Pereiti į pagrindinį turinį

Piketuoti - be batų

2009-04-03 09:00
Piketuoti - be batų
Piketuoti - be batų / Vytauto Liaudanskio nuotr. Pareigūnų profsąjungų organizuota protesto akcija Klaipėdoje vyko sklandžiai, lyg pagal statutą. Kelioms minutėms dalis piketuotojų išsiavė ir pademonstravo visuomenei, kad pareigūnai skursta.

Pareigūnų profsąjungų organizuota protesto akcija Klaipėdoje vyko sklandžiai, lyg pagal statutą. Kelioms minutėms dalis piketuotojų išsiavė ir pademonstravo visuomenei, kad pareigūnai skursta.

Išsiavė ir A.Šulcas

Vakar vidurdienį priešais apskrities viršininko administracijos bei Vyriausybės atstovo pastatą Danės gatvėje išsirikiavo kolona uniformuotų Klaipėdos apskrities pareigūnų. Už jų nugarų stovėjo nemažas būrys civiliais rūbais vilkėjusių policininkų, kurie protesto akcijos metu turėjo laisvą dieną arba ilsėjosi po naktinio darbo.

Palaikyti pareigūnų atėjo kelių visuomeninių judėjimų atstovai ir keli vietos politikai.

Piketui Klaipėdoje vadovavo ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos uostamiestyje vadovė Elytė Lukšienė. Pagal jos komandą dalis piketuotojų nusiavė batus ir ant šalto grindinio atsistojo basi. Taip siekta iliustruoti pagrindinį akcijos šūkį "Basas pareigūnas – nesaugūs žmonės". Solidarizuodamasis su piketuotojais trumpam vieną batą nusiavė ir apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas.

Įteikė prisirpusį vaisių

Prieš A.Šulcą ir Vyriausybės atstovę Kristiną Vintilaitę stojo ugniagesių, policininkų ir pasieniečių atstovai su keistomis dovanomis rankose. Pareigūnai valdžios atstovams padovanojo neveikiantį gesintuvą ir gražiai prisirpusį geltoną bananą. Tai nuskurdintų ir neįgalių apginti visuomenę pareigūnų simboliai.

E.Lukšienė trumpai išdėstė visoje Lietuvoje vakar vykusių pareigūnų profsąjungų organizuotos protesto akcijos reikalavimus ir įteikė protestuotojų rezoliuciją.

Pareigūnai reikalavo nustatyti ne mažesnį teisėsaugos įstaigų finansavimą nei praėjusiais metais, atlikti pareigūnų darbo užmokesčio reformą, kurią įgyvendinus būtų išvengta milžiniškų darbo užmokesčio disproporcijų, nustatyti 40 valandų darbo savaitę, išplėsti pareigūnų profesinių sąjungų veiklos laisvę.

Priimdamas simbolines dovanas A.Šulcas tikino puikiai suprantąs piketuotojų nuotaikas ir aiškino, jog, siekiant išsaugoti policiją, mokyklas ir kitas valstybei gyvybiškai svarbias institucijas, netrukus ir pats su daugiau nei 200 apskrities administracijoje dirbančių kolegų gali netekti darbo.

Tai buvo užuomina apie ketinimą nuo kitų metų naikinti apskritis.

"Širdyje mes – su jumis. Tikimės palankiausių sprendimų jums. Mūsų žiniomis, būta pažadų pareigūnams nemažinti atlyginimų", – kalbėjo A.Šulcas.

Panašiai su užuojauta ir supratimu pareigūnams kalbėjo K.Vintilaitė.

Piktinosi viešumo stoka

Įteikę rezoliuciją apskrities vadovams, piketuotojai išsiskirstė. Viešąją tvarką prižiūrėję pareigūnai teigė pritariantys ir palaikantys piketuotojus.

Klaipėdos apskrities vidaus reikalų sistemos profesinės sąjungos lyderis Viačeslavas Žarkovas piktinosi vietos policijos vadais, kurie neinformuoja pareigūnų, kas jų laukia sumažinus komisariatų skaičių mieste.

"Daug kas daroma paslapčia. Mums įdomu sužinoti, kieno sąskaita ketinama taupyti. Ar kas skaičiavo, kiek kainavo reorganizacija? Kažin ar nėra taip, kad kaliniams išlaikyti skiriama kur kas daugiau pinigų nei policijai? Mes sutinkame, kad šalyje sunki padėtis, bet, bloginant darbuotojų padėtį, su žmonėmis reikia kalbėtis", – apmaudavo V.Žarkovas.

E.Lukšienė teigė, kad pastaruoju metu jos alga sumažėjo 200 litų.

Grasina žygiuoti su vaikais

Piketuotojai priminė, jeigu į jų reikalavimus nebus atsižvelgta, balandžio 25 d. Vilniuje ketinama surengti visuotinę protesto akciją, kurioje dalyvaus keli tūkstančiai ugniagesių, pasieniečių, muitininkų, policininkų, taip pat jų šeimų nariai.

Vakar išplatintas pranešimas, kuriame teigiama, kad sekmadienį, balandžio 5 d., Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinė profesinė sąjunga Vilniuje rengs eitynes Gedimino prospektu bei mitingus prie Seimo ir Vyriausybės. Verbų sekmadienį ketinama išeiti į gatves kartu su savais vaikais. Savo atžalų lūpomis jie ketina kreiptis į valstybės vadovus ir politikus, nes nori, kad visi Lietuvos vaikai augtų saugioje visuomenėje, ir pagaliau būtų išgirsti bei įgyvendinti pareigūnų pateikti reikalavimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų