Pereiti į pagrindinį turinį

Žinutė apie esą mažinamas pensijas ant kojų sukėlė senolius

2010-11-12 15:28
Žinutė apie esą mažinamas pensijas ant kojų sukėlė senolius
Žinutė apie esą mažinamas pensijas ant kojų sukėlė senolius / Gedimino Bartuškos nuotr.

Paskaitę pensininkams skirtame leidinyje žinutę, uostamiesčio senoliai susijaudino, kad Seimas įteisino dar vieną pensijų mažinimą.

Mažutė žinutė rusų kalba leidžiamame savaitraštyje skelbia, kad nuo šių metų gruodžio 1-osios senatvės pensijos, viršijančios 650 litų, nebus mažinamos tik sunkią negalią turintiems asmenims. Susijaudinę garbaus amžiaus žmonės iš šio teksto suprato, kad sumažintos pensijos dar mažės. Žinutėje rašoma, kad taip Seimas nubalsavo šių metų spalio 26 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai suskubo nuraminti, kad pensijos nebus kaip nors papildomai mažinamos. Jos bus mokamos tokios, kaip iki šiol pagal Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą.

Spalio 26 d. Seime buvo pritarta Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisoms, kuriomis numatyta išimtis vienai senatvės pensininkų grupei – žmonėms, turintiems sunkią negalią. Šiai žmonių grupei pagal Laikinąjį įstatymą pensijos nebus perskaičiuojamos, kaip buvo iki šiol.

Iki šiol neperskaičiuojamos buvo tik netekto darbingumo pensijos tiems negalią turintiems žmonėms, kurie netekę 75–100 proc. darbingumo (I gr. invalidumo pensijas). O visiems senatvės pensijų gavėjams, kurių pensijos buvo didesnės nei 650 litų, jos buvo perskaičiuojamos.

Ministerijos atstovai pranešė, kad pagal dabar galiojančią tvarką, senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms yra nustatomas specialiųjų poreikių lygis, o darbingumas (invalidumas) nėra nustatinėjamas. Todėl analogišką sunkų negalios lygį turintys senatvės pensininkai (kaip ir darbingo amžiaus neįgalieji) buvo nepatenkinti minėto įstatymo taikymu. Tai reiškia, kad įsigaliojus minėtoms pataisoms, senatvės pensijos nebebus perskaičiuojamos ir tiems žmonėms, kurie gauna šias pensijas ir jiems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų