Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiestyje dėl adresų – chaosas

2015-07-14 03:00

Švyturio gatvės dalį Klaipėdoje be miesto tarybos pritarimo suskubta paskelbti J.Janonio gatve. Tai liudija iškabinta lentelė. Be gyventojų žinios ir sutikimo du gyvenamieji namai, Vitės mokykla ir transformatorinė netikėtai atsidūrė naujoje gatvėje. Šios permainos šokiravo ir gyventojus, ir čia veikiančios įmonės savininkus, kuriems tokie pakeitimai kainuos brangiausiai.

Vytauto Petriko nuotr.

Švyturio gatvės dalį Klaipėdoje be miesto tarybos pritarimo suskubta paskelbti J.Janonio gatve. Tai liudija iškabinta lentelė. Be gyventojų žinios ir sutikimo du gyvenamieji namai, Vitės mokykla ir transformatorinė netikėtai atsidūrė naujoje gatvėje. Šios permainos šokiravo ir gyventojus, ir čia veikiančios įmonės savininkus, kuriems tokie pakeitimai kainuos brangiausiai.

Beprasmė sumaištis

"Absurdas", – tiek pakomentavo Švyturio gatvės 6 namo gyventoja Lijana (pavardė redakcijai žinoma), kai išgirdo, kad nuo šiol ji gyvens nauju adresu – J.Janonio gatvė 28.

Esą pasižiūrėjus į miesto planą, Švyturio gatvės dalį paversti J.Janonio gatvės dalimi yra nelogiškas sprendimas, nes kompaktiškame Švyturio g. kvartale suformuojamas "kažkoks apendiksas".

"Kam reikia keisti tai, kas yra šitiek metų nusistovėję? Akivaizdu, kad žmonėms šie pakeitimai sudarys daug nepatogumų. Visais atvejais anksčiau, kur buvo keisti gatvių pavadinimai, tai lietė tik kampinius namus. Pavyzdžiui, Herkaus Manto-S.Daukanto g. kampą. Esą negalėjo būti vienas namas dviejose gatvėse, ir adresą keitė. Tačiau tai, ką padarė dabar, – nesąmonė", – įsitikinusi Lijana.

Teigiama, kad po tokių adresų keitimų gyventojų korespondencija, net praėjus 4–5 metams, vis dar pasiklysta ir nepasiekia adresatų.

"Nežinau, kas dėl to kaltas, bet bus daug sumaišties. Švyturio gatvė čia buvo nuo tarybinių laikų, su J.Janonio gatve mes neturime nieko bendra. Švyturio g. 4, 6, 8 ir 10 namai sudaro savotišką kvartalą, kam reikia visą tai skaidyti į skirtingus adresus?" – klausė klaipėdietė.

Papiktino savivalė

Odontologijos kabineto savininkė Tatjana Guščevskaja, kurios kabinetas patenka į keičiamų adresų sąrašą, tik iš dienraščio žurnalistų sužinojo apie permainas. Juolab juridiniam asmeniui adresų ir įstatų perregistravimas gerokai kainuos.

"Pirmąkart girdžiu, kad keičiasi adresas, kuriame veikia mūsų kabinetas. Koks mano adresas bus, J.Janonio g. 28? Taigi niekas mūsų nebesuras, žmonės painiosis, juk J.Janonio gatvė visai kitoje vietoje", – piktinosi moteris.

Odontologė stebėjosi, kodėl skiriamas J.Janonio adresas pastatui, kuris yra 300 m į šoną nuo tos gatvės.

"Problemų bus daug. Reikės dokumentus perrašyti nauju adresu ir už viską teks mokėti. Tačiau svarbiausia, kad mūsų kabineto niekas neberas. Tai – visiška kvailystė, nesuprantamas sprendimas", – stebėjosi T.Guščevskaja.

Keisis trečią kartą

Prekybos uosto seniūnaitis Ruslanas Schneiderat teigė girdėjęs apie adresų pasikeitimus šiame miesto rajone. Tačiau ir jis čia neįžvelgė veiksmų logikos. Juolab Vitės mokyklos adresas bus keičiamas jau trečią kartą.

"Anksčiau Vitės mokykla buvo Dariaus ir Girėno g. 4, dabar jau kurį laiką – Švyturio g. 2, o po pasikeitimų taps J.Janonio g. 32. Mokykloje vyksta bendruomenės susirinkimai, kaip aš dabar naujakuriams paaiškinsiu, kur jiems ateiti? Žmonės klaidžios, juk kur yra mokykla, žino tik senbuviai", – įsitikinęs R.Schneiderat.

Visi viską žino?

Savivaldybės atstovai tikino, kad apie adresų pasikeitimus gyventojus ir juridinius asmenis jie turi informuoti prieš 10 darbo dienų. Ir skelbimai apie šias permainas jau atsirado ant laiptinių durų. Esą savivaldybė neprivalo asmeniškai kiekvienam gyventojui siųsti laiškų.

"Žmonės pradėjo skambinti, žinoma, jie nepatenkinti, bet mes paaiškinome situaciją. Gyventojai piktinasi, kodėl jų niekas neatsiklausė dėl adreso keitimo. Bet jei mes jų net ir atsiklaustume, vis tiek privalėsime pakeisti tą adresą", – aiškino Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyriaus vyr. specialistė Marija Buivydienė.

Gyventojams kelia nerimą, kaip, pasikeitus įprastam adresui, juos pasieks asmeninė korespondencija, ar neklaidžios specialiosios tarnybos – greitoji, policija, gaisrinė.

"Tarnybos turi naudotis naujausiais adresų bazės duomenimis. Nors mes apie tuos pasikeitimus, žinoma, galime papildomai informuoti tarnybas. Šiaip tai jie apie tai jau žino", – tikino savivaldybės specialistė.

Švyturio gatvės geografinių charakteristikų pakeitimui dar turi pritarti miesto taryba. Ir nors to pritarimo kol kas nėra, ant Švyturio g. 4 namo jau kabo lentelė su J.Janonio gatvės pavadinimu.

Pagrindas – ministro įsakymas

M.Buivydienė paaiškino, kad savivaldybės valdininkai adresų pavadinimus ėmė keisti remdamiesi pernykščiu vidaus reikalų ministro įsakymu.

"Ten į tą Švyturio gatvę yra įvaža iš J.Janonio gatvės. Be to, ministro įsakymas numato, kad gatvė yra viena ištisinė linija. Negali taip būti, kad iš vieno gatvės galo negalėtum nuvažiuoti į kitą jos galą. Kitaip tariant, Švyturio gatvė iki šiol buvo įsiterpusi į J.Janonio gatvę, todėl dalį adresų reikėjo keisti", – dėstė M.Buivydienė.

Esą savivaldybė dar 2012 m. iš Registrų centro gavo raštą dėl 7 gatvių adresų pakeitimo Klaipėdos mieste. M.Buivydienė pasakojo, kad tada mėginta tartis su Registrų centru, kad adresų keitimas liestų tik naujas gatves, kad nebūtų keičiami senų gatvių pavadinimai.

"Atsakymą gavome ir iš ministerijos, kad taip turi būti, todėl ir keičiame. Mes jau pakeitėme Pušyno, Įgulos, Zanavykų, kitų gatvių pavadinimus. Liko tik Švyturio. Apie tai jau informavome paštą. Gyventojai neturėtų patirti nepatogumų, bet, įvertinus žmogiškąjį veiksnį, negalime atmesti nesklandumų tikimybės", – tikino M.Buivydienė.

Nepatogu ir paslaugų teikėjams

Pasak savivaldybės specialistės, adreso pakeitimas – įpratimo reikalas. Esą bendrovės "Klaipėdos vanduo", "Klaipėdos energija", Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras turi savo duomenų bazes, kurias nuolatos patikslina Registrų centre, todėl pakeistus adresus matys be jokio specialaus įspėjimo.

"Gyventojai, kurių adresas buvo pakeistas, neturės informuoti nei šilumos, nei vandens, nei dujų ar elektros tiekėjų, tos įstaigos pasikeitimus matys ir taip. Vienintelis nepatogumas bus žmogui, jei jis norės parduoti nekilnojamąjį turtą. Pakeitus adresą, jis iš Registrų centro turės gauti naują pažymėjimą, anksčiau tai kainuodavo 5 litus", – sakė M.Buivydienė.

Dienraščio duomenimis, bendrovė "Klaipėdos vanduo" vis dėlto patiria nepatogumų. Esą jokių oficialių pranešimų dėl adresų pasikeitimų įmonė nėra gavusi. Tad klientams skirti laiškai keliaus senais adresais. Nes su gyventojais sudarytos sutartys, ir jokių kitų žinių apie pasikeitimus bendrovė neturi.

Panašioje situacijoje atsidurs ir šilumos tiekėjai.

Atliekų tvarkytojai tam tikru laikotarpiu taip pat patirs nepatogumų, nes Registrų centre adresų duomenis atnaujina tik kas pusmetį. Taigi ne viskas bus taip jau sklandu, kaip oficialiai traktuojama.

Siekė aiškumo

Vidaus reikalų ministerijos atstovai dienraščiui paaiškino, jog minėto ministro įsakymo (jo naujos redakcijos) parengimą paskatino siekis, kad "adresai Lietuvos Respublikoje būtų suteikiami laikantis vieningos tvarkos, taip pat siekis, kad gyventojai būtų tinkamai informuojami apie numatomus adresų keitimus".

Įsakyme esą nustatoma pareiga savivaldybėms dar iki sprendimo pakeisti adresą, įvairiais būdais (savivaldybės interneto svetainėje, skelbimų lentose) informuoti gyventojus apie numatomą keitimą, pateikiant kartu ir grafinę tokio sprendimo dalį, t. y. schemas, kaip atrodys pakeista gatvių numeracija, taip pat ir pakartotinai informuoti gyventojus jau priėmus sprendimą dėl adresų keitimo.

Ministerija informavo, jog adresų tvarkymas – naujų suteikimas, esamų, bet neatitinkančių reikalavimų keitimas yra nuolatinis procesas, nes tiek teritorijų planavimo pokyčiai lemia poreikį tikslinti adresus, o ten, kur jie neatitinka reikalavimų – pakeičiami, apie tai informuojant gyventojus.

"Adresai visoje šalyje turi būti suteikiami laikantis vieningos tvarkos. Pažymėtina, kad tinkamai suteikti adresai – gatvių išdėstymas, namų gatvėje ir butų numeravimas pastate – yra labai svarbus faktorius, pvz., specialiosioms tarnyboms (gaisrininkams, policijai, greitajai pagalbai), teikiančioms skubią pagalbą, užsienio svečiams, taip pat ir patiems gyventojams", – rašoma ministerijos paaiškinime dienraščiui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų