Pereiti į pagrindinį turinį

Ramų poilsį trikdo staugimas

2009-03-25 09:00
Ramų poilsį trikdo staugimas
Ramų poilsį trikdo staugimas / Nerijaus Jankausko nuotr. Problema: dalis šeimininkų nežino, ką jų augintiniai veikia likę vieni namie.

Neapsikentę nuolatinio kaimynų augintinių keliamo triukšmo, klaipėdiečiai vis dažniau ieško pagalbos. Šeimininkams už gyvūnų nepriežiūrą gresia baudos.

Staugia ištisą parą

Debreceno gatvės 18 daugiabučio namo gyventojai gyvena be poilsio. Jų ramybę trikdo aštuntame aukšte gyvenančių kaimynų šuo. Išėjus šeimininkams, gyvūnas pradeda kaukti be sustojimo. Ramybės neturi ne tik aštunto, devinto ar septinto, bet ir penkto aukšto gyventojai.

„Šuns šeimininkų dažnai nebūna namie, tai jis kaukia be sustojimo dieną naktį. Grįžti iš darbo, nori pailsėti, o poilsio nėra. Galima išeiti iš proto“, – guodėsi moterys.

Gyventojai bandė kalbėti su šuns šeimininkais, tačiau situacija nepasikeitė. Šie tik atsakė, kad nieko negali padaryti.

Debreceno gatvės 18 name gyvenantys klaipėdiečiai suabejojo ir tuo, kaip kaimynai rūpinasi augintiniu.

„Kažkada šuo buvo pudelis, o dabar vieni kaltūnai. Nepanašus į pudelį. Vargšas šunelis. Gaila į jį žiūrėti. Gal yra kokia institucija, kuri galėtų paimti augintinį iš tokių šeimininkų?“ – klausė moterys.

Anot gyventojų, laiptinėje iš 36 butų šešiuose auginami šunys, tačiau problemų kyla tik su vienu.

Taisyklių laikosi ne visi

Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Ilona Urbutienė aiškino, jog daugiabučio namo bute galima laikyti ne daugiau nei du naminius gyvūnus.

Prieš įsigydami šunį ar katę šeimininkai turi gauti daugumos gyventojų sutikimą. Jei butuose su bendra virtuve gyvena kelios šeimos, tai būtinas visų pilnamečių gyventojų raštiškas sutikimas.

Pagal taisykles Klaipėdos mieste privaloma registruoti šunis ir kates. Tačiau pasitaiko, kad šeimininkai registruoja ir šeškus.

Iš viso mieste užregistruota beveik septyni tūkstančiai su puse gyvūnų. Daugiausia – šunų. Registracijos metu, jei šeimininkas nori, gyvūnui po oda įdedama indentifikacijos mikroschema.

„Pasitaiko atvejų, kai šuo ar katė pabėga. Surasto šuns mikroschema nuskaitoma ir taip surandamas jo šeimininkas“, – aiškino I.Urbutienė.

Registruotų gyvūnų šeimininkai privalo mokėti mėnesinę rinkliavą – penkis litus už šunį, tris – už katiną.

Užregistruoti neturi laiko

Kontrolę, ar gyvūnas registruotas, atlieka Gyvūnų registravimo centras.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Laimos Jūrevičienės, patikrinimai vykdomi per mėnesį keturis kartus.

Organizuojant juos atsižvelgiama į žmonių skundus. Patikrinimo metu randama nuo vieno iki šešių neregistruotų šunų. Dalies gyvūnų šeimininkų nėra namie.

Dažniausiai tikrintojams klaipėdiečiai aiškina, jog gyvūnų neužregistravo, nes neturėjo laiko, o vėliau geranoriškai susimoka rinkliavą.

„Klaipėdoje tikrai nėra registruoti visi gyvūnai, bet situacija nėra prasta. Nemanau, kad žmonės gyvūnų neregistruoja piktybiškai. Kai kurie paprasčiausiai neturi už ką susimokėti“, – tvirtino L.Jūrevičienė. Už neregistruotą gyvūną gresia įspėjimas arba bauda iki 200 litų.

Reikia kalbėti su šeimininkais

Pagal gyvūnų auginimo ir laikymo taisykles savininkai privalo garantuoti, kad šunys ar katės nekels grėsmių žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, laikysis higienos reikalavimų. Jei augintinių šeimininkai nepaiso šių reikalavimų, gyventojai gali kreiptis į policiją.

„Jei šuo staugia be sustojimo, tai rimties trikdymas. Kaip šeimininkas negali leisti muzikos, taip ir šuo savosios. Jei kaimynai patvirtins, kad staugia, šeimininkui gresia bauda“, – aiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Už tokį pažeidimą šuns šeimininkui gresia įspėjimas arba bauda iki 200 litų. Tačiau K.Sinkevičius gyventojams patarė pirmiausia pasikalbėti su kaimynais.

Gali būti, kad šuns šeimininkai nežino, jog gyvūnas kaukia likęs vienas. Jei tokiu būdu problemos nepavyksta išspręsti, reikia kreiptis į policiją. Pasitaiko ir tokių atvejų, jog šuo kaukia, nes šeimininkas jo nešeria. Apie tokius įtarimus reikia pranešti Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybai.

Per metus policija sulaukia apie dešimt nusiskundimų dėl daugiabučiuose namuose nuolat kaukiančių šunų. Tačiau dažniau, pasak K.Sinkevičiaus, lojimu piktinasi gyvenviečių, kur sodybos arti viena kitos, gyventojai.


Klaipėdoje registruota gyvūnų:

Šunų – 6928

Kačių – 521

Kiti gyvūnai – 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų