Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejai jau traškina pirmąjį ledą

2012-12-14 11:15
Žvejai   jau   traškina   pirmąjį   ledą
Žvejai jau traškina pirmąjį ledą / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ant plonyčio ledo įsitaisę pirmieji žvejai jau šiurpina gelbėtojus. Prognozuojama, kad šį savaitgalį žvejai mėgins ropštis ant Kuršių marių.

Užšalo tik pakraščiuose

Nors naktimis paspaudus šaltukui ant tvenkinių iš tiesų susidarė kelių centimetrų storio ledas, tačiau Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai perspėja, kad saugiai galima lipti tik ant 7 centimetrų storio ledo.

Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Tomas Taučius kas rytą stebi būrelį vyrų, žvejojančių ant Gargždų karjerų ir ledo.

„Ledas dar nėra storas, nes pašalus iškrito sniegas, ir jis nekietėja vienodai. Svarbu tai, kad sniegas dengia ledą ir nematyti, kokiose vietose koks jis yra“, – kalbėjo T.Taučius.

Jo teigimu, vyrai dažniausiai žvejoja po kelis vienoje vietoje, todėl reikia nepamiršti, kad vieną žmogų išlaiko ir plonesnis ledas.

„O keliems reikia mažiausiai 10 centimetrų“, – priminė T.Taučius.

Viršininkas tikino, kad ant Ketvergių karjerų jis pirmus žvejus matė jau sekmadienį.

„Viduryje telkinio dar buvo atviras vanduo, o ledas buvo tik iš kraštų. Ten jau mačiau besėdintį pirmąjį žvejį“, – kalbėjo T.Taučius.

Klaipėdos ugniagesiai vakar sulaukė praeivio skambučio, kuris pranešė, kad neblaivi moteris vaikščioja įlankoje prie Jono kalnelio, kur ledas – vos kelių centimetrų.

Pasak ugniagesių, mėginant pasiekti klaipėdietę, įlūžo specialios gelbėtojų rogės, bet moteris sėkmingai iškelta į krantą.

Laukia žvejų antplūdžio

Klaipėdoje taip pat žvejai jau tikrina ledo storį ant Trinyčių tvenkinio ir užutėkyje prie Jono kalnelio.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vedėjas Stanislovas Kučinskas tikino, kad nežino, kokio storio ledas šiuo metu gali būti ant miesto telkinių.

„Žmonės sugeba užlipti ir ant vieno centimetro storio ledo, tik klausimas, kiek jie išbūtų. Mačiau šį rytą, kad Vilhelmo kanalas užšalęs, tačiau tai dar nėra tikras, saugus ledas. Naktimis tebuvo apie 4 laipsnius šalčio. Tai yra per mažai rimtam ledui formuotis“, – kalbėjo civilinės saugos specialistas.

Hidrometeorologinė tarnyba skelbia, kad Kuršių mariose ties Vente ir Nida yra 5–6 cm storio ledas. Tikėtina, kad storesnis gali būti tik prie kranto.

Tačiau kol kas čia žvejų nebuvo matyti. Spėjama, kad poledinės žūklės mėgėjai plūstelės į marias jau šį savaitgalį.

Kontrolė – tik kitąmet

Kiekviena savivaldybė yra patvirtinusi saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo elgesio taisykles, už jų nesilaikymą gresia baudos.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė priminė, kad Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę už nesaugų elgesį.

„Savivaldybė yra patvirtinusi saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo elgesio taisykles dar 2009 m. Pirmą kartą už tokius pažeidimus numatomas įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 200 litų. Prasižengus antrą kartą, numatoma bauda nuo 200 iki 500 litų“, – aiškino vedėja.

Tačiau iki šiol niekas uostamiestyje nekontroliavo, kad šių taisyklių būtų laikomasi.

„Taryba mūsų skyriui buvo suteikusi įgaliojimus tikrinti tik 9 taisyklių laikymąsi. Nuo kitų metų mes prisiimsime ir šių taisyklių kontrolę“, – pridūrė K.Vintilaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų