Quantcast

Tarptautinė Ukrainos mokykla sėkmingai tęsia veiklą

  • Teksto dydis:

Tarptautinė Ukrainos mokykla (TUM) tęsia mokinių priėmimą 2024–2025 mokslo metams. Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose kitiems metams jau užregistruota 1 tūkst. vaikų. TUM Klaipėdos skyriuje priėmimas vyksta adresu Alyvų g. 10 (kur mokykla veikia jau trečius metus).

Lietuvos Tarptautinė Ukrainos mokykla sudarė sutartį su valstybiniu licėjumi „Tarptautinė Ukrainos mokykla (Kijevas)“ penkerių metų laikotarpiui. Kijeve šiame licėjuje dirba tik metodininkai, o nuo 2007 m. privačios mokyklos Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Graikijoje ruošia vaikus valstybinei metinei atestacijai, kurią vykdo Ukrainos švietimo ministerija, ir išduoda Ukrainos valstybinio standarto dokumentus.

Tarptautinė Ukrainos mokykla Lietuvoje yra privati ugdymo įstaiga, todėl nuo šių metų rugsėjo stojantieji turės mokėti 75 eurų metinį stojamąjį mokestį. Nuo rugsėjo taip pat bus įvestas mėnesinis mokestis (30, 50, 75 eurai). Našlaičiai ir pusiau našlaičiai nuo mokėjimo atleidžiami. Vilniuje veikia specialiųjų poreikių vaikams skirta išteklių klasė.

„Lietuvoje, deja, nesame savivaldybės mokykla, vadinasi, mokame už patalpų nuomą, – aiškino mokyklos įkūrėja Olena Vnukovska. – Mokestis už mokslą padės vaikams užimti visą darbo dieną – nuo 8.30 iki 17 val. Šie pinigai bus skirti apmokėti už būrelius ir pasirenkamuosius dalykus, už juos atskirai mokėti nereikės. Tikimės, kad tai bus dar mažesnė finansinė našta tėvams nei jiems tektų mokėti už kiekvieną jų vaikų papildomą pamoką.“

Tėvai nelabai supranta, kodėl už mokslą teks mokėti ir kur tie pinigai nukeliaus. 184 mokiniai Klaipėdos padalinyje mokėsi nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose (kas yra neįmanoma), tačiau kasdien lankė pamokas mieste, kur dabar gyvena. Tai reiškia, kad už šių vaikų studijas TUM administracija turėjo mokėti 25 mokytojams už darbą ir už dviejų papildomų patalpų nuomą.

Šiemet nutiko paradoksalus dalykas – Ukrainoje nuotoliniu būdu besimokantys vaikai gavo tų mokyklų dokumentus. O Tarptautinėje Ukrainos mokykloje Lietuvoje valstybinį įvertinimą išlaikę vaikai gaus mokyklos baigimo atestatą.

O. Vnukovska paaiškino, kad tokios taisyklės – Lietuvoje gyvenantys ukrainiečių vaikai pagal gimtinės švietimo sistemą gali mokytis tik Tarptautinėje Ukrainos mokykloje. Be to, už kiekvieną tokį vaiką Lietuvos valstybė tėvams moka po 95 eurus.

„Džiaugiamės, kad mokytojai nori ir toliau dirbti mūsų mokykloje. Kiekvienas, pasiruošęs keisti darbą, turi teisę rinktis. Mūsų mokykla Vilniuje yra dvikalbė, tai reiškia, kad nuo pirmos klasės mokiniai mokosi lietuvių kalbos, o nuo antros klasės – matematikos ir gamtos mokslų. Mūsų mokyklos privalumas yra tai, kad ji gavo Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos leidimą veikti pagal Ukrainos programą – kaip užsienio šalies mokykla. Mūsų mokykla yra unikali Europoje. O dabar Tarptautinės Ukrainos mokyklos modelį diegiame Latvijoje ir Lenkijoje. Mūsų mokykloje jau yra sukurta puiki materialinė techninė bazė (visuose skyriuose kompiuterių klasės, didaktinė ir metodinė medžiaga, bibliotekos), yra galimybė pasirinkti vokiečių, prancūzų, anglų kalbas, smuiko, fortepijono pamokas, sporto sekcijas, choreografiją, teatrą, vokalą, baletą. 800 mokinių, kurie mokėsi Klaipėdoje, turėtų žinoti, kad uostamiesčio savivaldybė neplanuoja atidaryti dar vienos savivaldybės mokyklos ukrainiečiams“, – sakė O. Vnukovska.

Į Lietuvą atvyksta vis daugiau šeimų iš Ukrainos, kurių vaikai ieško galimybės tęsti mokslus pagal ukrainietišką programą.

Šiandien, birželio 27 d., Ukrainos ambasadorius lankysis Klaipėdoje. Jis dalyvaus ceremonijoje ir įteiks Ukrainos valstybinio modelio baigimo dokumentus 52 moksleiviams, baigusiems devintą klasę, ir 36 vienuoliktos klasės abiturientams.

Šiuo metu visuose Lietuvos Tarptautinės Ukrainos mokyklos padaliniuose vyksta vasaros stovykla, kur vaikai mokosi Lietuvos istorijos ir kultūros, keliauja, lanko įvairias ekskursijas ir semiasi jėgų prieš naujus mokslo metus.

TUM administracija dėkoja Lietuvai ir visiems draugams lietuviams už pagalbą Ukrainos mokyklai ir ukrainiečių vaikams. Tikimasi, kad bendradarbiavimas su Klaipėdos savivaldybe bus sėkmingas, kaip ir ilgus metus besitęsianti draugystė tarp Klaipėdos ir Ukrainos Odesos.

Kviečiame dirbti lietuvių kalbos mokytojus. Svajojame, kad Klaipėdos padalinyje nuo pirmos klasės būtų mokoma lietuvių kalbos. Kaip pasakojo Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos padalinyje keturias klases baigusios mergaitės mama Svetlana, šioje mokykloje, draugiškų žmonių apsuptyje, dukra jaučiasi saugi. Kai šeima, pabėgusi nuo karo baisumų, atsidūrė Klaipėdoje, mergaitė pradėjo lankyti lietuvišką mokyklą, tačiau, vos atsidarius Tarptautinei Ukrainos mokyklai, mama, be menkiausios abejonės, dukrą nuvedė ten, kur studijos vyksta jos gimtąja kalba ir pagal Ukrainos valstybinę švietimo sistemą.

„Džiaugiuosi, kad mano vaikas ten nepatiria streso ir ben-drauja bei mokosi gimtąja kalba. Juk kai grįšime namo, dukra galės tęsti mokslus savo mokykloje. Ir jei tai neįvyks taip greitai, kaip norėtume, ji čia jausis kaip namuose. Jau mokomės lietuvių kalbos“, – sakė Svetlana.

Moteris patikino, kad 50 eurų mokestis jai neatrodo visiškai neįkandamas, juolab, kad už būrelius atskirai mokėti nereikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimėlis

Klausimėlis  portretas
Ar ten jau visi kalba Lietuviškai?

Uz Lietuva

Uz Lietuva portretas
Sitas nacistiniu hoholu mokyklas reikia susprogdinti

Jonas

Jonas portretas
Vėliau nežinosite ,kaip atsikratyti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių