Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio turgaus prekeiviai – sutrikę

2012-05-03 05:00
Uostamiesčio turgaus prekeiviai – sutrikę
Uostamiesčio turgaus prekeiviai – sutrikę / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Reikalavimas įsigyti kasos aparatus Klaipėdos turgaus prekeiviams užminė mįslę, kurie iš jų dirba kūrybinį darbą, o kurie tiesiog prekiauja.

Kiršina prekybininkus

Nuo gegužės pradžios įsigaliojo reikalavimas dengtose turgavietėse kasos aparatus įsigyti ir prekiaujantiems ne maisto produktais. Vakar Naujojoje uostamiesčio turgavietėje iš pažiūros niekas nepasikeitė – prekybininkai toliau dirbo be kasos aparatų.

Tačiau vos apie tai užsiminus užvirė diskusijos. Prekybininkai aiškino, kad naujoji tvarka įnešė gerokai sumaišties. Jie svarstė, kuriems iš jų kasos aparatus reikia įgyti, o kurie gali dirbti kaip ir anksčiau.

Prekeiviai spėliojo, kodėl darantiems puokštes ar vainikus kasos aparatų nereikia, neva jie priskiriami menininkams, o pardavinėjantiems skintas gėles – aparatai būtini. Gėlių pardavėjai tikino, kad pirkėjui paprašius kiekvienas iš jų gali padaryti puokštę. Be to, visos gėlės esančios vienodos.

Tad toks skirstymas esą tik kiršina prekybininkus ir įneša painiavos.

Skintomis, vazoninėmis gėlėmis ir puokštėmis prekiaujanti Aistė Butkuvienė pasakojo, kad paskambinus Mokesčių informacijos centro telefonu klaipėdietei buvo paaiškinta, kad jai kasos aparato reikia, tačiau to paties paklausus raštu – atsakymas buvo priešingas.

Įsigijo tik viena

Naujojoje turgavietėje bene vienintelė rožėmis prekiaujanti Virginija Žukauskienė neslėpė jau įsigijusi kasos aparatą, tačiau jį parsiveš tik ketvirtadienį. Moteris abejojo, ar skubės juo naudotis – lauks, kol ir kiti įsigis.

Vyresnio amžiaus prekybininkai aiškino, kad nepirks kasos aparatų. Lauks, kol mokesčių inspektoriai pradės grasinti baudomis, o tuomet prekybos greičiausiai atsisakys.

Jie mano, kad prekiaujantiems maisto produktais pasisekė labiau. Pernai prieš įvedant kasos aparatus jie buvo labiau informuojami apie laukiančias permainas. Jiems taip pat buvo paaiškinta dėl kompensacijų už įsigytus kasos aparatus.

Šiemet prekybininkai tikino dar nežinantys, ar jiems bus kompensuotos priverstinės išlaidos.

Prekybos nepagerins

Senajame turguje gėlėmis prekiaujančios moterys įsitikinusios, kad kasos aparatai ilgai neatlaikytų dėl drėgmės.

Pardavėjos taip pat guodėsi, kad prekyba ir taip sumenkusi – žmonių perkamoji galia kritusi, o kiti išvažiavę uždarbiauti svetur. Tad prekyba gėlėmis gerokai sumažėjusi – neišpirktus žiedus dažnai tiesiog tenka išmesti.

Prekybininkai teigė neprieštaraujantys nurodymui įsirengti kasos aparatus, tačiau mano, kad tai tesąs dar vienas siekis sužlugdyti smulkųjį verslą.

Iki vakar Klaipėdos apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje užregistruota per 560 kasos aparatų, iš jų Klaipėdoje – per 320.

Klaipėdos AVMI atkreipia dėmesį, kad gegužę tiek turgavietėse, tiek kitose prekybos vietose mokesčių mokėtojai bus tikrinami įprasta tvarka. Už prekybą be kasos aparato fiziniams asmenims numatyta piniginė bauda nuo 500 iki 1000 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų