Quantcast

Vėl svers moksleivių kuprines

Mėnesio pabaigoje vėl planuojama sverti uostamiesčio moksleivių kuprines. Pastebima, kad pastaruosius metus vis mažiau mokinių į pamokas kulniuoja ant pečių nešdami per sunkius krepšius su knygomis.

Jau kelerius metus organizuojama 1–6 klasių mokinių kuprinių svėrimo akcija šiemet vyks rugsėjo 19–30 dienomis.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Diana Butkienė paaiškino, kad akcija vyks visose uostamiesčio mokyklose, kur ugdomi tokio amžiaus vaikai.

Kuprinių svėrimo akcijos metu informacija apie teisingai „sukrautą“ kuprinę ir reikiamą jos svorį bus teikiama tiek patiems vaikams, tiek jų tėvams, mokyklų atstovams.

Minėtomis dienomis taip pat bus atkreipiamas dėmesys, ar ant moksleivio krepšio yra prisegtas atšvaitas, ar kuprinė nešiojama taisyklingai.

„Akcija tikrai duoda naudos. Pastebime, kad mažėja sunkių kuprinių. Daugeliu atvejų jos atitinka numatytą normą – 10 proc. vaiko kūno svorio“, – teigė D.Butkienė.

Kiek sunkesnės kuprinės neretai būna penktokų ir šeštokų, mat jiems vyksta daugiau pamokų ir tenka nešiotis daugiau knygų.

„Todėl labai skatiname, jeigu mokyklos turi galimybę, kad būtų įrengtos spintelės, kuriose vaikas galėtų palikti daiktus ir visą dieną nenešioti sunkios kuprinės“, – teigė biuro darbuotoja.

Tiesa, būna ir tokių atvejų, kai mokiniai savo krepšiuose nešiojasi net ir tas priemones, kurių tą dieną jiems gali neprireikti.

Akcijos metu mokiniams paaiškinama, kaip teisingai susidėti daiktus, o jeigu nėra galimybės nešioti lengvesnės kuprinės – kaip ją reikėtų teisingai užsidėti ant pečių.

„Sunkiausia kuprinė yra svėrusi 5 kg. Tada vaikas buvo į ją susidėjęs visos savaitės pamokų reikmenis. Dabar jau rečiau pasitaiko, tačiau būna, kad pirmokėliai ir žaislų prisideda į kuprines“, – pasakojo D.Butkienė.

Skaičiuojama, kad optimalus mokinio kuprinės svoris turėtų svyruoti apie 2–3 kg.

„Jau daug metų ir tėvams sakome, kad atkreiptų dėmesį ir į pačios kuprinės svorį. Džiugu, jog naujosios kuprinės jau atitinka nustatytas higienos normas“, – pastebėjo pašnekovė.

Jos teigimu, per sunki arba netinkamai nešiojama kuprinė – ne tik viena ydingos laikysenos formavimosi priežasčių, tačiau gali sukelti ir galvos skausmus, sutrikdyti kraujotaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu

Pritariu portretas
Uždraudus pratybų sąsiuvinius, ir kuprinės ženkliai palengvėtų, ir mokymo kokybė pagerėtų.

jei

jei portretas
Jei nereiketu pildyti niekam nereikalingu, jokios naudos neatnesanciu pratybu, tai nereiketu sverti. Kazkas daro bizni, mokytojoms labai lengva dirbti, o vaikai toliau debileja. Manau, pratybos ir yra tikrasis blogis, del ko visi tampa berasciais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių