Pereiti į pagrindinį turinį

Pinklės lengvatikiams – vis gudresnės: kokios sukčių klaidos neturėtų praslysti pro akis?

2024-10-03 10:01

Netikėtai gautas elektroninis laiškas apie grąžinamus pinigus iš pirmo žvilgsnio gali nudžiuginti, bet pareigūnai įspėja, kad nemokamas sūris būna tik pelėkautuose. Atidžiau paskaitęs tokią žinią kiekvienas žmogus nesunkiai supras – tai sukčių masalas.

Patarimas: svarbiausia – neskubėti vykdyti žinutėje rašomus nurodymus.
Patarimas: svarbiausia – neskubėti vykdyti žinutėje rašomus nurodymus. / Freepik.com nuotr.

Laiškas – iš Šveicarijos

Antrą nakties atsiųstas elektroninis laiškas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) klaipėdietei Danutei pranešė, kad jai skirta metinė mokesčių grąžinimo suma yra parengta.

Toliau paaiškinta, kad norint gauti šią permoką moteris turėtų nuskenuoti laiške pateiktą QR kodą ir prisijungti prie saugaus VMI portalo, naudojantis savo prisijungimo kodais.

Ten pat patikinama, kad šis portalas užtikrina jos asmens duomenų saugumą ir konfidencialumą. O kilus kokių nors klausimų patariama nedvejojant susisiekti su laiško siuntėjais.

Palinkėję malonios dienos laišką siuntėjai pasirašė „Valstybinė mokesčių inspekcija“.

Kiek žemiau didelėmis raidėmis dar kartą pranešama, kad klientės „mokesčių gražinimas už metus yra paruoštas“.

Dar žemiau galima įskaityti įrašą mažytėmis raidelėmis, kad laišką parengė Edgaras Sinkevičius, o išsiuntė iš Bazelio, tai yra iš Šveicarijos.

Klaidos – pirmas signalas

Žinia apie tai, kad banko sąskaitą gali papildyti mokesčių permokos pinigai, gali sutrikdyti budrumą. Ypač jeigu žmogus dažnai naudojasi socialiniais tinklais, kuriuose dominuoja beraščiai, ir nebekreipia dėmesio į kai kurias gramatines klaidas.

Sakinys „linkime Jums malonaus dienos“ neturėtų praslysti pro akis.

Sakinys „linkime Jums malonaus dienos“ neturėtų praslysti pro akis.

Bet jeigu šios klaidos ir neužkliuvo, siuntėjo elektroninio pašto adresas [email protected] bei atsakymą gausiančio asmens adresas [email protected] turėtų priversti sunerimti.

Kriminalinių įvykių suvestinės rodo, kad atidumo kai kuriems žmonėms pritrūksta. Jie padaro, ko prašo įtartini siuntėjai, ir nustemba, kai menamoji mokesčių inspekcija ne papildo, o ištuština jų banko sąskaitas.

Negaili patarimų

VMI visuomenei pateikė patarimų, kaip neapsigauti ir netapti sukčių aukomis. Pirmas ir esminis patarimas – neskubėti vykdyti laiške ar žinutėje pateiktų nurodymų.

Būtina atkreipti dėmesį, kad melagingame pranešime pateikiama nuoroda ne į VMI interneto svetainę ar VMI informacines sistemas, bet į kitus internetinius adresus, kurie kartais gali būti vizualiai panašūs į VMI svetainės internetinį adresą.

Todėl vertėtų neskubėti spausti atsiųstų nuorodų ir itin atidžiai išstudijuoti visą laišką, nepraleidžiant jokios smulkmenos. Ypač patartina atkreipti dėmesį į tai, kad visų VMI informacinių sistemų adresai turi galūnę .vmi.lt.

Pasirodo, šios valstybės institucijos vardu sukčiai prisidengia siųsdami ne tik elektroninius laiškus, bet ir trumpąsias SMS žinutes.

Mokesčių inspekcija primena, kad yra ribotas skaičius būdų, kaip galima padaryti pavedimą į VMI sąskaitą. Tai galima padaryti prisijungus prie savo VMI ir iš ten jungiantis tiesiogiai prie e. banko. O norint pinigus pervesti būtent šiai valstybės įstaigai, galima pasitikslinti oficialius sąskaitų numerius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų