Pereiti į pagrindinį turinį

Valdininkų armija vis didėja

2009-06-01 07:50
Ignoruoja: A.Každailevičiui sunkmetis – nė motais, todėl mokesčių mokėtojų pinigais reikės išlaikyti septynis jau priimtus naujus valdininkus, o netrukus įvyks dar du konkursai.
Ignoruoja: A.Každailevičiui sunkmetis – nė motais, todėl mokesčių mokėtojų pinigais reikės išlaikyti septynis jau priimtus naujus valdininkus, o netrukus įvyks dar du konkursai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sunkmečio taupymo planas mažinti valdininkų skaičių uostamiesčio savivaldybėje akivaizdžiai ignoruojamas. Nuo metų pradžios čia priimti dirbti septyni nauji žmonės, paskelbti dar keli konkursai.

Paskelbė 13 konkursų

Nors neoficialiai buvo susitarta šiemet į savivaldybę nebepriimti naujų žmonių, išskyrus tuos etatus, kurie ypač reikalingi, administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius savo įsakymu jau paskelbė 13 konkursų užimti tuščias kėdes.

Juos laimėjo ir darbą savivaldybėje pradėjo 7 nauji darbuotojai. Dar du turi būti priimti artimiausiu metu – birželio 19 dieną įvyks konkursas Miesto ūkio departamento direktoriaus pareigoms užimti. Jame varžysis keturi pretendentai. Netrukus įvyks konkursas ir dėl Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiojo specialisto pareigų.

Valstybės tarnybos departamento duomenimis, į darbą šiemet jau priimta Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Alma Montvilaitė, Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė Alina Jonušauskaitė, Ryšių su visuomene skyriaus Priimamojo vyresnioji specialistė Asta Poškienė, Juridinio skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Laužikaitė, Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Steponavičienė, Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Barsevičius, Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Rolandas Rakevičius.

Du kartus buvo skelbtas konkursas užimti Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vyresniojo specialisto pareigas, tačiau pretendentai neatitiko keliamų reikalavimų. Dėl tokios pačios priežasties niekas nelaimėjo konkurso tapti Investicijų ir verslo plėtros skyriaus Plėtros projektų įgyvendinimo ir apskaitos poskyrio vyriausiuoju specialistu.

Direktorius blogio neįžvelgė

Šiemet į darbą priimti nauji septyni valdininkai mokesčių mokėtojams per mėnesį kainuoja daugiau nei 22 tūkst. litų. Pridėjus ir būsimo Miesto ūkio departamento direktoriaus atlyginimą, per mėnesį algoms reikėtų 27 tūkst. litų.

Tačiau A.Každailevičius nemanė, kad tai yra išlaidavimas.

„Naujų etatų mes nesukūrėme – buvo laisvi, į juos ir priėmėme žmones. Darbuotojų reikėjo, kad būtų užtikrintas savivaldybei priskirtų funkcijų vykdymas, nes reikalaujama, kad darbus atliktume du kartus geriau ir sparčiau“, – aiškino A.Každailevičius.

Jo teigimu, nauji darbuotojai buvo priimti todėl, kad dar niekas nekalbėjo apie antrą taupymo etapą. Tačiau teisybės dėlei reikia pasakyti, jog Vyriausybė dar metų pradžioje pareiškė, kad birželį teks iš naujo veržtis diržus.

Be to, kovą Vyriausybė priėmė nutarimą panaikinti 874 laisvus valstybės tarnautojų ir darbuotojų etatus. Tačiau Klaipėdos savivaldybėje, anot Personalo skyriaus vedėjos Danutės Valuckienės, nė viena pareigybė nebuvo panaikinta. Priešingai, nuo kovo iki šios dienos paskelbti penki konkursai naujiems darbuotojams išrinkti.

Varys nemokamų atostogų

„Tie septyni darbuotojai biudžetui nieko nereiškia. Aišku, dabar, kai reikia sutaupyti 15 mln. litų ir gali būti mažinamas darbo užmokesčio fondas, naujų žmonių tikrai nebepriimsime. Iki birželio reikia sukti galvą, kaip pinigus sutaupyti. Yra preliminarių sprendimų, liečiančių darbo užmokesčio fondą, tačiau kol jie neiškristalizuoti, nenorėčiau apie juos kalbėti“, – sakė A.Každailevičius.

Tačiau jis prasitarė, jog yra svarstoma, kad darbuotojams teks eiti nemokamų atostogų. Tikriausiai nepavyks išvengti ir atleidimų, tačiau, anot A.Každailevičiaus, „apie juos nekalbame, kad nesukeltume panikos“.

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, vertindamas A.Každailevičiaus sprendimus užpildyti laisvus etatus naujais valdininkais, nebuvo kategoriškas: „Šios problemos nesureikšminu. Administracijos direktorius žino, koks yra darbo užmokesčio fondas, tai jo ribose gali suktis, kaip nori. Tačiau reikia suprasti, kad daugiau pinigų nebus, jų gali tik mažėti. A.Každailevičius gali galvoti, kad jam reikia dar dešimt ar dvidešimt žmonių, tačiau daugiau pinigų negaus, todėl metų pabaigoje žmones reikės varyti nemokamų atostogų, nes nebus pinigų algoms“.

Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Aldonos Špučienės teigimu, jei įsakymas skelbti konkursą laisvam etatui užimti būtų derinamas, ji, žinoma, parašytų pastabą, kad trūksta pinigų naujo darbuotojo algai.

„Patvirtintas savivaldybės administracijos darbuotojų darbo užmokesčio fondas yra 10 proc. mažesnis nei reikia. Negaliu nuneigti, kad savivaldybės departamentų ir skyrių vadovų pasitarimuose buvo kalbama apie tai, jog laisvus etatus reikia išsaugoti, nepriimti naujų žmonių, nes taip pavyktų sutaupyti pinigų, kad galėtume sumokėti algas jau dirbantiems. Taip pat buvo susitarta, jog šiemet darbuotojams nebus keliamos kvalifikacijos klasės, kategorijos, kad nedidėtų atlyginimai“, – sakė A.Špučienė.

Jos teigimu, šios taupymo priemonės nėra patvirtintos jokiu įsakymu ar miesto tarybos sprendimu, tačiau visi jas žinojo.

Reikia atleisti 22 žmones

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybėje yra 388,5 etato. Laivų – vos keli.

Anot D.Valuckienės, neužimtos yra šešios valstybės tarnautojų vietos, tačiau dviem paskelbti konkursai. Tarp tuščių valstybės tarnautojų kėdžių – ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, nes į iš darbo pasitraukusios Daivos Paulauskienės vietą naujas darbuotojas kol kas nepriimtas.

Šiuo metu laisvi ir trys etatai dirbti pagal darbo sutartį. „Kol kas nieko į jas neketiname priimti“, – sakė D.Valuckienė.

Nuo šiandien atsilaisvina ir Civilinės saugos tarnybos vyriausiojo specialisto vieta. „Skyriaus vedėjas jau prašo, kad skelbtume konkursą naujam žmogui priimti, tačiau nežinia, kaip bus“, – tvirtino Personalo skyriaus vedėja.

Gegužės pradžioje Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo maksimalus valstybės tarnybos etatų skaičius sumažintas 3 tūkst. 836 pareigybėmis. Tačiau šis nutarimas – tik rekomendacinio pobūdžio. Juo savivaldybėms rekomenduojama didžiausią leistiną valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, pareigybių skaičių sumažinti iki 2007 metų sausio 1 dienos lygio.

Anot D.Valuckienės, vadovaujantis šiuo nutarimu, Klaipėdos savivaldybėje reikėtų panaikinti 22 etatus – tiek naujų įsteigta per pusantrų metų.

Negailėjo ir premijų

Savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius ne tik nepaiso reikalavimų ir susitarimų sunkmečiu į darbą nepriimti naujų valdininkų. Praėjusių metų gruodį daugelį klaipėdiečių šokiravo jo sprendimas 100 savivaldybės darbuotojų išmokėti premijas – iš viso 130 tūkst. litų. Pats direktorius tokį sprendimą aiškino tuo, jog papildomi pinigai valdininkams skirti už viršytą darbo krūvį.

Sprendimą išmokėti premijas A.Každailevičius priėmė savavališkai, nepasitaręs ir negavęs Klaipėdos mero pritarimo.

R.Taraškevičiaus potvarkiu buvo sudaryta komisija, kuri tyrė savivaldybės administracijos direktoriaus veiksmus. Tačiau nustatyta, kad jis įstatymų nepažeidė, todėl nuobaudų išvengė.

22 etatai – tiek reikėtų panaikinti Klaipėdos savivaldybėje, kad būtų sugrįžta į 2007 metų sausio 1 dienos lygį.


Savivaldybės administracijos darbuotojų darbo užmokesčio fondas:

2008 m. – 10 mln. 471 tūkst. litų

2009 m. – 10 mln. 485 tūkst. litų


Valdininkų, šiemet priimtų į darbą, algos, neatskaičius mokesčių:

Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialisto – 2090 litų

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyresn. specialisto – 1995 litai

Ryšių su visuomene skyriaus Priimamojo vyresn. specialisto – 1995 litai

Juridinio skyriaus vyr. specialisto – 2185 litai

Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyr. specialisto – 2090 litų

Sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialisto – 2090 litų

Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyr. specialisto – 2470 litų

Būsimo Miesto ūkio departamento direktoriaus – 3610 litų


Skyriuose, į kuriuos priimti nauji žmonės, skaičius:

Miesto tvarkymo skyrius – 12 (paskelbtas dar vienas konkursas)

Vaikų teisių apsaugos tarnyba – 15

Architektūros ir miesto planavimo skyrius – 11 (neįvyko du konkursai dar vienai vietai užimti)

Ryšių su visuomene skyriaus Priimamasis – 6

Juridinis skyrius – 7

Tarptautinių ryšių ir turizmo skyrius – 4

Sveikatos apsaugos skyrius – 3

Statybos ir infrastruktūros skyrius – 8

Investicijų ir verslo plėtros skyriaus Plėtros projektų įgyvendinimo ir apskaitos poskyris – 5 (buvo konkursas norint priimti dar vieną darbuotoją, tačiau pretendentai neatitiko reikalavimų)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų