Pereiti į pagrindinį turinį

Vagys vėl nuniokojo peliuko skulptūrą

2010-11-18 10:26
Pavogė: peliuką juosė metalo juosta su prasmingais žodžiais, tačiau vagys dalį jos nugvelbė.
Pavogė: peliuką juosė metalo juosta su prasmingais žodžiais, tačiau vagys dalį jos nugvelbė. / Vytauto Petriko nuotr.

Metalo vagys randa būdų pasipelnyti ir iš miestą puošiančių skulptūrų. Miestiečių pamėgta peliuko skulptūra neteko dalies metalinio apvado su prasmingais žodžiais.

Tai ne vienintelė vagių suniokota skulptūra Klaipėdoje.

Klaipėdiečių mylimas peliukas jau kuris laikas tupi ant postamento, kuris atrodo lyg nukramtytas, nebėra ketvirtadalio metalinio akmenį juosiančio apvado. Tikriausiai tai – metalo vagių darbas.

Skulptūros bendraautoris Svajūnas Jurkus tikino, kad jeigu tik kokiame nors ornamente atsiranda plyšelis, žmonės jį krapšto tol, kol ką nors nulupa.

"Apmaudžiausia, kad už pagrobtą detalę gauna vos kelis litus. O atkurti skulptūrą kainuoja kur kas daugiau. Tektų keisti visą apvadą, nes kitaip nepavyktų pritaikyti raidžių šrifto", – piktinosi S.Jurkus.

Menininkai, dar kurdami savo kūrinius, jau ima galvoti apie saugojimąsi nuo vandalų.

"Kai statėme "Vaiduoklį", stengėmės, kad nebūtų nė vienos detalės, kurią būtų lengva nulupti ar nulaužti. Šia prasme saugiausias darbas – "Kaminkrėtys". O prieš porą metų prie Jūrų muziejaus buvo pavogtas vienas "Vėjų rožės" segmentas. Atkūriau jį, bet šiemet dingo kur kas didesnė dalis", – tvirtino skulptorius.

Autoriai peliuko skulptūrą yra įvertinę 15 tūkst. litų. Jos atstatymu turėtų rūpintis savivaldybės Kultūros skyrius.

Šio skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis tikino tik iš "Klaipėdos" sužinojęs apie apniokotą skulptūrą.

Prieš porą metų kažkas nudaužė visą peliuko skulptūrėlę. Tąkart autorius ją rado nuspirtą netoliese ir atkūrė. Už darbą iš savo kišenės sumokėjo miesto meras.

"Miesto biudžete nėra numatyta eilutės vandalizmui. Paprastai, kai sužinome apie apgadintus paminklus, jie atkuriami mecenatų arba autorių lėšomis. Kaip bus šį kartą, negaliu pasakyti", – kalbėjo V.Pakalniškis.

Valdininkas pasakojo, kad kartais paminklai niokojami visiškai nesuprantamais motyvais. Neseniai V.Pakalniškis pats pastebėjo, kad nuo XIX a. miesto ribą žymėjęs riboženklio akmuo P.Lideikio gatvėje suniokotas. Jame buvo nudaužytas miesto herbo siluetas.

Kaip jį atkurti – tikras kultūros skyriaus darbuotojo galvos skausmas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų