Pereiti į pagrindinį turinį

Tragedija Kuršių mariose įvyko dėl katerio gedimo?

2010-09-11 07:00
Lemtis: V.Mamontovą ištiko vyresniojo brolio likimas – jis, kaip ir jo brolis, pradingo regatos metu.
Lemtis: V.Mamontovą ištiko vyresniojo brolio likimas – jis, kaip ir jo brolis, pradingo regatos metu. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

Daugiau laiko praleidęs vandenyje nei sausumoje buriavimo treneris Valerijus Mamontovas Kuršių mariose pradingo stebėdamas savo išugdytų buriuotojų varžybas.

Dingo varžybų metu

55-erių vyras iš kolegų akiračio pradingo ketvirtadienio pavakarę. Siaučiant pusantro metro bangoms Neringos sporto mokyklai priklausančiu kateriu "Brig" V.Mamontovas galėjo būti nublokštas į vandenį.

Pripučiamas kateris aptiktas priekiu įsirėmęs į gruntą 100–150 m nuo kranto. Tačiau jame nidiškio buriuotojo nebuvo.

Nidiškį nelaimė ištiko Kuršių mariose startavusių buriavimo varžybų Lietuvos taurei laimėti metu. Jose varžėsi ir V.Mamontovo auklėtiniai. Ketvirtadienį vyras pavėlavo į rungtynių pradžią – jis paskubomis grįžo iš Klaipėdos. Įsėdęs į Neringos sporto mokyklai priklausantį katerį "Brig" nidiškis nuskubėjo varžybų dalyvių link.

"Jį matė apie 16 valandą. Tuo metu mariose buvo daug jį pažinojusiųjų. Tačiau niekas tuo metu nežinojo, kad galėjo nutikti nelaimė. Tai atsitiko tarp 16 ir 18 valandos", – tvirtino V.Mamontovo žmona Stanislova.

Nunešė Kaliningrado link?

Apie nelaimę buvo pranešta Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui. Į įvykio vietą nedelsiant išplaukė greitasis VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės kateris "Boomeranger", kurio įgula pradėjo "šukuoti" marias.

Prieš vidurnaktį į orą paieškos darbams pakilo kariškių sraigtasparnis MI-8. Apie pirmą nakties dėl blogo matomumo ir pakilusio vėjo paieškos darbai buvo nutraukti iki šviesaus paros meto.

Moteris sakė, kad jai vyro kolegos minėjo, jog V.Mamontovas galėjo būti nuneštas į Rusijos Federacijos pusę. Nidiškio paieškas apsunkino sutemos.

"Kelis kartus skambinau į jo mobilųjį telefoną, tačiau jis buvo išjungtas. Puoliau skambinti varžybų dalyviams, treneriams. Tuomet ir pradėjo jo ieškoti", – kalbėjo S.Mamontova.

Moteris minėjo, kad ji dar viliasi, jog vyras gali būti gyvas ir yra išsigelbėjęs kažkur Kaliningrado srities krantuose.

"Kas matė, sakė, jog jis pasidavė sienos link. Tačiau buvo tamsu – nepavyko rasti. Kiek žinau, bus prašoma leidimo ieškoti Rusijoje", – kalbėjo moteris.

Sugedo kateris?

"Sveikata jis nesiskundė, nemanau, kad galėjo apalpti ir iškristi iš katerio. Buvo problemų dėl katerio variklio. Sunkiai įsijungdavo, atrodo, kad užvesdavo tik įjungus pavarą", – apie galimas nelaimės priežastis kalbėjo Lietuvos "Optimist" jachtų asociacijos vadovas Arūnas Burkšas.

Spėliojama, ar tragedija galėjo nutikti mariose bandant įjungti variklį.

"Taip, jei pavara įjungta, galėjo truktelėti į priekį, tačiau juk nedideliu greičiu. Jis mokėjo stovėti laive", – svarstė A.Burkšas.

Apie Sporto mokyklai priklausančio katerio gedimus prabilo ir kiti buriuotojai. Tačiau nė vienas negalėjo nuspėti, kas nutiko didelę patirtį turėjusiam treneriui.

Prieš pat išplaukdamas stebėti varžybų, V.Mamontovas pakeliui iš Klaipėdos buvo trumpam stabtelėjęs Juodkrantėje pas artimiausią savo draugą.

"Mes su juo buvome broliai. Vis dar sunku patikėti, kad tai nutiko. Jis sustojo padėti man įjungti automobilio variklį. Ir išlėkė į varžybas", – prisiminė juodkrantiškis Antanas Varžaitis.

Nuo vaikystės vyrus siejo itin artimas ryšys. Abu A.Varžaičio sūnūs buriavimo paslapčių išmoko iš V.Mamontovo.

"Abu sūnūs priklauso Lietuvos rinktinei – Valerijus juos treniravo", – tikino A.Varžaitis.

Vyras atviravo, kad tragedijos ženklų nenujautė nei jis pats, nei bičiulis.

"Suskambus telefonui nujausdavau, kad tai jis skambina. Tačiau apie nelaimę nebuvo minčių. Tą dieną jis atrodė ramus, atrodė, kad nebuvo ko jaudintis", – apie paskutinį susitikimą su bičiuliu kalbėjo juodkrantiškis.

Nutraukė varžybas

Keturias dienas trukusio Lietuvos čempionato varžybų buvo nuspręsta nenutraukti, tačiau "Bitės" regatos atsisakyta.

"Penktadienį turėjo prasidėti Lietuvos "Bitės" regata, o Valerijus turėjo būti šios regatos vyriausiasis teisėjas. Mes nusprendėme varžybų atsisakyti", – tikino A.Burkšas.

Pasak A.Burkšo, ne vieną buriuotojų kartą išauginusiam V.Mamontovui simpatijas jautė ne tik neringiškiai, bet ir didelė Lietuvos buriuotojų dalis.

"Šį rytą pliaupiant lietui išvydau rytinį krosą bėgančią dešimtmetę Valerijaus auklėtinę, kuri savo amžiaus grupėje yra pripažinta geriausia Lietuvoje. Persmelkė širdį mintis, kad vaikui ne veltui nesimiega", – apie tragediją bylojusias nuojautas kalbėjo A.Burkšas.

Nesibaigus nidiškio paieškoms, buriuotojus dar palaikė viltis, kad treneris bus surastas.

"Net būtų sunku pasakyti Valerijaus auklėtiniams: "Vaikai, plaukiame į marias". Tai būtų per daug skaudu visiems", – kalbėjo A.Burkšas.

Neringos meras Vigantas Giedraitis apie mįslingą svainio dingimą tikino sužinojęs tik vėlyvą ketvirtadienio vakarą.

"Tarnybos dirbo puikiai. Tačiau nuo ketvirtos valandos popiet iki vakaro, kai surado jo valtį, – man asmeniškai įvykiuose – juoda skylė. Nesuprantu, buvo tiek daug žmonių ant vandens ir niekas nematė, kad dingo Valerijus. Labai skaudu", – tikino Neringos meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų