Pereiti į pagrindinį turinį

Sulčių spaudyklose driekiasi ilgiausios eilės

2012-09-20 09:13
Sulčių spaudyklose driekiasi ilgiausios eilės
Sulčių spaudyklose driekiasi ilgiausios eilės / Sauliaus Žiūros (BFL) nuotr.

Gausus obuolių derlius vaismedžių augintojus veja ieškoti naujovių. Kaip panaudoti vienu metu sunokusį didelį obuolių derlių? Išeitis – net porą metų tinkančios vartojimui obuolių sultys.

Išlieka šviežios dvejus metus

Sulčių spaudyklų Klaipėdoje ir aplink esančiose gyvenvietėse ar soduose yra ne viena. Kaip įprasta, sultys išspaudžiamos į dideles talpas, o namuose šeimininkės jas kaitina ir konservuoja. Vakarų Lietuvoje veikia tik vienintelė sulčių spaudykla, kurioje obuolių sultys iš karto išpilstomos į specialius maišelius su kraneliais.

„Šeimininkei nebereikia kaitinti sulčių, plauti ir uždarinėti stiklainių. Iš kliento obuolių mes spaudžiame sultis, jas pasterizuojame, sufasuojame ir atiduodame išsivežti. Jau antrus metus naudojame šią technologiją“, – pasakojo spaudyklos savininkas Vilmantas Vaičekauskas.

Gamybos procesas taip pat greitas ir patogus – obuoliai transporteriu keliami į plovimo įrenginį, smulkinami, po to spaudžiami, pasterizuojami. Trys litrai sulčių 80 laipsnių temperatūroje prateka per 10 sekundžių, todėl jos nepakeičia savybių ir išlieka kaip ką tik spaustos.

„Mes galime pasiūlyti 3 ar 5 litrų talpos pakuotes. Tokioje plastikinėje pakuotėje sultys gali išlikti šviežios net dvejus metus. Tačiau rekomenduojame sultis išgerti iki kito sezono“, – pasakojo jaunas verslininkas.

Plastiko maišelis su sultimis gali būti įstatomas į kartoninę dėžutę.

„Pradarius maišelio kranelį, nereikėtų baimintis. Kadangi oras į vidų nepatenka, sultys negenda. Tačiau jas patartina suvartoti per tris mėnesius“, – tikino V.Vaičekauskas.

Montuos antrą liniją

Sulčių skonis ir jų išsilaikymo galimybės priklauso nuo obuolių rūšies ir jų kokybės.

„Jei obuoliai ką tik nuskinti, sultys bus kokybiškesnės. Tačiau jei sultys bus spaudžiamos iš krituolių, jų kokybė bus prastesnė, nes gali patekti obuolių su puviniu. Tokios sultys greičiau surūgs“, – kalbėjo V.Vaičekauskas.

Rugsėjį prie sulčių spaudyklų vienu metu nusidriekė didžiulės obuolių augintojų eilės.

„Kas antrus metus taip nutinka. Šiemet turim didesnį obuolių derlių. Tik keista, kad žmonės vienu metu suskumba jį doroti“, – pasakojo spaudyklos savininkas.

V.Vaičekausko įmonėje šiuo metu per dieną aptarnaujama apie 20–30 klientų.

„Pastaruoju metu tenka dirbti ištisą parą. Netrukus iš Austrijos atsigabensime antrą liniją, jau turime pasiruošę patalpas“, – kalbėjo vyras.

V.Vaičekauskas aiškino, kad įrengus antrąją liniją vienas cechas aptarnaus iš anksto užsiregistravusius klientus, kitame bus aptarnaujami visi bendroje eilėje laukiantys žmonės.

„Jau kitą savaitę tikimės, kad veiks antroji mūsų linija. Kol kas klientų tiek daug, jog net nenaudojame savo mobiliosios įrangos, kuria galėtumėme aptarnauti visą apskritį“, – pasakojo V.Vaičekauskas.

Sultys – šeimos verslas

Obuolių augintojai šį rudenį į šalia Klaipėdos įsikūrusią sulčių spaudyklą važiuoja iš Šilutės, Plungės ar net Mažeikių ir Jurbarko.

„Žmonės kooperuojasi šeimomis ir veža didelius kiekius obuolių. Mažiausias mūsų priimamas kiekis – 70–80 kg obuolių. Tai yra trys maišai obuolių. Tokiam klientui sultis pagaminame per dešimt minučių“, – kalbėjo sulčių spaudėjas.

V.Vaičekauskas modernia technika sultis spaudžia tik antrus metus, iki tol obuoliai buvo spaudžiami presu.

„Su tėvu sultis spaudžiame jau trylika metų. Mūsų įranga gali per valandą pagaminti 500 litrų sulčių ir išpilstyti į 100 pakelių. Antroji linija galės pagaminti 850 litrų sulčių per valandą“, – pasakojo verslininkas.

Penkių litrų sulčių pakuotė iš kliento obuolių kainuoja 7 Lt, vieno litro sulčių kaina siekia 1,4 lito.

V.Vaičekauskas aiškino, kad sulčių spaudimo įrangai nepavyko gauti ES paramos, verslo pradžiai nepanoro lėšų skolinti ir bankai.

„Padėjo giminės, tačiau investicija dar tikrai neatsipirko, juk tai sezoninis verslas“, – kalbėjo V.Vaičekauskas.

Aplink Klaipėdą veikiančiose nedidelėse sulčių spaudyklose vieno litro kaina šiemet smuktelėjo iki 40 centų, o pernai buvo prašoma 50 centų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų