuskriausdami savo piniginės turėtų suskubti - nakvynės kainos liepos mėnesį greičiausiai išaugs.

Gintaro meistrai liūdi

Kurorto centre ir J.Basanavičiaus gatvėje susidaro įspūdis, jog stendų ir kioskų su suvenyrais - žymiai daugiau nei vasarotojų.

Gintaro dirbiniais prie Rąžės prekiaujanti Veronika Lukoševičiūtė tikino, kad pasitinkant sezoną meistrai kainas sumažino, tačiau tai nepagyvino verslo: "Vasaros pradžia prasta. Suvenyrų ir papuošalų nuperkama mažiau, daugelis žmonių atkakliai derasi prašydami dar pigiau parduoti nusižiūrėtą daiktą".

Vėrinį iš Baltijos aukso kurorte galima įsigyti nuo 15 litų, tačiau siūloma ir apie 200 litų kainuojančių grožybių.

Ir cepelinai, ir austrės

Tai, jog poilsiautojai kaip reikiant susiveržė diržus, liudija ir tuščios kavinių terasos - per patį pietų metą savaitės viduryje jos būna beveik tuščios.

Kainos baruose "nesikandžioja". Papusryčiauti kurorto brodvėjuje galima už 7 litus. Turint kišenėje 10 litų galima sukirsti cepelinų, plokštainio arba kotletų. Klientus verslininkai bando vilioti ir specialiais pasiūlymais - pavyzdžiui, perkant du bokalus alaus žadama pavaišinti kepta duona, kitur skelbiama 30 proc. nuolaida picoms.

"Žuvinės" restoranas siūlo įmantresnių patiekalų tiems, kurie pasiilgę jūros gėrybių. Kepti Baltijos jūros uoto ikrai su daržovėmis kainuoja 14 litų, keptas šviežias uotas - 26 litus. Gurmanams siūloma paragauti austrių ir atsigaivinti šampanu.

Ant jūros tilto du susigūžę prekeiviai siūlė rūkytų vėjažuvių, ešerių, ungurių, tačiau visas prekes teko mikliai susipakuoti prisistačius policijai. Pareigūnai neslėpė, kad bandančiuosius nelegaliai uždarbiauti tenka dažnai vaikyti iš vasarotojų mėgstamos pasivaikščiojimų vietos.

Minti pedalus - nebrangu

Atšiauraus vėjo košiami Palangos paplūdimiai primena tyrus. Švaru, tvarkingai išrikiuotos šiukšliadėžės ir persirengimo kabinos, tačiau žmonių nėra.

Kol saulė nelepina, vasarotojai dairosi kitų pramogų. Kurorte koncertuojančių atlikėjų spektras platus - nuo Eugenijaus Ostapenkos iki maestro Stasio Povilaičio ir Nedos su grupe "Blues Makers". Jei nesinori muzikos, galima nužygiuoti į kino teatrą arba pasisemti adrenalino atrakcionuose.

Aktyvaus poilsio mėgėjai šį sezoną turėtų nudžiugti. Valandai išsinuomoti dviratį kainuoja 6 litus. Pernai ši paslauga buvo dviem litais brangesnė. Norint per valandą Palangą išmaišyti velomobiliu teks pakloti 15-30 litų, priklausomai nuo transporto priemonės naujumo.

Dviračių nuomos punkte Jūratės gatvėje dirbanti Eglė Sermontaitė teigė, kad jos uždarbis priklauso nuo žmonių srautų, tad mergina laiko sukryžiavusi pirštus laukdama gero oro. Sėkmingą dieną ji papildo savo piniginę 80-100 litų. Mažiausias dienos uždarbis - 40 litų.

Jau trečią sezoną kurorte plušanti kretingiškė neslėpė, kad norint gauti darbą tenka pasistengti - darbdaviai rengia atrankas norėdami įsitikinti, ar samdomi žmonės maloniai bendrauja, ar turi bent minimalias užsienio kalbų žinias.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų