Pereiti į pagrindinį turinį

Švaistūnai verslininkai prašo malonės

2009-05-13 09:00
Skirtumas: už sklypo, esančio vos tik išlipus iš kelto, nuomą per metus siūlyta mokėti ir 290 tūkst. litų, nors dabar jis išnuomotas už pradinę 30 tūkst. litų kainą.
Skirtumas: už sklypo, esančio vos tik išlipus iš kelto, nuomą per metus siūlyta mokėti ir 290 tūkst. litų, nors dabar jis išnuomotas už pradinę 30 tūkst. litų kainą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Už rekordines sumas aukcionuose valstybinės žemės sklypus išsinuomoję verslininkai ieško įvairių būdų, kaip nemokėti mokesčių.

Ieško savivaldybės kaltės

Į savivaldybę kreipėsi bendrovės "Kopų lūgnė" direktorius Karolis Petrošius, kuris pateikė prašymą nemokėti beveik 100 tūkst. litų už žemės nuomą.

Bendrovė pernai gegužę išsinuomojo beveik 25 arų žemės sklypą Smiltynės g. 12B. "Kopų lūgnė" aukcione už sklypo nuomą pasiūlė metinę 290 tūkst. litų kainą, nors pradinė buvo vos 30 tūkst. litų.

Tačiau vietoj nusenusių kioskų planavę statyti kavinę ir nedidelę parduotuvę, verslininkai pernai lapkritį kreipėsi į Klaipėdos apskrities viršininko administraciją, nes ji yra valstybinės žemės valdytoja, kad būtų nutraukta nuomos sutartis.

Nors ji galiojo septynis mėnesius, "Kopų lūgnė" Klaipėdos savivaldybei pervedė tik pradinį įnašą – 30 tūkst. litų. Skola siekia beveik 100 tūkst. litų.

Todėl bendrovė kreipėsi į savivaldybę prašydama ją atleisti nuo žemės nuomos mokesčio. Motyvas – esą sutarties galiojimo laikotarpiu jie išsinuomotame sklype negalėjo vykdyti veiklos, nes jame stovėjo nenukelti kioskai.

Nepavyksta "prasisukti"

"Aukciono sąlygose buvo nurodytas kioskų iškėlimo terminas. Be to, leidimai prekybai kioskuose buvo pratęsiami tik mėnesiui, todėl tikrai nedarėme kliūčių tame sklype vykdyti veiklą. Tokie prašymai yra tik bandymas laimėti laiko ir nemokėti nuomos mokesčio. Jei nebūtų prašymo, tai jau būtume bendrovę atidavę antstoliams, kad jie išieškotų skolą", – sakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė.

Ji teigė, kad tų sklypų, už kurių nuomą pasiūlytos rekordinės sumos, likimas toks pat.

"Matyt, išsinuomojo labai brangiai, nes galvojo ką nors "prasukti". Tačiau nepavykus nuomininkai traukiasi, ieško būdų nemokėti nuomos mokesčio, o mes vargstame išsiieškodami pinigus", – teigė A.Špučienė.

Tas pat atsitiko ir su vadinamuoju auksiniu trikampiu – S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančiu beveik 31 aro dydžio sklypu. Patrauklioje vietoje esančio komercinės paskirties žemės ploto pradinė metinė nuomos kaina buvo 80 tūkst. litų. Tačiau verslininkai ją pakėlė net 37 kartus – iki 3 mln. litų. Aukcioną laimėjo ir sklypą išsinuomojo Marijampolėje registruota bendrovė.

Kainą pakėlė 40 kartų

Marijampolietis rekordinę kainą pasiūlė už 9 arų sklypo Jūros gatvėje nuomą. Jo pradinė metinė kaina – 24 tūkst. litų viršyta daugiau nei 40 kartų – iki 1 mln. 60 tūkst. litų. Sklype buvo numatyta statyti gyvenamuosius namus.

Visi sklypai nuomojami 99 metams.

"Prisiūlė labai aukštų kainų, kurios buvo protu nesuvokiamos. Tačiau sutarčių taip ir nevykdė. Jos jau nutrauktos. Teismas marijampoliečiams priteisė sumokėti nuomos mokesčius, kurie buvo skaičiuojami, kol galiojo sutartys. Tačiau nieko negalime padaryti, turto jie beveik neturi, tad negalime išieškoti", – aiškino A.Špučienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų